Architect: Walter Gropius (1883-1969)

Architect: Walter Gropius (1883-1969) Walter Gropius wordt gezien als een van de grondvesters van de moderne bouwkunst en is een van de stichters van de beroemde Bauhaus groep. Ook was hij mede-oprichter van TAC, een van 's werelds meest bekende architecten-firma's.

Architect

Net als zijn vader en oudoom werd Gropius architect, maar alle bronnen beweren dat Gropius zelf niet kon tekenen en daar assistenten voor inhuurden. In 1908 ging hij aan de slag bij een van de eerste utilitairisten Behrens, waar ook Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier werkten. In 1910 verliet hij de firma en begon samen met Adolf Meyer een eigen zaak in Berlijn. Samen waren ze verantwoordelijk voor het Faguswerk, een van de eerste modernistische gebouwen. Gropius trouwde met Alma Mahler, de weduwe van de componist Gustav Mahler, met wie hij een dochter kreeg: Manon.

Wereldoorlog 1

De Eerste Wereldoorlog zorgde voor grote veranderingen in het leven van Gropius. Hij werd vrijwel meteen opgeroepen en deed dienst in het leger, waar hij aan het Westelijk Front vocht en bijna de dood vond. De oorlog had ook een positief gevolg voor hem: de leider van de Grand-Ducal Saxon School van Kunstnijverheid in Weimar werd als Belg gevraagd om af te treden en droeg Gropius voor als zijn opvolger. In 1919 werd Gropius ook daadwerkelijk benoemd. Hij vormde de school om tot Bauhaus en trok beroemde namen aan als Klee, Kandinsky en Albers. Studenten werd geleerd om moderne en innovatieve materialen en methoden te gebruiken. Hij ontwierp een nieuw gebouw voor de school toen die naar Dessau werd verhuisd. In 1920 scheidde hij van Alma Mahler en in 1923 hertrouwde hij met Ise Frank met wie hij een dochter adopteerde: Beate Gropius oftewel Ati.

Vertrek uit Duitsland

In 1934 ontvluchtte Gropius Duitsland onder het voorwendsel van een korte reis naar Engeland. Daar werkte hij enige jaren als lid van de Isokon-groep. In 1937 vestigde hij zich in de Verenigde Staten. Hij bouwde een huis voor zichzelf in Lincoln, Massachusetts, en dat werd een voorbeeld voor het Internationaal Modernisme. Gropius ging les geven aan de Harvard Graduate School for Design. In 1944 verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit.

TAC

In 1945 stichtte Gropius de TAC (The Architects' Collaborative) samen met enkele jonge architecten. De TAC werd een van de meest bekende architecten-firma's ter wereld en bleef bestaan tot in 1995, toen de firma failliet ging. In 1969 overleed Gropius in Boston, Massachusetts. Gropius liet tal van gebouwen na als erfenis en in Berlijn is er een district naar hem vernoemd: Gropiusstadt.
© 2010 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Architect Walter GropiusWalter Gropius was een architect die onder andere bekend werd door het Bauhaus. Naast gebouwen ontwierp hij ook stoelen,…
Bauhaus en het nieuwe ontwerpenBauhaus en het nieuwe ontwerpenBauhaus was een in 1919 door Walter Adolf George Gropius opgerichte hogeschool voor architectuur en toegepaste kunsten.…
De facetten van Alma MahlerDe facetten van Alma MahlerAlma Mahler (1879-1964) is vooral bekend geworden als echtgenote van de componist Gustav Mahler, architect Walter Gropiu…
Biografie: Jan SiebelinkSiebelink werd opeens beroemd met zijn roman "Knielen op een bed violen", maar had voor die tijd al een omvangrijk oeuvr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Louis Held, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.