InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > VSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands Hoop

VSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands Hoop

VSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands Hoop De VSCD Cabaretprijzen zijn een eerbetoon aan de cabaretiers en stand-up comedians die op de podia van de Nederlandse theaters en schouwburgen optreden. De jury kent sinds 2003 jaarlijks twee prijzen toe: Poelifinario voor de maker(s) van het meest indrukwekkende theaterprogramma van het afgelopen seizoen en Neerlands Hoop voor de maker(s) van een opvallend, vernieuwend en origineel programma. De nominaties in beide categorieën worden elk jaar in juni aangekondigd en de winnaars worden eind september, begin oktober bekendgemaakt.

VSCD Cabaretprijzen

VSCD is de afkorting voor Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. De vereniging is in 1955 opgericht en is de belangrijkste brancheorganisatie van theaters, concertzalen en festivals in Nederland. De VSCD reikt jaarlijks prijzen uit op het gebied van toneel, mime, dans, jeugdtheater, klassieke muziek en cabaret.

De cabaretprijzen worden uitgereikt in het genre Nederlandse (en Nederlandstalige) kleinkunst en kan zowel cabaret, liedjes (chansons), muziektheater, stand-up comedy als mengvormen van deze kunstvormen omvatten. De jury van de VSCD kent de prijzen toe aan het in zijn ogen ‘beste programma’ en aan de ‘meest opmerkelijke ontwikkeling’.

In het genre cabaret reikt de vereniging jaarlijks vier (tot 2017 twee) prijzen uit:
  • Poelifinario voor de maker(s) van het meest indrukwekkende theaterprogramma van het afgelopen seizoen in de categorieën entertainment, kleinkunst en engagement
  • Neerlands Hoop voor de maker(s) van een opvallend theaterprogramma waarbij zowel vernieuwing als originaliteit belangrijke aspecten zijn; van de ontvanger(s) van deze prijs wordt in de toekomst veel verwacht

Jury 2019

De zevenkoppige jury voor 2019 bestaat naast voorzitter Nico Baars (directeur Westlandtheater De Naald) uit regisseur en actrice Audrey Bolder, Esther Hammink (directeur Theaterhotel Almelo), Marijt Helmink (programmeur Theater Orpheus), Charlotte Louwers (directeur Theater De Bussel), Mike Peek (recensent het Parool) en Rob van Wijk (directeur Theater de Stoep). De uitreiking van de VSCD Cabaretprijzen vindt plaats in Den Haag op cabaretpodium Diligentia in samenwerking met Theater PePijn.

Juryrapport 2018

Uit het juryrapport 2018 blijkt dat de lijst met genomineerden voor beide prijzen naast een duo voornamelijk mannelijke solisten bevat, al dan niet begeleid door een band. Wat zegt de jury over de vier meest recente winnaars?

Joost Spijkers

Joost Spijkers is als enige genomineerd (en dus tevens winnaar) in de in 2018 nieuw toegevoegde categorie kleinkunst. Volgens de jury heeft Spijkers met het programma Spijkers II 'zijn vorm gevonden; (wordt het) prachtig gespeeld, meeslepend verteld en mede door de geweldige muzikanten en uitstekende regie tot in de kleinste puntjes verzorgd'.

Tim Fransen

Voor Tim Fransen waren de verwachtingen hoog nadat hij in 2016 met zijn eerste programma de Neerlands Hoop wint, maar die zijn volgens de jury met het tweede programma, Het kromme hout der mensheid, waargemaakt. 'Tim Fransen bewijst andermaal zijn grote klasse als filosofisch cabaretier door grootse, universele en prikkelende vragen te stellen. Hij is een cabaretier die haast academisch het creatieve proces benadert en hij weet mooi de balans te bewaken tussen diepgang en luchtigheid'.

Jochem Myjer

Over de zesde voorstelling van Jochem Myjer zegt de jury dat de cabaretier zichzelf overtreft door met een nieuwe, optimistische en vooral hoopvolle blik de wereld tegemoet te treden. De voor Myjer kenmerkende elementen zijn in Adem in, adem uit ruimschoots aanwezig. 'De voorstelling, technisch zeer hoogstaand, is tot in de puntjes doordacht en uitgevoerd. Zowel visueel als
auditief is het weer een enorm rijke voorstelling geworden, met spectaculaire lichteffecten, dampende beats en verbluffende imitaties. In de missie van Myjer om zijn volledige publiek een geweldige avond te laten beleven, slaagt hij ook deze keer met verve'.

Rundfunk

Wachstumsschmerzen (groeipijnen) is de naam van de debuutvoorstelling van Rundfunk, de theatershow van Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout in navolging van het gelijknamige absurdistische televisieprogramma. 'Er komen verschillende, gevoelige onderwerpen voorbij die, zonder aanziens des persoons, even door de wasstraat worden gehaald. Rundfunk lapt de grenzen van humor aan hun laars en wil allesbehalve behagen of rekening houden met sentiment zodat alle wreedheid vanzelf overgaat in een ongemakkelijke, maar prettige vorm van knetterend cabaret', aldus de jury.

Poelifinario

De cabaretprijs Poelifinario wordt sinds 2003 uitgereikt door de VSCD. De prijs wordt als onderdeel van De Nederlandse Cabaretdagen jaarlijks eind september, begin oktober toegekend aan de in de ogen van de jury meest indrukwekkende cabaretvoorstelling van het afgelopen theaterseizoen. De naam van deze prijs is afkomstig van de door cabaretier Toon Hermans verzonnen tropische vogelsoort ‘poelifinario’.

