Doris Day, zangeres, actrice, showbizzicoon
De naam Doris Mary Ann Kappelhoff zal wellicht niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Weinig verwonderlijk, want de Amerikaanse zangeres en actrice maakte furore onder haar artiestennaam Doris Day. De op 3 april 1922 in Cincinatti geboren Doris speelde in een periode van twintig jaar in veertig films. Daarnaast bouwde ze nog een succesvolle zangcarrière uit. Wie kent niet het nummer Que Sera Sera? Doris Day bereikte de gezegende leeftijd van 97 jaar. Ze overleed op 13 mei 2019 in het Amerikaanse Carmel Valley Village aan de gevolgen van een longontsteking.
De geboorte van Doris Day
Doris Mary Ann Kappelhoff was de dochter van muziekleraar Joseph Kappelhof en Alma Sophia Kappelhof. Haar ouders waren beide kinderen van Duitse immigranten. Doris Day zag het levenslicht op 3 april 1922 hoewel ze zelf lange tijd volhield dat ze in het jaar 1924 geboren was. Pas in 2017, kort voor haar verjaardag, kwam hier duidelijkheid over. Uit het geboortecertificaat dat in handen was van het persbureau Associated Press bleek dat het Amerikaanse showbizzicoon wel degelijk in 1922 ter wereld kwam. De reden van die onduidelijkheid is niet bekend. Een medewerker van Day verklaarde dat het wellicht te wijten was aan een slordig ingevuld formulier. Er zijn ook kwatongen die beweren dat het een bewuste zet was van Doris Day om in Hollywood langer het label van jonge artieste te kunnen genieten.
Filmster en zangeres
Haar eerste acteerprestatie zette ze neer in de film Romance On The High Seas in 1948. Doris Day was toen 26 jaar. Haar grote doorbraak als actrice komt vijf jaar later. In 1953 vertolkt ze de hoofdrol in de westernmusical Calamity Jane. Het publiek reageert enthousiast op de blonde filmster met de mooie zangstem en de successen volgen elkaar in sneltempo op. Films als Love me or leave me, The Man Who Knew Too Much en de Pajama Game groeiden uit tot kaskrakers. In 1968, ze heeft dan veertig films op heer naam staan, zet Doris Day een punt achter haar filmcarrière.
Zangcarrière voor succes in Hollywood
Nog voordat Doris Day bekendheid genoot als filmdiva had ze al een heuse zangcarrière uitgebouwd. Toen ze vijftien jaar was, ging haar droom van een danscarrière in rook op door een beenblessure opgelopen bij een verkeersongeval. Day richtte zich dan op zingen. In 1939 reisde ze door de VS met bigbands die in die tijd erg scoorden met hun swingmuziek. In 1945 had ze met het nummer Sentimental journey haar eerste hit te pakken. Deze werd meteen opgevolgd door My Dreams Are Getting Better All The Time. Tijdens haar filmcarrière scoort ze in 1956 haar grootste hit met Que Sera Sera, een nummer uit de film The Man Who Knew Too Much van Alfred Hitchcock.
Doris Day in de jaren zestig
In de jaren zestig van de vorige eeuw slabakt de zangcarrière van Doris Day. Samen met andere tijdgenoten verdwijnt ze naar de achtergrond door de opkomst van een nieuwe generatie rocksterren zoals The Beatles en The Rolling Stones. Na deze periode brengt Day nog maar weinig albums op de markt. In haar acteercarrière gooit Day het over een andere boeg. Ze stopt met films in 1968 en krijgt vanaf dan een eigen televisieserie, The Doris Day Show, die in de jaren zeventig ook in Nederland op de buis te zien was.
Onderscheidingen
Een enkele keer wordt Doris Day in haar succesvolle loopbaan als actrice genomineerd voor een Oscar. Die nominatie, voor haar hoofdrol in de prent Pilow Talk uit 1959, werd niet verzilverd. De enige Oscar die haar te beurt viel, was voor het lied Que Sera Sera in 1956. Officieel ging de prijs wel naar de auteurs van het nummer, Jay Livingston en Ray Evans. In 1989 kreeg ze een Golden Globe, haar uitgereikt door Clint Eastwood. De Grammy Lifetime Achievement mocht ze in ontvangst nemen in 2008. Doris Day heeft twee sterren op de Hollywood Walk of Fame, zowel voor haar zang- als haar acteercarrière. My Heart, een album waarop enkele songs waren geschreven en geproduceerd door haar zoon Terry Melcher, verscheen in 2011. Het werd Doris Day haar laatste album en bracht haar de titel van oudste artiest die de Britse top tien haalde.
Doe Maar
In Nederland werd Day in 1982 nog eens onder het voetlicht geplaatst door de popgroep Doe Maar die met het nummer Doris Day de doorbraak bewerkstelligde. Of frontman Henny Vrienten en zijn trawanten veel op hadden met het Amerikaanse icoon kan reden voor discussie vormen. Uit een zin als 'Er is geen bal op de tv, alleen een film met Doris Day' spreekt niet meteen een flatterende vorm van aandacht.
Dierenrechten
Nadat Doris Day zich uit de schijnwerpers heeft teruggetrokken, laat ze zich opmerken voor haar inzet voor dieren. In 1978 richt ze de Doris Day Pet Foundation op, een organisatie die streeft naar een goede verzorging en verblijfplaats voor huisdieren. Ze heeft ook de hand in de in 1987 opgerichte lobbyorganisatie Doris Day Animal League. Day had ook nog een praatprogramma op televisie over dieren, Doris Day's Best Friends. Dit liep in 1985 en 1986 en hierin ontving ze gasten uit Hollywood en dierenspecialisten. Ook de huisdieren zelf kwamen voor de camera.
Persoonlijke leven
Vier keer trad het showbizzicoon in het huwelijksbootje. Uit haar vier huwelijken kwam een zoon, Terry Melcher. Hij was de zoon van Day en Al Jorden maar werd vernoemd naar de derde echtgenoot van Doris, Marty Melcher. Terry werkte als producer en songwriter voor artiesten als Ry Cooder en de Beach Boys. Terry Melcher overleed in 2004 aan de gevolgen van huidkanker. Doris Day vestigde zich na haar drukke loopbaan in de muziek- en filmwereld in het Amerikaanse Carmel Valley Village in Californië. Het is daar dat ze op 13 mei 2019 overleed. Haar stichting voor dierenwelzijn, de Doris Day Animal Foundation, maakte het nieuws bekend middels een persbericht.