Astrid Lindgren (1907-2002)

Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldberoemd en wordt nog steeds gelezen door kinderen overal. Ook andere boeken vinden nog steeds een groot publiek. Ze vernieuwde de jeugdliteratuur van haar tijd.

Jeugd

Astrid Anna Emilia Ericsson werd op 14 november 1907 geboren in de buurt van Vimmerby in het zuiden van Zweden op een boerderij. Haar ouders stimuleerde haar en haar zussen en broer tot lezen en vertellen en zetten ze aan tot creativiteit. Ze werden in vrijheid opgevoed. Lindgren ging werken als journalist en raakte ongepland zwanger op haar achttiende. Haar zoon Lars werd aanvankelijk in een pleeggezin geplaatst, maar later namen de ouders van Lindgren hem op.

Huwelijk

Lindgren woonde inmiddels in Stockholm, waar ze Sture Lindgren leerde kennen op haar werk. Ze trouwden in 1931 en kregen twee dochters. Lindgren werkte in deze periode als redactrice bij een uitgeverij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin Zweden neutraal was, werkte ze voor de Zweedse inlichtingendienst, waar ze brieven censureerde.

Pippi Langkous

Lindgren vertelde haar kinderen verhalen, die ze later opschreef. Haar dochter Karin verzon de naam Pippi. Haar eerste boek over Pippi was het tweede boek wat ze uitbracht en verscheen in 1945, en het boek waarmee ze beroemd werd. De anarchistisch aangelegde Pippi Langkous was een schok voor veel opvoeders. Een meisje dat blij is dat ze geen ouders heeft die zich met haar bemoeien, die doet wat ze wil en wanneer ze wil, was een radicale verschijning in de jeugdliteratuur van die tijd. De heldinnen uit de literatuur in die tijd waren veelal gehoorzaam en gezagsgetrouw.

Ronja de Roversdochter

Ook in latere werken bleven de karakters in de boeken van Lindgren vooruitstrevend en sneed ze thema's aan die nieuw waren voor die tijd. In De Gebroeders Leeuwenhart bijvoorbeeld brengt ze de dood en reïncarnatie ter sprake. De kinderen in de boeken van Lindgren zijn altijd vol leven en actie, geen brave kindertjes die altijd doen wat hen gezegd wordt. Ronja de Roversdochter is een modernere versie van Pippi, maar opnieuw een eigengereid, sterk meisje.

Prijzen

De boeken van Lindgren vielen geregeld in de prijzen. In 1958 ontving ze de Hans Christian Andersen Prijs, de meest prestigieuze prijs op het gebied van jeugdliteratuur. In 1993 ontving ze van UNESCO de International Book Award.

Zweed van de Twintigste Eeuw

Ook in de politiek was Lindgren actief. Ze verzette zich tegen de extreme belastingen in Zweden en zette zich in voor de rechten van kinderen en dieren. In 1999 werd Lindgren uitverkozen tot de meest populaire Zweed van de twintigste eeuw. Op 8 januari 2002 overleed Lindgren in haar slaap. Ze liet een oeuvre achter van meer dan honderd boeken.
© 2010 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op bezoek bij Pippi Langkous: Astrid Lindgren's VärldWie kent haar niet! Pippi Langkous, het ondeugende meisje uit de verhalen van Astrid Lindgren. In de stad Vimmersby in Z…
recensieRecensie: Astrid Lindgren, Bröderna LejonhjärtaGebroeders Leeuwenhart uit 1977 ( Zweeds: Bröderna Lejonhjärta) van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren i…
Boekrecensie: Lotta kan al fietsenrecensieBoekrecensie: Lotta kan al fietsenDe broer en zus van Lotta suizen de berg af met hun fietsen. Lotta is boos omdat ze al bijna vijf jaar is en nog niet ka…
Levenslessen uit Pippi Langkous' avonturenmijn kijk opLevenslessen uit Pippi Langkous' avonturenDe avonturen van Pippi Langkous vormen een inspiratiebron voor verschillende generaties kinderen. Maar ook volwassen kun…

Maartje van Weegen, presentatrice en verslaggeefsterMaartje van Weegen draaide ruim 40 jaar mee in omroepland, bij radio en televisie, in diverse functies maar waarschijnli…
Enid Blyton (1897-1968)Enid Blyton heeft een enorm oeuvre op haar naam staan, ze schreef meer dan 600 kinderboeken, die een groot publiek vonde…
Bronnen en referenties
  • www.pippisworld.com
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 21-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.