(...)
Vervolgens hoort u een imitatie van de witte roepie roepie: “……ROEPIE ROEPIE!”
Deze wordt gevolgd door een imitatie van de zwarte…. roepie roepie: “……ROEPIE ROEPIE!”
Ongeveer hetzelfde.
Hoort u nu een hele bijzondere vogel: de poelifinario. De poe-li-fi-nario: “…… KROET! …… KROET!”
En tenslotte hoort u de kroet: “….. POELIFINARIO!”

[Toon Hermans, slot van ‘De ornitholoog’; uit One Man Show 1980]

Winnaars Poelifinario 2003-2018

Een overzicht van de achttien (!) winnaars van de Poelifinario vanaf de invoering van de prijs; meervoudige winnaars zijn de Vlaming Wim Helsen (2009 en 2013), Theo Maassen (2006 en 2017) en cabaretgroep Niet Uit Het Raam (2004 en 2016).
De Poelifinario kent geen zestien maar achttien winnaars omdat de prijs vanaf 2018 wordt uitgereikt in drie categorieën, te weten entertainment, kleinkunst en engagement.

JaarArtiestNaam van de voorstelling
2018Jochem Myjer (entertainment)
Joost Spijkers (kleinkunst)
Tim Fransen (engagement)
Adem in, adem uit
Spijkers II
Het kromme hout der mensheid
2017Theo MaassenVankwaadtoterger
2016Niet Uit Het Raam (NUHR)Draai het eens om
2015André ManuelHet geval apart
2014Erik van MuiswinkelSchettino!
2013Wim HelsenSpijtig, spijtig, spijtig
2012Richard GroenendijkAlle dagen
2011LebbisBranding (pimped)
2010Claudia de BreijHete vrede
2009Wim HelsenHet uur van de prutser
2008Maarten van RoozendaalHet wilde westen
2007Kees TornDood en verderf
2006Theo MaassenTegen beter weten in
2005Kommil FooSpaak
2004Niet Uit Het Raam (NUHR)Over de top
2003Marc-Marie HuijbregtsM.M. Huijbregts

Neerlands Hoop

De cabaretprijs Neerlands Hoop wordt sinds 2003 door de VSCD toegekend aan de meest veelbelovende maker of makers met het volgens de jury ‘grootste toekomstperspectief’; de voorstelling moet authentiek en geloofwaardig zijn. De naam van deze prijs is afkomstig van cabaretgroep Neerlands Hoop, de naam waaronder Freek de Jonge en Bram Vermeulen tussen 1968 en 1979 samen optraden.

Winnaars Neerlands Hoop 2003-2018

Een overzicht van de zestien winnaars van Neerlands Hoop vanaf de invoering van de prijs. Zowel Javier Guzman (in 2007) als zijn vier jaar jongere broer Emilio Guzman (in 2014) hebben als stand-up comedian de prijs gewonnen.

JaarArtiestNaam van de voorstelling
2018RundfunkWachstumsschmerzen
2017Jan BeuvingRaaklijn
2016Tim FransenHet failliet van de moderne tijd
2015De PartizanenDe Partizanen
2014Emilio GuzmanEen dunne dekmantel
2013Louise KorthalsVlieguur
2012Ali BAli B geeft antwoord
2011Van der Laan & WoeSuperlatief
2010Paulien CornelisseDagbraken
2009Alex KlaassenEindelijk alleen
2008Ronald GoedemondtDedication
2007Javier GuzmanDelirium
2006Sara KroosZoetgevooisd
2005Eric van SauersEric van Sauers liegt
2004Wim HelsenHeden Soup!
2003Andre ManuelSleet

Volgens de jury (in 2014) ‘mag en moet cabaret vermaken maar verschilt het wezenlijk van amusement omdat de intentie van de maker hoogstpersoonlijk en inhoudelijk is. Het gaat er om dat de cabaretier altijd zijn eigen, authentieke geluid kan laten blijven horen.’
© 2015 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerrecensieKinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerDe Gorgels is een fantasierijk, avontuurlijk en spannend boek. Het boek is geschreven door Jochem Myjer. Jochem Myjer, b…
VSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsVSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsDe VSCD Toneelprijzen zijn een eerbetoon aan de acteurs en actrices die op de podia van de Nederlandse theaters en schou…
Cabaretier: Jochem MyjerJochem Myjer is een van de meest bekende Nederlandse cabaretiers. Maar hij is meer dan cabaretier alleen. Met zijn imago…
Sara Kroos: cabaretièreSara Kroos is een cabaretière van formaat. Ze vertelt en zingt over haar eigen leven en alle aspecten die zich daarin vo…
Theater: Wim Helsen prutst nietrecensieTheater: Wim Helsen prutst nietWim Helsen is dé Vlaamse cabaretier van het ogenblik. In enkele jaren tijd is hij van nobele onbekende opgeklommen tot d…
Bronnen en referenties
  • http://www.vscd.nl/dossiers-diensten/voor-met-de-sector/cabaretprijzen
  • http://www.theaterdeveste.nl/actueel/1245/Bekendmaking_nominaties_Poelifinario_en_Neerlands_Hoop_/
  • http://www.vscd.nl/media/files/historisch-overzicht-vscd-cabaretprijs-winnaars.pdf
  • https://www.youtube.com/watch?v=x3UDctkmriQ
  • https://www.vscd.nl/media/files/juryrapport-vscd-cabaretprijzen-2018-onder-embargo-tot-1-oktober-2200.pdf

Reageer op het artikel "VSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands Hoop"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 17-03-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!