Anton Pieck: De trots van de Efteling
De Efteling heeft haar bestaan aan hem te danken. Na zijn pensioen gaf hij het stokje succesvol over aan Ton van de Ven. Geboren en getogen in Den Helder en beroemd geworden in Kaatsheuvel: Anton Pieck.
Jeugd
Op 19 april 1895 werd Anton Pieck geboren in Den Helder. Op erg jonge leeftijd kreeg hij al tekenles: toen hij zes jaar ging hij samen met zijn broer Henri in de leer bij dhr. Mulders, eveneens in Den Helder. Deze lessen hielpen erg goed bij de ontwikkeling van Anton: op tienjarige leeftijd (in 1906) won hij al een prijs op een tentoonstelling. Kort na de tentoonstelling besloot de familie Pieck iets zuidelijker te gaan wonen, namelijk in Den Haag. De ouders van Anton kregen het wel voor elkaar om de tekenlessen door te zetten in Den Haag, want ook zij zagen potentie in de jonge kunstenaar. In Anton’s 15e levensjaar kreeg hij al zijn eerste acte, en op zijn 17e zijn tweede. Hierna werd hij leraar tekenen, waarnaast hij zelf ook nog steeds bleef tekenen.
Oorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Anton gestationeerd in Amersfoort en Den Haag. Deze tijd heeft veel indruk gemaakt op Anton en heeft diepe sporen nagelaten in zijn latere werk. In het jaar 1920 keerde Anton terug naar de school waar hij voor de oorlog les gaf en hier bleef hij mee verbonden tot zijn pensionering in 1960. In 1922 trouwde Pieck met Jo van Poelvoorde en dankzij dit huwelijk kreeg Anton Pieck drie kinderen: Elsa, Anneke en Max. Zijn vrouw stierf in 1983 en Max stierf drie jaar later.
Zijn werk
Anton Pieck ontwikkelde al op jonge leeftijd een eigen stijl. Onbewust maakte deze stijl hem bekend bij een miljoenenpubliek in binnen-en buitenland. In het begin van zijn carrière, tot ongeveer 1930, stond Pieck al bekend als een begaafd graficus. Zijn etsen, gravures en lithografieën trokken niet alleen de aandacht van kunstenaars, maar ook van de ‘gewone man’. Vanaf 1913 werkte Anton al aan kalenders en vanaf 1938 verschenen deze op de markt. De onderwerpen van de tekeningen liepen uiteen: van oude gebouwen, mooie stadsgezichten en geromantiseerde fantasiewerelden.
Efteling
In 1951 stortte Pieck zich in het zoveelste avontuur van zijn leven: de Efteling, een (inmiddels) populair attractiepark in Kaatsheuvel. Aan dit park heeft Pieck ongeveer 30 jaar meegewerkt. In deze periode maakte hij ruim 1500 ontwerpen, waarvan een groot deel in driedimensionale vorm terug te vinden is in het park. Bij het tot leven brengen van zijn tekeningen stelde Anton Pieck als voorwaarde dat alles van authentieke materialen gemaakt moest worden, zoals hout en steen. In 1952 werd het sprookjespark van de Efteling geopend, dat helemaal was ontworpen door Anton Pieck. Zijn tekeningen waren de basis van sprookjes als Doornroosje, De Wolf en de Zeven Geitjes en Sneeuwwitje. Het Sprookjesbos in de Efteling was nooit geworden zoals het nu is dankzij Anton Pieck.
Inmiddels is de Efteling, mede door de romantische en nostalgische stijl van Pieck uitgegroeid tot één van de meest succesvolle en populaire pretparken van Europa.
Later ontwierp hij nog de ‘Autotron’ in Drunen, welke in 1972 afgerond werd. Bij zijn pensionering in 1960 werd hij geridderd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ en twintig jaar later werd hij zelfs Officier in de Orde van Oranje Nassau. Pas toen hij stopte met werken kon hij genieten van zijn welverdiende vrijheid. Pieck heeft zijn stempel gedrukt op de wereld door de Efteling te maken tot wat het nu is: de droomwereld van Anton Pieck.
Anton Pieck heeft nog 27 jaar van zijn vrijheid (zonder enige vorm van werk) kunnen genieten totdat hij op 24 november 1987 op 92-jarige leeftijd overleed in Overveen.
© 2010 - 2025 Svenmoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Attractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…
Bronnen en referenties
- www.efteling.nl
www.wikipedia.nl