Veel gelezen schrijver Harold Robbins

Veel gelezen schrijver Harold Robbins De schrijver Harold Robbins is door menigeen gelezen, met name vrouwen kon zijn romans wel op prijs stellen. Veel van zijn romans zijn vervolgens ook weer verfilmd, de ene versie beter dan de ander, maar al met al heeft iedereen wel iets van de man voorbij zien komen.

Persoonlijk

Jeugd

Harold Robbins die als Harold Rubin in de stad New York werd geboren op 21 mei 1916 overleed op 14 oktober 1997. Hij ligt begraven of Forest Lawn Cemetery in Palm Springs.

De man heeft lang voorgehouden dat hij de zoon van Joods ouders was die in een katholiek jongensinternaat opgroeide. De werkelijkheid was echter heel anders, de man werd geboren uit intellectuele deels Russische en deels Poolse immigranten. Zijn vader was apotheker en hij groeide in Brooklyn op.

Partners

Robbins trouwde drie keer, de eerste was een meisje op de middelbare school. Behalve dat hij vaak aan de Franse Riviera vertoefde is er over zijn huwelijken en privé niet erg veel bekend.

Carrière

Start carriere

Zijn eerste boek, Never Love a Stranger, kwam uit in 1948 en baarde opzien. Het controversiële beeld over seks was op dat moment not done in de VS. Maar zijn naam was wel meteen gezet en nieuwe boeken zouden ook na zijn dood nog uitkomen.

In 1949 maakte hij hem bekende boek The Dream Merchants, later ook verfilmd, over de filmindustrie in Hollywood. Het verhaal leest snel en aangenaam, maar heeft weinig diepgang en wilde hij ook niet pretenderen. Het was deels geënt op zijn eigen ervaringen en dus de realiteit.

Elvis

Minder bekend is zijn boek uit 1952 wat heet A stone for Danny Fisher. Maar is enkele jaren later verfilmd als King Creole met Elvis Presley in de hoofdrol. Onder die naam is het verhaal plots wel bekend.

Meest gelezen auteur

De man staat nog steeds te boek als de meest gelezen auteur. Zo’n 20 boeken werden in 33 landen vertaald en uitgebracht en totaal gingen er meer dan 750 miljoen exemplaren over de toonbank.

Enkele van de meest gelezen boeken:
 • 79 Park Avenue uit 1955
 • The Carpetbaggers uit 1961
 • Dhe Adventures uit 1966
 • The Betse uit 1971
 • The Pirate uit 1974
 • The Storyteller uit 1982
 • Spellbinder 1982
 • Descent fron Xanadu uit 1994
 • The Predators uit 1998
 • The secret 2000
 • Sin City 2002
 • The Betrayers uit 2004
 • The Deceivers uit 2008

De boeken die na zijn door zijn uitgekomen zijn weliswaar door anderen in leesvorm neergezet, maar alles is gebaseerd op Robbins zijn aantekeningen. De een zegt het er aan af te lezen en de ander vindt het juist in de stijl van de schrijver.
Feit blijft dat de man wel heel veel op zijn naam heeft staan wat wereldwijd gelezen werd en nog steeds gretig gelezen wordt.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De best verkopende schrijvers allertijdenDe best verkopende schrijvers allertijdenVeel "oude" schrijvers worden ook tegenwoordig nog veel gelezen, maar ook van de nu nog levende schrijvers zijn er een a…
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
Hollywood, CaliforniaHollywood. Iedereen kent het. Dé plaats in de Verenigde Staten, waar een heleboel televisiesterren wonen, en waar massa'…

Sjöwall en Wahlöö: Martin BeckPer Wahlöö (1926-1975) en Maj Sjöwall (1935-) zijn misschien wel het meest bekende schrijversechtpaar van Zweden. Tussen…
August StrindbergJohan August Strindberg is een van de meest bekende en belangrijkste auteurs van Zweden. Hij leefde van 1849 tot 1912 en…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.