InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Biografie: Jan Siebelink

Biografie: Jan Siebelink

Siebelink werd opeens beroemd met zijn roman "Knielen op een bed violen", maar had voor die tijd al een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Sinds het winnen van de Ako-Literatuurprijs is Siebelink een van de belangrijkste schrijvers van ons land.

Jeugd

Siebelink werd geboren op 13 februarie 1938 in Velp in een streng religieus gezin, wat later veel stof tot schrijven zou opleveren. Zijn vader had een bloemenkwekerij. Zijn vader was dusdanig religious dat hij zijn zoon niet toestond om naar de Christelijke school in het dorp te gaan omdat die niet zwaar genoeg vond. Hij ging dus naar de openbare school. Na de lagere school ging hij naar de ULO en vervolgens naar de Kweekschool (de huidige Pabo). Hij werd onderwijzer in Laag-Soeren en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal-en letterkunde.

Frans

Tijdens zijn studie Frans raakte hij geïnteresseerd in de Franse schrijver van Nederlandse afkomst Huysmans, en hij vertaalde een van zijn boeken 'A rebours' in het Nederlands als 'Tegen de Keer'.

Verhalen

Zijn eerste verhaal is 'Witte Chrysanthen', wat door kenners van het korte verhaal wordt geroemd als een van de beste korte verhalen uit de Nederlandse literatuur. Hij schreef het op de plek waar zijn vader overleed, in de huiskamer van zijn moeder. Dit verhaal vormt samen met vier andere verhalen de bundle Nachtschade, het literaire debuut van Siebelink. In die eerste verhalen zitten meteen al de thema's die later steeds terug zullen komen in zijn werk: zijn streng religieuze, maar niettemin sympathieke vader, de kwekerij, de streek uit zijn jeugd, het middelbaar onderwijs, de rangorde in het zogenaamd genivelleerde Nederland. In 1977 verschijnt zijn eerst roman 'Een lust voor het oog', waar de school een belangrijke plaats inneemt.

Heldin

In zijn eerste boeken spelen mannen de hoofdrol, maar Siebelink wordt gefascineerd door het idee om een vrouw als heldin te laten optreden. In 'De overkant van de rivier' is het de beurt aan Hanna om die rol op zich te nemen. In de roman 'Vera' is er opnieuw plaats voor een vrouwelijke heldin. Siebelink is de mening toegedaan dat een mannelijke auteur beter in staat is een vrouwelijke heldin te scheppen, omdat hij het mysterie van de vrouw beter in het oog heeft en intact laat. Ook in zijn laatste roman 'Het lichaam van Clara' staat weer een vrouw centraal.

Belangrijkste werken

Het beroemdste werk van Siebelink is zonder twijfel 'Knielen op een bed violen', waarmee Siebelink in 2005 de AKO-literatuurprijs woon en algemene bekendheid verwierf. Hij schrijft hierin over zijn vader en diens streng religieuze Christendom wat zijn leven en dat van zijn gezin totaal bepaald. Daarnaast zijn 'De herfst zal schitterend zijn ','En joeg de vossen door het staande koren',' De overkant van de rivier',' Vera' en' Margaretha' zijn belangrijkste werken. In 'Margarehta' schrijft hij een historische roman over het leven van Margaretha van Parma.

Onderscheiding

In 2009 werd Siebelink geridderd, hij werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bibliografie

  • Nachtschade 1975
  • Een lust voor het oog 1977
  • Weerloos 1978
  • Oponthoud 197)
  • De herfst zal schitterend zijn 1980
  • De reptielse geest 1981
  • En joeg de vossen door het staande koren 1982
  • Arnhem. Beeld en verbeelding 1983
  • Koning Cophetua en het bedelmeisje 1983
  • De hof van onrust 1984
  • De prins van nachtelijk Parijs 1985
  • Ereprijs 1986
  • Met afgewend hoofd 1986
  • Schaduwen in de middag 1987
  • De overkant van de rivier 1990
  • Hartje zomer en andere verhalen 1991
  • Pijn is genot 1992
  • Met een half oog 1992
  • Verdwaald gezin 1993
  • Laatste schooldag 1994
  • Dorpsstraat Ons Dorp 1995
  • De droom van een nieuwsgierige 1995
  • Vera 1997
  • Daar gaat de zon nooit onder 1998
  • Schuldige hond 1998
  • De bloemen van Oscar Kristelijn 1998
  • Bergweg 17, Bosweg 19 1999
  • Mijn leven met Tikker 1999
  • Engelen van het duister 2001
  • Margaretha 2002
  • Knielen op een bed violen 2005
  • De kwekerij 2007
  • Suezkade 2008
  • Het lichaam van Clara 2010
© 2010 - 2017 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Knielen op een bed violen: van boek (2005) naar film (2016)Knielen op een bed violen: van boek (2005) naar film (2016)‘Knielen op een bed violen’ is een roman van Jan Siebelink die begin 2005 verschijnt. In dit boek verwerkt de schrijver…
Boekrecensie: Knielen op een bed violenBoekrecensie: Knielen op een bed violenKnielen op een bed violen is een boek wat is geschreven is door Jan Siebelink. Het is een indringende beschrijving van e…
Het lichaam van Clara, het nieuwe boek van Jan SiebelinkrecensieHet lichaam van Clara, het nieuwe boek van Jan SiebelinkHet grote voordeel van het feit dat je een gerenommeerd auteur bent, zoals Jan Siebelink dat is (bekend o.a. van "Kniele…
recensieRecensie: Knielen op een Bed Violen door Jan SiebelinkKnielen op een Bed Violen is de roman waarmee Siebelink in 2005 de AKO-Literatuurprijs won. Het is een grotendeels autob…
Beste Nederlandse boeken: literatuur toprecensieBeste Nederlandse boeken: literatuur topOp zoek naar een goed Nederlands boek voor school of voor het eigen leesplezier? Hier kunt u de beste Nederlandse boeken…
Bronnen en referenties
  • www.jansiebelink.nl
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 23-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!