Biografie Jörgen Raymann

De cabaretier, stand-up comedian en presentator Jörgen Raymann geniet grote nationale bekendheid om zijn theater- televisieshows. Hij weet met zelfspot en komische karikaturen zowel de culturele minderheden als de autochtone Nederlander voor zich winnen. Met zijn scherpe blik, milde humor en grote maatschappelijke betrokkenheid wordt hij gezien als een bijzondere verrijking van de Nederlandse cabaretwereld.

Jeugd in Suriname en Nederland

Jörgen Henri Raymann werd op 13 augustus 1966 geboren in Amsterdam, maar groeide op in Paramaribo, Suriname. Eén van zijn voorouders behoorden tot de groep slaven die omstreeks 1855 van Ghana naar Suriname werden gedeporteerd, wat later de aanleiding was van een reis die hij met Paul Rosenmöller maakte naar zijn roots in Ghana. Als kleine jongen was hij onzeker en hij had in die tijd de bijnaam Fredeman (bangerik) vanwege zijn angst voor spoken, het donker, honden en de tuinman. Ook zijn puberteit verliep moeizaam,door zijn grote onzekerheid over zijn “puistekop en scheve tanden”.

In het midden van de 80-er jaren vertrok hij naar Nederland waar hij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam economie ging studeren. Ook in deze tijd werd hij gekweld door angsten en onzekerheden, wat zich naast hoogtevrees en faalangst uitte in ernstige examenvrees. Door zijn lidmaatschap van de interfacultaire cabaretgroep kwam hij al in die tijd in contact met cabaret.

Cabaret

Na zijn studie keerde hij terug naar Suriname waar hij zijn eerste schreden zette in de richting van stand-up comedy; in zijn restaurant Pedro organiseerde hij cabaret-diners die op den duur uitgroeide tot volledige cabaretprogramma’s. Met zijn programma Mi Kondre Try brak hij in mei 1998 in Nederland door, gevolgd door een reprise-tournee in oktober van dat jaar. Sindsdien heeft Raymann en vaste plaats verworven in de Nederlandse cabaretwereld, o.a. met voorstellingen als Ay Man, ’t is Jörgen Raymann (1999), Even Slikken (2000), In Holland staat mijn Huis(2004) en Familyman (2008). Zijn meest recente productie Frede (2010) gaat over zijn angsten uit heden en verleden waarbij hij met zijn favoriete alter ego’s op de bank plaats neemt en het publiek bij deze sessies betrekt.

Nationale bekendheid

Raymann is in staat de maatschappelijke problematiek van de mengeling van culturen in ons land op zo’n manier over het voetlicht te brengen, dat niet alleen autochtone Nederlanders en Surinamers maar ook Turken, Marokkanen en andere minderheidsgroepen om zichzelf kunnen lachen. Hij schroomt niet om voor zijn vaak uitgesproken mening uit te komen, maar weet met zijn zelfspot, rake typeringen en komische karikaturen alle bevolkingsgroepen aan te spreken. Een recent onderzoek van merkenadviseur Hendrik Beerda wees uit dat Raymann met een bekendheid van 84% zelfs op de 45e plaats van de 150 sterkste “merken” in de Nederlandse cultuur wordt gerekend. Beerda omschrijft hem als “sympathiek, zelfverzekerd en gedurfd.”

Radio en televisie

Zijn nationale bekendheid heeft hij mede te danken aan zijn langlopende populaire televisieshows, zoals de Comedy Factory en Rayman is Laat (“Raymann”) die inmiddels al ruim 9 jaar loopt. Zijn types als Tante Esselien van Doornegat en Achmed de Slager genieten inmiddels nationale bekendheid. Het muzikale element in zijn shows, vaak met Caribische en jazz invloeden, onderstreept het amusementskarakter van zijn shows en werkt vaak als katalysator voor de vaak ernstige ondertoon van de onderwerpen. Daarnaast heeft hij een eigen jazzprogramma op radio 10 en schrijft hij columns in De Telegraaf.

Raymann persoonlijk

In 2005 ontving Raymann de TV Personality Prijs en in 2006 werd hem de Kleuren Award uitgereikt, voor bekende Nederlanders die zich inzetten om de integratie te bevorderen. Hij is ambassadeur voor Unicef, zet zich daarnaast actief in voor goede doelen als Giving Back en Dutch Versity en heeft zelf het PIET Fonds (Poor Infant Equality Trust fund) opgericht.
Jörgen Raymann is getrouwd met Sheila Mannen en heeft twee dochters, Melody en Jalisha.
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
Hoe word ik een professionele stand-up comedian?Hoe word ik een professionele stand-up comedian?Wil je professioneel stand-up comedian worden? Op een podium staan, staat in de top 5 van allergrootste angsten. En toch…
De UNICEF Wij gaan voor 0 actieDe UNICEF Wij gaan voor 0 actieUNICEF komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Er zijn namelijk heel veel landen waar kinderen niet het leven l…
Spaarrekening voor Unicef: sparen voor goed doelSpaarrekening voor Unicef: sparen voor goed doelDe spaarrekening Unicef van de ING bank, is in 2020 omgezet in de Oranjerekening. Dat betekent niet dat de ING niet meer…

Chaim Soutine, meer dan een kadaverschilderHet werk van Chaim Soutine bestaat uit droevige, vervormde beelden die abstract-expressionisten die na hem kwamen erg in…
Maartje van Weegen, presentatrice en verslaggeefsterMaartje van Weegen draaide ruim 40 jaar mee in omroepland, bij radio en televisie, in diverse functies maar waarschijnli…
Bronnen en referenties
  • www.jorgenraymann.com www.unicef.nl www.rnw.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.