Holly Hobbie: getekend meisje uit de jaren 70 & 80

Holly Hobbie: getekend meisje uit de jaren 70 & 80 Het meest bekend is ze van de zijkant gezien: met een enorme grote vaak korenblauwe muts, die nauwelijks een gezicht verraadt, een jurk vol romantisch bloemenpatchwork, markante laarsjes en een veldboeketje in haar hand. Haar naam: Holly Hobbie. Bekend: bij alle meisjes van ruim 30 jaar geleden. In 1975 verscheen Holly Hobbie voor het eerst als lappenpop nadat ze al menig wenskaart had gesierd. Ze werd razendpopulair en spoedig volgden nog veel meer producten van het romantisch getekende meisje. De bedenkster van Holly Hobbie is bijna haar naamgenoot: Denise Holly Hobbie Ulinskas.

Denise Holly Hobbie Ulinskas (Holly Hobbie)

Denise Holly Ulinskas werd in 1944 geboren en groeide op op een boerderij in Connecticut. In 1964 trouwde ze haar jeugdliefde en schrijver Douglas Hobbie. Hiermee veranderde ze haar naam naar Denise Holly Hobbie Ulinskas. Ze studeerde kunst onderwijs aan het Pratt Institute en schilderkunst aan de universiteit van Boston. Samen kregen ze drie kinderen, Brett, Jocelyn en Nathaniel met wie ze uiteindelijk als gezin in Conway, Massachusetts settelden.

American Greetings Company: wenskaarten van Holly Hobbie

Tijdens haar studie raakte Denise Hobbie zwanger van haar oudste dochter. Om wat bij te verdienen, besloot ze een paar tekeningen die ze had gemaakt van romantische meisjes met grote mutsen en patchworkjurkjes en –schortjes naar een aantal wenskaartenproducenten toe te sturen. Hallmark wees haar af; American Greetings Company zag wel iets in haar tekeningen. De wenskaartenproducent noemde het getekende meisje Holly Hobbie naar haar ontwerpster. En met succes. Binnen de kortste keren was Holly Hobbie de vriendin van bijna elk jong Amerikaans of Europees meisje. Haar populariteit had de echte Holly Hobbie niet kunnen voorzien.

Holly Hobbie lappenpop

Bob Childers, tevens werkzaam voor American Greetings Company, stelde voor om van Holly Hobbie ook een pop te maken. Hij kreeg geen gehoor en besloot dan maar op eigen houtje in zijn vrije tijd een lappenpop te maken. Enthousiast geworden van de pop sloot American Greetings Company een deal met Knickerbocker Toys om een serie Holly Hobbie poppen op de markt te brengen. De pop werd razend populair. Nog steeds is het een zeer geliefd en gewild verzamelitem. Net als alle andere Holly Hobbie producten die spoedig volgden. Zo kon je als meisje 30 jaar geleden je slaapkamertje volstoppen met Holly Hobbie artikelen. Er was Holly Hobbie behang, er waren Holly Hobbie dekbedovertrekken, pyama’s, posters, kaarten, briefpapier, servies, bekers en mokken, dagboeken, poesiealbums, stickers en buttons tot illustratieboeken vol lieve kleine gedichtjes. Ook verscheen een boek van Richard Dubelman met Holly Hobbie in de hoofdrol: The Adventures of Holly Hobbie. De romantische Holly Hobbie speelt een geest die uit een schilderij ontwaakt om een meisje te helpen haar vermiste vader terug te vinden.

Bron: France1978, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: France1978, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Inspiratiebron voor Holly Hobbie

Denise Holly Hobbie Ulinskas haalde haar inspiratie zowel uit haar jeugd als haar eigen gezin. In haar jeugd op de boerderij zorgde haar vader voor stapels papier voor haar om op te tekenen in een huis vol lappen en stoffen waarmee haar moeder altijd quilts maakte. Over haar eigen gezin schrijft ze in The Art of Holly Hobbie: “Nathaniel would pick a bouquet of Dandelions (paardenbloemen) for me. Small children are able to see how beautiful they are, while the rest of us have learned to take such pedestrian plants for granted”.

Na Holly Hobbie

Holly Hobbie was zo populair dat spoedig meer romantische meisjesfiguren volgden. Bekend zijn de Australische Sarah Kay en ook de Engelse Miss Petticoat. Denise Hobbie zelf stopte in de jaren negentig, na de dood van haar oudste dochter Brett, met het tekenen van Holly Hobbie. Douglas Hobbie schreef een boek over de strijd die hun dochter en zij als familie voerden tegen de ziekte van Hodgkin’s. Het indrukwekkende verhaal is te lezen in Being Brett: Chronicle of a Daughter’s Death.

Toot and Puddle

Denise Holly Hobbie Ulinskas legde zich na Holly Hobbie toe op het tekenen van twee varkentjes genaamd Toot en Puddle. Twee beste vriendjes. Toot reist de wereld over; Puddle zit het liefst lekker thuis.
Holly Hobbie schreef en tekende een hele reeks aan prentboeken over de twee kleine varkentjes:
 • Toot & Puddle
 • A Present for Toot
 • Toot & Puddle: Puddle’s ABC
 • You Are My Sunshine
 • I’ll be Home for Christmas
 • Top of the World
 • Charming Opal
 • The New Friend
 • Wish You Were Here
 • The One and Only
 • Let it Snow

Ook verscheen in 2008 een tv serie uit van Toot & Puddle, geregisseerd door Holly Hobbie zelf. Toot and Puddle is terug te vinden op de website van National Geographic. Samen met haar man bracht ze ook werk uit van Fanny en Fanny and Annabelle: een kleine meisjes boek vol mooie plaatjes getekend door Holly Hobbie. Dat het tekenen en schrijven in de familie zit, bewijst ook haar zoon Nathaniel Hobbie. Ook hij is schrijver van kinderboeken, zoals Priscilla Superstar en Priscilla and the Great Santa Search.

Holly Hobbie and Friends

In 2006 bracht speelgoedfabrikant Mattel een nieuwe hippe en moderne versie van Holly Hobbie uit: Holly Hobbie and Friends. De lappenpop werd vervangen door een hippe blonde Holly, een roodharige Amy met heldergroene ogen en een even zo hippe teen Carrie met bruin haar en bruine ogen. Een ieder met hun eigen huisdier, respectievelijk een hond genaamd Doodles, Amy met een varkentje genaamd Chedder en een kat met de naam Bonnett. Naast een poppenlijn zijn er inmiddels vier films uitgebracht met een hit ingezongen door LeAnn Rimes getiteld Twinkle in Her Eye.
© 2011 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buddy Holly, een van de aartsvaders van Rock 'n RollBuddy Holly (geb. Charles Hardin Holley, 7 september 1936 - 3 februari 1959) was een Amerikaanse singer-songwriter en ro…
Wenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenWenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenPatchworkkaarten of mozaïekkaarten zijn leuk om te maken. Zoals de naam het aangeeft, is het gebaseerd op patchwork of q…
Killer body, perfect lichaam, waarom heb ik dat niet?Killer body, perfect lichaam, waarom heb ik dat niet?Wat kan het toch frustrerend zijn om al die prachtige holly wood actrices en al die artiesten te zien pronken met niet a…

Het leven en werk van Dante AlighieriHet leven en werk van Dante AlighieriDante betekent zowel in het Latijn als in het Italiaans ‘de gevende’. Er wordt gezegd dat niemand anders die deze naam k…
Jaap Ravelli (1916-2011)De keramiek van Jaap Ravelli behoort zonder twijfel tot de meest herkenbare in de Nederlandse keramiekgeschiedenis van d…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 07-11-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.