Enid Blyton (1897-1968)

Enid Blyton heeft een enorm oeuvre op haar naam staan, ze schreef meer dan 600 kinderboeken, die een groot publiek vonden. Ze werd vooral beroemd met haar series over De Vijf en De Vijf Detectives. Daarnaast was ze de bedenker van Noddy.

Jeugd

Enid Blyton werd in 1897 geboren in London. Ze had een vader met een brede interesse en een creatieve geest, waar ze veel binding mee voelde. Dit in tegenstelling tot haar moeder, die haar liefde voor boeken afkeurde. Haar ouders gingen na verloop van tijd uit elkaar, maar haar vader zorgde voor de schoolopleiding van Enid. Als kind al schreef ze veel en stuurde ze haar werk naar tijdschriften. Haar eerste publicatie volgde in 1917, toen een gedicht van haar werd uitgegeven in een tijdschrift. Haar eerste boek volgde in 1922 'Child Whispers', een collectie gedichten.

Opleiding en Spiritualiteit

Blyton had een opleiding gevolgd als lerares voor kleuters en begon haar eigen school. Maar toen haar boeken meer succes kregen legde ze zich volledig toe op het schrijven. Het duurde tot de jaren dertig voordat het werk van Blyton echt succesvol werd. In 1924 trouwde Blyton met Hugh Alexander Pollock, die werkte bij een uitgeverij waar Blyton contacten mee had. Ze kreeg met hem twee kinderen. In de jaren dertig maakte ze een spirituele crisis door en dacht erover om zich te bekeren tot het katholicisme, maar zag daar uiteindelijk vanaf omdat ze het te beperkend vond.

Huwelijk

Tijdens de oorlog liep het huwelijk met Pollock ten einde. Het was al niet zo stabiel. Tijdens een vakantie ontmoette Blyton de chirurg Waters, met wie ze later zou trouwen. Ook Pollock had inmiddels een affaire. Na haar tweede huwelijk weigerde ze Pollock om zijn kinderen te zien, in tegenstelling tot wat ze hem beloofd had.

Werk

Blyton schreef een enorme variëteit aan boeken, voor kinderen van twee tot veertien. Ze schreef sprookjes, detectives, avonturenverhalen, boeken die zich afspeelden in het circus en op boerderijen. Ze hervertelde mythen en andere traditionele verhalen.In 1949 verscheen Noddy in haar verhalen, die een enorme populariteit kreeg. In haar boeken was altijd aandacht voor lekker eten en voor vriendschap en eerlijkheid.

Kritiek

Ondanks haar populariteit was er ook grote kritiek op haar werk. De verhalen zouden te eenvoudig zijn, met een woordenschat die te weinig varieerde en de boeken zouden kinderen er van weerhouden om meer literaire werken te lezen. In bibliotheken werden haar boeken zelfs tijdelijk verboden. Dit bewerkstelligde echter alleen een grotere populariteit. Haar karakter Noddy werd ervan beschuldigd een egoïstisch mannetje te zijn en in ander werk zou ze racistisch en seksistisch zijn. Ondanks de kritiek bleef Blyton zeer populair en tot op de dag van vandaag worden haar boeken herdrukt en gelezen.

De laatste jaren

Aan het eind van de jaren vijftig ging de gezondheid van Blyton achteruit. Ze kreeg ademhalingsproblemen en later kreeg ze last van dementie. In 1967 overleed haar echtgenoot Waters en vanaf dat moment ging haar gezondheid zeer snel achteruit. In 1968 werd ze opgenomen in een verpleegtehuis, waar ze drie maanden later, op 28 november, overleed.
© 2010 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De best verkopende schrijvers allertijdenDe best verkopende schrijvers allertijdenVeel "oude" schrijvers worden ook tegenwoordig nog veel gelezen, maar ook van de nu nog levende schrijvers zijn er een a…
De Vijf: een indrukwekkende serie van Enid BlytonDe Vijf: een indrukwekkende serie van Enid BlytonThe Famous Five was de originele naam van de serie jeugdboeken die in Nederland onder de serienaam De Vijf verscheen. Va…
Roberto Bolaño, postume erkenningDe Chileense schrijver en dichter Roberto Bolaño krijgt zes jaar na zijn plotselinge dood eindelijk de erkenning die hij…
Het anagram in de literatuurHet eeuwenoude anagram lijkt de laatste decennia steeds populairder te worden in de literatuur: het komt voor in de Harr…

Astrid Lindgren (1907-2002)Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldbe…
Evert Hartman 1937-1994Hartman werd vooral bekend met zijn boek 'Oorlog zonder vrienden', waarin de zoon van een NSB-er centraal staat. Ook zij…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 21-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.