Tolkien, postuum

Na de dood van de befaamde schrijver Tolkien, kwam er een grote hoeveelheid materiaal naar boven dat handgeschreven op losse vellen genoteerd was. Het was een hele klus om al deze aantekeningen te ordenen en tot boeken te vormen. Het is zijn zoon Christopher aardig gelukt. Er was materiaal genoeg aanwezig om in 2007, bij 35 jaar na zijn dood nog een boek postuum te publiceren.

Algemeen

John Ronald Reuel Tolkien, geboren op 3 januari 1892 in Bloemfontein te Zuid-Afrika, een schrijver die vooral zijn bekendheid heeft verworven met “De Hobbit” en de triologie “In de Ban van de Ring”.

Toen hij overleed op 2 september 1973 lag er nog zoveel materiaal, 50 jaar handgeschreven notities op losse blaadjes, dat zijn zoon Christopher getracht heeft (en vaak met succes) de notities uit te werken tot een boek in de trant van zijn vader.

Christopher

Op 21 november 1924 wordt Christopher John Reuel Tolkien geboren als tweede zoon van de welbekende schrijver J.R.R. Tolkien en zijn vrouw Edith Bratt. Hij is vooral bekend als redacteur van de werken van zijn vader die postuum onder de naam J.R.R. Tolkien zijn uitgegeven.

Na de dood van zijn vader, kwamen er grote hoeveelheden materiaal naar boven over Midden-aarde wat nog nooit eerder verwerkt was in een boek, dus laat staan gepubliceerd. Christopher heeft de zware en moeilijke taak op zich genomen om al deze aantekeningen, een weinig samenhangend geheel, te ordenen en ontcijferen. Eigenlijk kon alleen iemand die heel dicht bij de auteur heeft gestaan en hem persoonlijk heel goed heeft gekend deze aantekeningen omzetten in verhalen. Toch heeft Christopher vaak moeten gissen naar de bedoelingen van zijn vader.

Het laatste boek

Uiteindelijk heeft Christopher het voor elkaar gekregen, met behulp van Guy Gavriel Kay, om het eerst geschreven boek van zijn vader “De Silmarillion” uit te geven, dit was in 1977. Daarnaast is het hem gelukt om de aantekeningen van Midden-aarde te verhalen tot een serie van 12 boeken. Het laatst verschenen boek is uitgekomen in april 2007 “De Kinderen van Húrin”.

De kinderen van Húrin

Al in 1918 begon J.R.R. Tolkien materiaal te verzamelen voor dit boek en maakte hij een aanvang met het schrijven ervan. De hoofdrolspeler in dit boek is de mensenheld Húrin en zijn kinderen Turin en Nienor. Het speelt zich af in de tijd dat de mens en de elfen nog gewoon met elkaar om konden gaan.

Een kleine passage uit het boek:
 • “Hador Guldenhoofd was een edelman van de Edain en hij genoot de gunst van Eldar. Hij leefde tot zijn dood onder de elfenkoning Fingolfin, van wie hij uitgestrekte landerijen in leen kreeg in het deel van Hithlum dat Dor-lómin heette. Zijn dochter Glóredhel trouwde met Haldir, zoon van Halmir, heer van de mensen van Brethil. En tijdens hetzelfde feest trouwde zijn zoon Galdor de Lange met Hareth, die de dochter van Halmir was”.

Postuum uitgegeven boeken van J.R.R. Tolkien

Niet Midde-aarde materiaal:

 • 1976, The Father Christmas Letters
 • 1982, Mr. Bliss
 • 1998, Roverandom

Gepubliceerd door Christopher Tolkien:

 • 1977, De Silmarillion
 • 1980, Unfinished Tales
 • 1981, The Letters of J.R.R. Tolkien
 • 1983, The Monsters and the Critics (essay)
 • 2007, The Children of Húrin
The Children of HúrinThe Children of Húrin

de serie “The History of Middle-Earth”:

 • 1983, The Book of Lost Tales 1
 • 1984, The Book of Lost Tales 2
 • 1985, The Lays of Beleriand
 • 1986, The Shaping of Middle-Earth
 • 1987, The Lost Road and Other Writings
 • 1988, The Return of the Shadow (The History of The Lord of the Rings, v1)
 • 1989, The Treason of Isengard (The History of The Lord of the Rings, v2)
 • 1990, The War of the Ring (The History of The Lord of the Rings, v3)
 • 1992, Sauron Defeated (The History of The Lord of the Rings, v4)
 • 1993, Morgoth´s Ring (The Later Silmarillion, v1)
 • 1994, The War of the Jewels (The Later Silmarillion, v2)
 • 1996, The Peoples of Middele-earth

Lees verder

© 2007 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tolkien, biografieIn 2001 werd zijn meest beroemde boek verfilmd, The Lord of the Rings. Een ware rage en iedereen heeft ongetwijfeld van…
De Hobbit – An Unexpected JourneyOp 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de…
The Curious Incident Of The Dog In The Night-timeChristopher ziet op een dag dat de hond Wellington is vermoord. Hij houdt erg van honden en gaat dus opzoek naar de dade…
The Hobbit: An Unexpected Journey – FilmThe Hobbit: An Unexpected Journey – FilmAn Unexpected Journey is het eerste deel van de filmtrilogie gebaseerd op J.R.R. Tolkiens boek 'De Hobbit'. Hiermee word…

Het leven van Jeanne D'ArcJeanne D'Arc, een vrouw met pit, een vrouw met een doel, een voorbeeld! Wie was zij?
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.