De best verkopende schrijvers allertijden

De best verkopende schrijvers allertijden Veel "oude" schrijvers worden ook tegenwoordig nog veel gelezen, maar ook van de nu nog levende schrijvers zijn er een aantal doorgedrongen tot de top tien van de best verkopende schrijvers aller tijden. Deze lijst is samengesteld op basis van beschikbare gegevens boekverkopen. Welke schrijvers staan er op deze lijst?

William Shakespeare

Shakespeare heeft wereldwijd tussen de twee en vierenhalf miljard boeken verkocht en is hiermee onbetwist de best verkopende schrijver ooit. Het enige boek wat beter verkoopt dan het oeuvre van William Shakespeare is de bijbel. Hij heeft ook andere schrijvers geïnspireerd zoals o.a. Jo Nesbo, Herman Melville (Moby-Dick) en Frederick Forsyth (The Dogs of War).

Agatha Christie

Nummer twee op de lijst is de moeder van alle detectives, Agatha Christie (1890-1976). Zij schreef zesenzestig detectives met in de hoofdrol Poirot, Miss. Marple en het duo Tommy en Tuppence. Ook schreef ze vier non-fictiewerken waaronder een boeiend verhaal over haar belevenissen tijdens de reizen met haar tweede man, de archeoloog Max Mallowan. Onder het pseudoniem Mary Westmacott schreef ze hiernaast nog zes romans en 105 korte verhalen. Agatha Christie is al jaren dood, maar in Devon en dan met name in haar geboorteplaats Torquay is de herinnering aan haar nog springlevend. Ze krijgt tijdens haar leven vele prijzen en onderscheidingen, waaronder die van Dame Commander of the British Empire.

Barbara Cartland

Cartland (1901- 2000) verkocht tussen den 500 miljoen en één miljard boeken. Ze wordt wel de koningin van de romantiek genoemd. Haar dochter Raine werd in 1976 de stiefmoeder van Lady Diana, prinses van Wales. Barbara Cartland schilderde de omslagen van haar 724 boeken zelf. Ze werd onderscheiden in de Orde van het Britse Rijk en in de Orde van Sint-Jan.

Danielle Steel

Danielle Steel is de eerste nog levende schrijver op deze lijst. Ondanks dat deze dame nog lang niet uitgeschreven is, heeft ze inmiddels tussen de 500 miljoen en 900 miljoen boeken verkocht. In het artikel “Het leven van Danielle Steel”, kan je meer lezen over deze schrijfster.

Harold Robbins

Deze schrijver had een paar geweldige bestsellers, zoals The Carpetbaggers, A Stone for Danny Fisher en The Betsy. Hij stond bekend als een playboy en was de eerste schrijver die seks expliciet en op grote schaal beschreef in zijn romans. Zijn eerste roman “Never Love A Stranger” werd in beslag genomen door de zedenpolitie op grond van immoraliteit en obsceniteit. Zijn boeken zijn vooral populair bij mannen. Hij zag zichzelf als een merk wat thuis hoorde in het rijtje: Lucky Strike. Coca-Cola en Harold Robbins.

Georges Simenon

De Belgische Georges Simenon is de enige niet Engelstalige schrijver van deze lijst en daarom alleen al is het een prestatie dat hij er tussen staat. Hij staat op de zesde plaats in deze lijst en is een Franstalige detective schrijver, vooral bekend van zijn Maigret-reeks. Hij was erg productief en een consistente schrijver met gemiddeld zeventig pagina’s tekst per dag.

Charles Dickens

Zijn populairste boeken zijn het eindeloos verfilmde A Christmas Carol en de boeken Great Expectations en Tale of Two Cities. Dit laatste boek werd zo goed verkocht dat dit op de derde plaats van best verkochte boeken ooit staat, achter de bijbel en het boek Don Quixote van Miguel de Cervantes.

Sidney Sheldon

Met een verkoop van tussen de 370 miljoen en 600 miljoen boeken staat Sidney Sheldon (1917-2007) op de zevende plaats. Deze Amerikaanse romanschrijver had hoofdzakelijk vrouwelijke lezers. Hij trouwde drie maal en zijn dochter Mary Sheldon (uit zijn huwelijk met Jorja Curtright), werd ook romanschrijver. Een aantal van zijn boeken zijn The Stars Shine Down, The Sand of Time, Bloodline en The Naked Face.

Enid Blyton

Enid Blyton leefde van 1897 tot 1968, ondanks het feit dat ze populaire jeugdboeken schreef, was ze zelf geen toegewijd moeder. Ze stuurde haar twee dochters zo jong mogelijk naar kostschool. Haar jeugdboeken zijn vertaald in negentig talen. Ze schreef de series van de overbekende De Vijf en Noddy. Ze produceerde enorme veel boeken, namelijk twintig per jaar wat neerkwam op 10.000 woorden per dag, gedurende veertig jaar. Wat het totaal brengt op achthonderd boeken. Tegenwoordig worden de boeken van Enid Blyton als racistisch en seksistisch beschouwd, daarom zijn een aantal van haar boeken in 2002 herschreven.

Jackie Collins

De hekkensluiter van deze rij is de Britse schrijfster Jackie Collins met tussen de 300 miljoen en 500 miljoen boeken. Zij is de jongere zus van actrice Joan Collins (Alexis uit Dynastie). Haar boeken zijn allen bestsellers en gaan over het leven van rijke en beroemde mensen. Haar eerste boek was de roman The World is Full of Married Men. Het boek werd gezien als pornografisch en in vele landen verboden, o.a. in Australië. Elf jaar later in 1979 werd de roman verfilmd.

Ook hoog scoren Stephen King, J.K. Rowling, Dean Koontz, Robert Ludlum en Leo Tolstoy, maar zij halen net de top tien niet.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van schrijfster Danielle SteelHet leven van schrijfster Danielle SteelDanielle Steel heeft vele, vele romans op haar naam staan. Zij staat op nummer vier van de wereldranglijst van best verk…
Biografie Danielle SteelDanielle Steel wordt niet voor niets Amerika's populairste schrijfster genoemd. Tot op heden heeft zij maar liefst 580 m…
Top 5 best betaalde schrijvers ter wereld (2019)Top 5 best betaalde schrijvers ter wereld (2019)Het schrijven van een boek, voor veel mensen is dat geen beroep waar een goede boterham mee verdiend kan worden. Echter…
Jan Wolkers: Leven en werkJan Wolkers: Leven en werkJan Wolkers werd geboren op 26 oktober 1925 te Oegstgeest. Hij stierf in zijn slaap op 19 oktober 2007 in Westermient op…
Bronnen en referenties
  • http://the-best-selling-books.com/the-best-selling-authors-of-all-time/
  • http://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/culture-of-love/the-man-who-invented-sex-938521.html
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.