Het Museum Joaquin Peinado in Ronda (Zuid-Spanje)

Het mooie museum Joaquin Peinado in Ronda (Zuid-Spanje) is een bezienswaardigheid, zowel voor het gebouw zelf als voor de interessante collectie van de in Ronda geboren schilder. Wie een weekendje Ronda bezoekt en geïnteresseerd is in de schilderkunst uit de 20ste eeuw kan er vast en zeker enkele mooie, maar minder bekende werken zien van deze Spaanse kunstschilder, die een groot deel van zijn leven in Frankrijk heeft gewoond.

Bio Joacaquin Peinado

Joaquin Ruiz-Peinado Vallejo werd geboren in Ronda op 19 juli 1898. Al gauw bleek dat hij enorm veel tekentalent had en in 1918 schreef hij zich in, in de ESCUELA SUPERIOR DE BELLAS ARTES van SAN FERNANDO (Hoger Instituut voor Schone Kunsten). In 1923, na zijn studies vertrok hij naar Parijs en bleef daar permanent wonen.
Vanaf het begin integreert hij zich daar in de kunstwereld en maakt daar dan deel uit van de zogeheten "Spaanse School", samen met onder andere Manuel Angelos Ortiz, Hernando Viñes, Francisco Bores, Pancho Cassío en Pablo Picasso, met wie hij nauw bevriend was.

Hij bleef contact houden met zijn vrienden in Spanje zoals Federico García Lorca die hij in 1918 in Malaga leerde kennen en vooral met Francisco García Lorca met wie hij zich sterk verbonden voelde.
Tegerlijkertijd blijft hij verbonden met het artistieke leven in Spanje door zijn deelname aan de legendarische 1ste Expositie van de "Vereniging van Iberische Kunstenaars" in 1925 en door zijn illustraties in de tijdschriften Litoral, Gallo en La Gaceta Literaria. In 1929 krijgt hij een prijs van de Overheid van Malaga bij de tentoonstelling Arte Regional Moderno (moderne regionale kunst). Hij is ook actief in de podiumkunsten onder andere in El Perra Andaluz (1929) en La Edad de Oro (1930) van zijn vriend Buñuel.

In zijn verdere loopbaan blijft hij opvallen binnen de Parijse School en krijgt hij de nodige waardering met zijn benoeming van vertegenwoordiger van de Spaanse schilders voor de "ESCUELA de Paris" door de UNESCO.
In 1946 is hij één van de organisators van de tentoonstelling "Kunst in het Republikeinse Spanje" van de Spaanse artiesten van de Parijse School, die plaatsvond in Praag. Vanaf dan zijn er van hem verschillende internationale tentoonstellingen te zien, allemaal binnen het kader van de beste kunst uit Frankrijk van die tijd.

In de periode vanaf 1945, ontwikkelt hij ook een persoonlijke stijl, enerzijds expirimenteert hij met abstracte geometrische vormen, zoekend naar de essentie van de vorm van het model en anderzijds, maakt hij gebruik van kleuren met kenmerken van de aquareltechniek.
Joaquin Peinado was een belangrijke kunstenaar in de Spaanse hedendaagse schilderkunst en in wat men de Parijse School noemt. Hij droeg bij aan de verschillende plastische uitdrukkingsvormen zoals het "Neocubisme", de "Lyrische Verbeelding" en de "Geometrische Abstractie". Hij kon de geheime geometrie van de dingen vastleggen en ook de intieme kleuren waarmee de wereld zich toont voor wie hem rustig bekijkt. Hij interpreteerde de tijdgeest op zijn eigen manier met passie en temperament.
Hij stierf in Parijs op 13 februari 1975.

Het museum Joaquin Peinado

Het museum geeft in 9 zalen een overzicht van de evolutie in het werk van Joaquin Peinado van 1923, het jaar dat hij vertrok naar Parijs, tot 1974, enkele maanden voor hij stierf.

Een overzicht van de 9 zalen :

  1. Biografie
  2. Mudejar zaal : Joaquin Peinado en de vernieuwing van de Spaanse plastische kunsten van de 20ste eeuw
  3. De jaren 20 : nieuw realisme, neocubisme en lyrische verbeelding
  4. De jaren 40 : de nieuwe ontmoeting met de objecten
  5. De jaren 50 : geometrische abstractie
  6. De jaren 50 : kunst voor de vorm
  7. Naakten en erotische serie
  8. De jaren 60 en 70
  9. Grafisch werk, aquarellen en tekeningen

Conclusie

Dit mooie museum dat gevestigd is in het voormalige Paleis van Moctezuma is onlangs prachtig gerestaureerd. Het is een waar genoegen om in het mooie gebouw rond te wandelen en ondertussen de mooie kunstwerken van Joaquin Peinado, Rondeense schilder, te bewonderen. Een absolute tip voor kunst- en architectuurliefhebbers.

Openingsuren van het museum Joaquin Peinado

Van maandag tot vrijdag

van 10u00 tot 18u00 (winter)
van 10u00 tot 19u00 (zomer)

Zaterdagen, zondagen en feestdagen

van 10u00 tot 15u00

Lees verder

© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea in Ronda (Zuid-Spanje)In de vele museums van Ronda (Andalusie) kan je als toerist of plaatselijke inwoner, enkele aangename uurtjes doorbrenge…
Joaquín Cortés; de koning van de flamencoHij danst. Hij danst fantastisch. Hij is Spaans, macho en mooi. Helaas is hij in ons nuchtere Nederland nog niet zo beke…
Toerisme in de Serrania de Ronda (Zuid-Spanje)Als toerist heb je heel veel mogelijkheden wanneer je, je vakantie in Spanje, meer specifiek in de Serrania de Ronda (An…
De Hoogvlakte van Ronda en de Sierra de Las Nieves (Spanje)De "Meseta de Ronda" en de "Sierra de Las Nieves", De Hoogvlakte van Ronda en het Gebergte van de Sneeuw zijn twee gebie…

Herman Gorter, de grootste dichter onder de TachtigersEen man, genaamd Herman Pans Gorter, geboren in de 19e eeuw, gestorven in de 20e eeuw. Een dichter van excellent niveau,…
Bronnen en referenties
  • Museum Joaquin Peinado (Ronda)
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.