Het leven van Jeanne D'Arc

Jeanne D'Arc, een vrouw met pit, een vrouw met een doel, een voorbeeld! Wie was zij?

Jeanne D'Arc

Haar echte naam is Jehanne Darc, in het Engels wordt ze Joan of Arc genoemd. Ze is geboren op 6 januari 1412 in het dorpje Domrémy in Frankrijk. Haar ouders waren Isabelle Romée en Jacques Darc. Ze had nog 3 broers en 1 zus.

Jehanne was een stil en rustig meisje, ze werd gepest omdat ze naar de kerk ging. Wanneer ze dertien was verscheen de Engel St Michaël, hij vertelde haar dat ze nog bezoek zou krijgen van de engelen St Catherina en St Margaretha. Verder zadelde hij haar met enkele opdrachten op:
  • De Fransen bevrijden van de Engels bezetters
  • Orléans moest terug Frans gebied worden
  • Kroonprins Karel moest koning worden in Reims

Een hele opgave voor een dertienjarig meisje.

Pogingen om de missie te volbrengen

Na het bezoek trok ze met haar oom naar Vacouleurs. In mei 1428 stond ze voor de opdracht om Robert de Baudricourt, de kapitein van de stad, te overtuigen van haar missie. Hij zou haar naar Chinon moeten begeleiden, maar zoals verwacht stuurde hij haar terug naar huis.

In januari 1429 ondernam ze een tweede poging maar weer zonder succes, daarom vertelde ze hem over het verloop van de veldslag tussen de Fransen en de Engelsen, wanneer dit uitkwam smeekte hij om haar te begeleiden. In maart 1429 kwam ze samen met 6 begeleiders in Chinon aan. Ze schreef aan kroonprins Karel over haar missie van God.

Twee dagen later mocht ze hem ontmoeten, Karel was echter niet overtuigd, daarom testte hij haar door een andere man verkleed als hem op de troon te zetten. Jeanne had geen probleem om de echte koning uit de menigte te pikken en vroeg of ze hem mocht spreken. Ze kon Karel overtuigen van haar missie.

Bevrijding Orléans

Op 29 april ging ze op weg om de stad Orléans te bevrijden van zijn Engelse bezetters. Eerst had ze de Engelsen verzocht het land vrijwillig te verlaten, de Engelsen waren woedend om haar brutaliteit. 8 dagen hebben de Engelsen zich kunnen verzetten maar toch hebben ze hun uittocht moeten aankondigen. Orléans was bevrijd maar dit was niet het einde van haar tocht. In 1 week overwon ze Jargau, Maeung-sur-Loire, Beaugency en Patey.

Op 17 juli werd kroonprins Karel gekroond tot Koning Karel VII in Reims, dus ze had haar missie voltooid. Maar de koning wou haar niet naar haar huis laten terugkeren, ze trokken naar Parijs om hier te vechten, Jeanne raakte hier echter gewond waardoor ze zicht terugtrokken.

Jeanne D'Arc gevangen genomen

Ze trok weer ten strijde in april 1430, ze hoorde de stemmen van de engelen die haar verkondigden dat ze voor de zomer van 1430 gevangen zou worden. Ze sloeg hun raad af en in mei 1430 nam ze deel aan de slag bij Compiegne. Hier werd ze gevangengenomen door de Bourgondiërs, Koning Karel ondernam geen enkele poging om haar te bevrijden, ze werd verkocht aan de Engelsen, na een lange ondervraging (tot maart 1431) begon haar proces, ze werd veroordeelt voor ketterij en brandde op 30 mei 1431 op de brandstapel in Rouen.

Voor vele mensen was Jeanne een heilige, ze had hen bevrijdt van oorlog en pijn. Maar voor andere was ze een leugenaar, een boerendochter die opdracht kreeg van God die kon niet.
© 2007 - 2024 Nathaliedw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Recensie: "Dans la maison" van François OzonrecensieRecensie: "Dans la maison" van François OzonVoor de meeste filmliefhebbers is de Franse regisseur François Ozon geen onbekende. Met "Dans La Mainson" levert hij opn…
Coco Chanel biografie"Chanel-Above all else, is a style. Fashion, you see, goes out of fashion. Style never." Een quote van één van de meest…
Amedeo Modigliani (1884-1920)Amedeo Modigliani (1884-1920)Modigliani is een van de grootste schilders van de twintigste eeuw. Toch wordt hij niet tot een van de bekende scholen u…

Biografie Guus KuijerEen kinderboekenschrijver die in zijn boeken kinderen in de hoofdrol zet. Zelf kiest de kant van het vaak mondige kind e…
Tolkien, postuumNa de dood van de befaamde schrijver Tolkien, kwam er een grote hoeveelheid materiaal naar boven dat handgeschreven op l…
Nathaliedw (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.