Agatha Christie, Queen of Crime
Agatha Christie werd wereldberoemd met haar misdaadromans. Ze creëerde de onvergetelijke detectives Hercule Poirot en Miss Jane Marple. Tot op de dag van vandaag vinden haar boeken wereldwijd een groot publiek.
Schrijven
Agatha Christie werd geboren in 1890 in Torquay als Agatha Miller. Haar Amerikaanse vader overleed toen ze nog een kind was en ze kreeg een opleiding thuis, waarbij haar moeder haar aanmoedigde om te schrijven. Ze was de jongste van drie kinderen en de andere kinderen gingen naar kostschool. Christie was eenzaam als kind. Pas op haar zestiende ging ze studeren in Parijs, waar ze zich toelegde op zingen en piano spelen. Christie was een begenadigde pianiste, maar ze was dusdanig verlegen dat ze niet op het toneel durfde te verschijnen. Op een reis met haar moeder naar Caïro schreef ze haar eerste roman. Een buurman en vriend uit Torquay moedigde haar aan om te schrijven en ze legde zich aanvankelijk toe op korte verhalen.
Styles
In 1914 trouwde ze met Archibald Christie, een luchtmacht-officier. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging ze werken in de apotheek van een ziekenhuis van het Rode Kruis, waar ze kennis opdeed van drugs en vergiffen, wat haar goed van pas kwam in haar latere carrière. In 1920 verscheen haar eerste misdaadroman 'The mysterious affair at Styles', waarbij ze haar belangrijkste held Hercule Poirot introduceerde. Een Waalse detective, die de hoofdrol zou spelen in meer dan veertig romans.
Midden-Oosten
In 1926 scheidden Christie en haar man, Archibald verliet haar voor een jongere vrouw. Bovendien overleed haar moeder in deze tijd en Christie was dusdanig in de war dat ze verdween voor een korte periode. Ze verbleef in een hotel onder de naam Miss Neele, de naam van de minnares van haar man. Over deze verdwijning is later de film 'Agatha' gemaakt. In 1930 hertrouwde Christie met de archeoloog Max Mallowan. Ze ontmoetten elkaar in het Midden-Oosten, waar Christie op dat moment rondreisde en Mallowan voor zijn werk was. Na hun huwelijk reisde Christie met haar man mee naar diverse opgravingen in Irak en Syrië. Dit inspireerde haar tot diverse romans die zich afspelen in deze streken, zoals 'Murder in Mesopotamia' en 'Death on the Nile'. Toen haar gezondheid in de jaren vijftig minder werd keerde het echtpaar definitief terug naar Engeland.
Succes
Aan het eind van de jaren twintig en jaren dertig had Christie haar meest productieve periode. Ook schreef ze in deze periode de eerste van een serie psychologische liefdesromans onder het pseudoniem Mary Westmacott en het toneelstuk Akhnaton, dat pas in de jaren zeventig werd uitgegeven en het leven van de farao Akhnaton en zijn vrouw Nefertiti dramatiseerde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze naast haar schrijverij in een apotheek. Ook begonnen haar stukken op het toneel en op film te verschijnen. Haar beroemdste toneelstuk is 'The Mousetrap', dat voor meer dan dertig jaar onafgebroken werd opgevoerd in London. In 1971 ontving Christie een ridderorde voor haar verdiensten. In 1976 overleed ze, op dat moment had ze meer dan 100 romans gepubliceerd en was ze de meest verkochte Engelse schrijfster aller tijden.
De boeken
De boeken van Christie spelen zich af in welgestelde kringen, hoewel er vaak financiële problemen zijn. Vooral in haar vroege werk komen er voortdurend bedienden voor. Zo was ze zelf ook opgegroeid, in het Victoriaanse Engeland waarin ze geboren werd was het hebben van bedienden niet alleen voorbehouden aan de upperclass. Haar voorliefde voor boeken en vooral voor detectives zoals die van Sir Conan Doyle en Gaston Le Roux, inspireerde haar om ook zelf een detective te schrijven. De meeste van haar boeken volgen hetzelfde patroon:er wordt een moord gepleegd, diverse mensen hebben een motief en/of de gelegenheid om de moord te hebben gepleegd. Aan het einde van het verhaal ontrafeld de detective het raadsel van de moord. Een aantal van haar boeken waren echter zeer vernieuwend en volgden niet het traditionele plan. Goede voorbeelden hiervan zijn 'Murder on the Orient Express', 'Ten little Niggers' en 'The murder of Roger Ackroyd'.
Karakters
De belangrijkste karakters die regelmatig terugkeren in haar boeken zijn Hercule Poirot, de Waalse detective en Miss Jane Marple. Hercule Poirot is een vrij exotisch figuur, arrogant over zijn vermogens om met 'de kleine grijze cellen' elk mysterie tot een goed einde te brengen. De vele Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog inspireerden Christie tot de creatie van deze figuur. Christie kreeg vrij snel een hekel aan haar eigen creatie, maar het publiek hield van hem. Hij is de enige fictieve figuur die ooit na zijn dood een speciaal aan hem artikel gewijd kreeg in Time magazine. Miss Jane Marple daarentegen is een typische Engelse oude vrijster, die met haar vrouwelijke intuïtie en mensenkennis elke moord weet te doorgronden. Ze heeft alles gezien in haar leven en niets kan haar meer verrassen, bovendien gaat ze een goede roddel niet uit de weg, wat haar veel inzicht geeft in wat er leeft.
© 2008 - 2025 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Miss Marple, een detectiveAgatha Christie, volgens velen één van de grootste misdaadschrijfsters ooit, creëerde miss Marple, de bekendste vrouweli…