Biografie: Jan Siebelink
Siebelink werd opeens beroemd met zijn roman "Knielen op een bed violen", maar had voor die tijd al een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Sinds het winnen van de Ako-Literatuurprijs is Siebelink een van de belangrijkste schrijvers van ons land.
Jeugd
Siebelink werd geboren op 13 februari 1938 in Velp in een streng religieus gezin, wat later veel stof tot schrijven zou opleveren. Zijn vader had een bloemenkwekerij. Zijn vader was dusdanig religious dat hij zijn zoon niet toestond om naar de Christelijke school in het dorp te gaan omdat die niet zwaar genoeg vond. Hij ging dus naar de openbare school. Na de lagere school ging hij naar de ULO en vervolgens naar de Kweekschool (de huidige Pabo). Hij werd onderwijzer in Laag-Soeren en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal-en letterkunde.
Frans
Tijdens zijn studie Frans raakte hij geïnteresseerd in de Franse schrijver van Nederlandse afkomst Huysmans, en hij vertaalde een van zijn boeken 'A rebours' in het Nederlands als 'Tegen de Keer'.
Verhalen
Zijn eerste verhaal is 'Witte Chrysanthen', wat door kenners van het korte verhaal wordt geroemd als een van de beste korte verhalen uit de Nederlandse literatuur. Hij schreef het op de plek waar zijn vader overleed, in de huiskamer van zijn moeder. Dit verhaal vormt samen met vier andere verhalen de bundle Nachtschade, het literaire debuut van Siebelink. In die eerste verhalen zitten meteen al de thema's die later steeds terug zullen komen in zijn werk: zijn streng religieuze, maar niettemin sympathieke vader, de kwekerij, de streek uit zijn jeugd, het middelbaar onderwijs, de rangorde in het zogenaamd genivelleerde Nederland. In 1977 verschijnt zijn eerst roman 'Een lust voor het oog', waar de school een belangrijke plaats inneemt.
Heldin
In zijn eerste boeken spelen mannen de hoofdrol, maar Siebelink wordt gefascineerd door het idee om een vrouw als heldin te laten optreden. In 'De overkant van de rivier' is het de beurt aan Hanna om die rol op zich te nemen. In de roman 'Vera' is er opnieuw plaats voor een vrouwelijke heldin. Siebelink is de mening toegedaan dat een mannelijke auteur beter in staat is een vrouwelijke heldin te scheppen, omdat hij het mysterie van de vrouw beter in het oog heeft en intact laat. Ook in zijn laatste roman 'Het lichaam van Clara' staat weer een vrouw centraal.
Onderscheiding
In 2009 werd Siebelink geridderd, hij werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
© 2010 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties