Engelse kinderboekenschrijvers; Beatrix Potter

Engelse kinderboekenschrijvers; Beatrix Potter Met name door haar verhalen over het konijn Peter Rabbit, die ze overigens ook zelf illustreerde, werd Beatrix Potter wereldwijd bekend. Beatrix Potter schreef in haar leven veel verhalen over dieren die zeer geliefd waren bij kinderen. In dit artikel lees je alles over Beatrix Potter; haar levensloop en haar boeken.

Biografie van Beatrix Potter

Potter's eerste jaren

Beatrix Potter werd op 28 juli in het jaar1866 in Londen geboren. Ze was de enige dochter van een rijke rentenier die haar nogal beschermd liet opgroeien, samen met haar vijf jaar jongere broertje Bertram. Beatrix ging niet naar school maar kreeg in haar huis lessen van gouvernantes. In en rond het huis hield Potter zich veel bezig met de natuur; ze maakte schilderijen van voorwerpen uit het Natural History Museum en had veel dieren waaronder konijnen. Beatrix beschreef haar jeugdjaren veel later als 'ongelukkig';ze voelde zich eenzaam door haar beschermde opvoeding. Vanaf haar vijftiende ontwikkelde Potter een soort code-taal waarmee ze haar dagen van zich afschreef. In 1890 maakte Beatrix Potter haar debuut als schrijfster en illustrator toen ze een verhaal over dieren met zelfgetekende platen naar een ziek meisje opstuurde. Het verhaal met de illustraties kwam bij uitgever Frederick Warne & Company terecht en werd uitgegeven.

Dierenverhalen
In 1893 schreef Beatrix opnieuw een brief, dit keer aan een jonge vriend, met daarin het verhaal en de illustraties over een konijn met de naam Peter Rabbit. Ook dit verhaal met de illustraties werd door uitgever Frederick Warne & Company gepubliceerd en sloeg aan bij het publiek. In 1905 verloofde Potter met een van de uitgevers, Norman Warne, maar deze overleed slechts een maand later aan leukemie. Potter stortte zich daarna helemaal in haar verhalen en illustraties. Na de dood van Warne ging Potter op een boerderij in Sawrey wonen. Deze was haar eigendom, maar ze had er nooit gewoond. Ze schreef veel verhalen over dieren en illustreerde alle verhalen zelf. Bijna alle verhalen waren een groot succes na uitgave, maar een tweetal verhalen deden het niet zo goed onder het lezerspubliek. Toen Potter 47 jaar oud was trouwde ze met William Heelis. Samen kochtten ze Castle Farm en later een schapenboerderij. Tijdens haar huwelijk schreef Potter nog maar weinig.

Potter's laatste jaren

Beatrix Potter had het de laatste jaren van haar leven druk met het werk op de boerderij. Haar schrijf- en illustreerwerk kwamen vrijwel helemaal stil te liggen. Haar man William Heelis vertelde ze weinig over haar leven voor het huwelijk. In een brief die ze een aantal jaren voor haar dood aan een vriend schreef, zei ze: 'Ik bied mijn oprechte excuses aan voor mijn man. Je zal wellicht opgemerkt hebben dat ik de sterke van ons tweeën ben."

Bron: Beatrix Potter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Beatrix Potter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Op 22 december 1943 overleed Beatrix Potter in Sawrey. Ze liet duizenden hectares land na, die ze aan de National Trust schonk. Na haar dood werden diverse series over Peter Rabbit gemaakt en uitgezonden op de televisie. In 2007 werd het leven van Beatrix Potter verfilmd; de film heet 'Miss Potter'.

Boeken van Beatrix Potter

Niet alle boeken van Potter zijn vertaald in het Nederlands. Hier zijn een aantal boeken van Beatrix Potter:
 • A happy pair
 • The tale of Peter Rabbit
 • The tale of squirrel Nutkin
 • The pie and the patty-pan
 • The story of a fierce bad rabbit
 • The story of Miss Moppet
 • The Roly-Poly Pudding
 • Ginger and Picles
 • Tom Kitten's Painting Book
 • Sister Anne
 • The Sly old cat
 • Dear Ivy, Dear June
© 2009 - 2020 Jolene1984, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieFabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieDavid Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe tr…

Ron Weasley / Ron Wemel: biografieRon Weasley / Ron Wemel: biografieRon is een van de hoofdpersonen in de immens populaire boekenserie Harry Potter. Al vanaf begin deel 1 is Ron de beste v…
Engelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensEngelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensCharles Dickens was ongetwijfeld een van de belangrijkste schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Door zijn boeken als…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Wikipedia
 • Afbeelding bron 1: Beatrix Potter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Engelse kinderboekenschrijvers; Beatrix Potter"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Yvonne Metselaar, 16-09-2015 16:30 #1
Geachte redactie,
In mijn kinderjaren heb ik de hele collectie van de Engelse versie van de kleine boekjes van Beatrix Potter gelezen. Omdat wij regelmatig verhuisden vanwege de baan van mijn vader moest ik speelgoed en boeken achterlaten waar ik qua leeftijd uitgegroeid was of niet meer las.
Toen ik zelf kinderen kreeg ben ik de serie gaan sparen, het zijn er 23 in totaal. Ik mis nog 2 exemplaren die ik graag aan mijn verzameling wil toevoegen.
20. The Story of A Fierce Bad Rabbit
23. Cecily Parsley's Nursery
Waar kan ik die nog kopen? En wat kosten ze?

Met vriendelijke groet,
Yvonne Metselaar

Infoteur: Jolene1984
Gepubliceerd: 02-09-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!