Jean Fouquet; Middeleeuwse schilderkunst

Jean Fouquet, voor Nederlandse begrippen een vrijwel onbekende grootheid. In Frankrijk daarentegen geldt hij als de grootste middeleeuwse schilder van Franse bodem. Hij wordt gezien als een belangrijk voorloper van de ontluikende Renaissance.
Etienne Chevalier als St. Etienne. 1450. paneel. Deutsches Museum, Berlin / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Etienne Chevalier als St. Etienne. 1450. paneel. Deutsches Museum, Berlin / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Jean Fouquet

Het juiste geboortejaar van Jean Fouquet is onbekend. Het moet ergens liggen tussen 1415 en 1420. Zijn geboorteplaats was Tours, de hoofdstad van het Departement Indre et Loire in Frankrijk. Voor 1904 stond hij bekend als een knap miniaturist. Toen in dat jaar echter zijn werken in Parijs geëxposeerd werden, was hij in één klap bekend als de grootste middeleeuwse schilder van Frankrijk.

Op jeugdige leeftijd reisde Jean Fouquet naar Italië. Hij schilderde in Rome het portret van paus Eugenius IV. Het schilderij kreeg een plaats in de Minervakapel en is helaas verloren gegaan. Zijn verblijf in Italië gaf hem de gelegenheid kennis te nemen van de werken van Fra Angelico, Tommasso Macaccios en Piero della Francesca.

In 1448 ging hij terug naar Frankrijk, waar hij al spoedig aan het hof ontboden werd. De belangrijkste hofdame van de koning, Agnes Sorèl (la Dame de Beauté), nam hem onder haar hoede. Als haar beschermeling kreeg hij toestemming koning Charles VII te portretteren. Momenteel hangt dit schilderij in het Louvre te Parijs.

Na het overlijden van Agnes Sorèl komt hij in dienst van de franse Schatmeester, Etienne Chevalier. Bekend is het diptiek waar op de ene vleugel Agnes Sorèl als de maagd Maria staat afgebeeld en op de andere vleugel Etienne Chevalier als St. Etienne.

Het deel van het tweeluik met Etienne Chevalier is te zien in het Deutsches Museum te Berlijn. Aanvankelijk was het geheel bestemd voor de rouwkapel van koning Charles VII en heeft als zodanig gehangen in Melun. Daar bleef het tot 1793. Het andere deel van de diptiek "De Heilige Maagd en het kind Jezus" hangt in het Koninklijk Museum te Antwerpen. Een schitterend staaltje van middeleeuws realisme. Beide delen van deze diptiek zijn wereldberoemd geworden In 1461 werd Fouquet benoemd tot hofschilder van koning Louis XI.

Enkele bekende werken

Eveneens voor Chevalier vervaardigde Jean Fouquet een getijdenboek, verlucht met schitterende miniaturen. Een verzameling miniaturen van Fouquet is te bezichtigen in het museum van Chantilly. In 1470 vervaardigt hij het portret van Guillaume Juvénal des Ursins. Dit portret hangt in het Louvre. Ook maakte hij de illustraties van een franse vertaling van Boccacio's "Lotgevallen van edele mannen en vrouwen." Verder is van hem een zelfportret te bewonderen, eveneens in het Louvre.

Betekenis van Jean Fouquet

Door zijn manier van schilderen wist hij in Frankrijk veel vakgenoten achter zich te krijgen, zodat hij als een vernieuwer en baanbreker in de schilderkunst gezien kan worden. Hij schiep een realistische kunst, die zich losmaakte de geijkte middeleeuwse tradities en zich kenmerkte door een fijnzinnige detaillering en zin voor realiteit. Hierin is hij een goed navolger van de Italiaan Fra Angelico en de grote Vlaming Jan van Eyck.

Jean Fouquet. middeleeuwer, maar heel dicht bij de Renaissance.
© 2008 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lourmarin, dorp aan de voet van de LuberonLourmarin begroet haar bezoekers trots met de mededeling één van de mooiste dorpen van Frankrijk te zijn. Het dorp, gebo…
Schilderkunst in de Middeleeuwen en de RenaissanceHet is het begin van de 15e eeuw. In Italië ontstaat een nieuwe cultuurbeweging, de Renaissance. Door deze nieuwe cultuu…
Agnes van Poitou (1025-1077)Agnes van Poitou (1025-1077)Agnes van Poitou werd in 1025 geboren als dochter van Willem V van Aquintanië en zijn derde vrouw Agnes van Macon. Haar…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…

Agatha Christie, Queen of CrimeAgatha Christie werd wereldberoemd met haar misdaadromans. Ze creëerde de onvergetelijke detectives Hercule Poirot en Mi…
Fra Angelico; Middeleeuwse schilderkunstDe middeleeuwse schilder Fra Angelico is bekend geworden om zijn fijnzinnig realistische schildertrant en een ongeëvenaa…
Bronnen en referenties
  • Fouquet, M. Ledivelec. Amsterdam, z.j.
  • Fouquet, J.A. Lazard. z.p. 1959
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 05-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.