Bobby Fischer; de beste schaker van de wereld

Bobby Fischer was de beste schaker van de wereld. Een briljant man, maar ook een gekweld man. Toen Fischer nog maar 7 jaar oud was, schaakte hij al. Het kind van een alleenstaande moeder had het niet gemakkelijk. Over Bobby Fischer, de schaker en het mens is nu een biografie verschenen. Alles over Bobby Fischer en zijn turbulente leven. Als Bobby Fischer 13 is speelt hij al de schaakpartij van de eeuw.

Bobby Fischer, de Amerikaanse schaker

Bobby Fischer was een Amerikaanse schaker die op het hoogste niveau schaakte dat er bestaat en de denksport enorm vooruit stuwde. Fischer had echter ook een heel moeilijke persoonlijkheid en dat maakte hem tot een heel controversieel mens.

Het leven van Bobby Fischer

Bobby Fischer werd in 1943 geboren als kind van een Joodse alleenstaande moeder. Hij wordt geboren in Chicago. Wie zijn vader is, is nooit duidelijk geworden. Wel krijgt Fischer de achternaam van de man waarmee zijn moeder op papier is getrouwd, maar waar ze al geen jaren mee samen is geweest. Fischer groeit op in armoede en een vaste verblijfsplaats hebben moeder en kind niet. De kleine Bobby is een hyperactief kind. In 1949 koopt zijn zus Joan een schaakspel voor hem en dat is het begin van een bloeiende carrière. Overigens kon de kleine jongen voor dat moment ook al heel goed puzzels oplossen. Bobby Fischer blijkt een eenzelvig kind te zijn en hij heeft nauwelijks vriendjes. Verder is hij verlegen. Het kind is veel alleen, omdat zijn moeder werkt en studeert. Dat haar kind hoogbegaafd is, weet zijn moeder al vrij snel. Maar hij is ook koppig en heeft weinig zin in school.

De eerste zetten van Bobby Fischer op het schaakpad

De 7-jarige Bobby Fischer gaat op een gegeven moment bij de schaakclub van Brooklyn, maar hij verliest keer op keer elke partij. Toch blijft het spel hem bovenmatig boeien, zelfs in bad speelt hij het. Zijn moeder vindt de fascinatie wel heel erg groot en gaat met hem naar twee psychiaters om zich af te vragen of er iets mis is met haar zoon. Die zien echter geen problemen. Ze gaat wel op zoek naar beter onderwijs voor hem en ze vindt een vrije school waar hij zich beter thuisvoelt.

Schaakmatch tussen de VS en de Sovjet Unie

Als Bobby Fischer 11 jaar oud is ziet hij een schaakmatch tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. Daardoor wordt hij nog enthousiaster voor de denksport. In de zomer van 1955 wordt hij lid van de Manhattan Chess Club en daar valt opeens zijn talent op. Hij is dan nog niet briljant, maar hij doet het zeker goed bij het eliteschaakgenootschap. Ook buiten de club om krijgt hij vriendjes, velen waarmee hij ook weer schaak speelt.

Bobby Fischer leeft voor het schaken

Bobby Fischer leeft ondertussen voor het schaken. Hij begint op te vallen in de bijzondere wereld en op de Middelbare school neemt schaakleraar Jack Collins hem onder zijn hoede.

De jongste schaakmeester in de wereldgeschiedenis : Bobby Fischer

meester in de geschiedenis en tevens Amerikaans jeugdkampioen. Na het Open Amerikaans kampioenschap heeft hij al een rating van 2375 punten.

De schaakpartij van de eeuw van Bobby Fischer

Als Bobby Fischer 13 jaar oud is, speelt hij al de partij van de eeuw. Daarna volgen nog veel meer hoogtepunten:
  • Amerikaanse titel
  • WK kwalificatietoernooi in Joegoslavië
  • Kandidatentoernooi

Briljant schaker Fischer had autistische trekken en was een controlefreak

Fischer viel op door zijn briljante schaakspel, maar had ook autistische trekjes. Hij is sociaal onhandig en gaat helemaal op in zijn eigen wereld. Verder is hij een enorme controle freak, alles moet gaan zoals hij dat wil. Daarin wordt hij in de loop der jaren steeds extremer. Zijn ego wordt door het schaken wel versterkt en vergroot, maar hij wordt ook steeds eenzamer.

Schaker Bobby Fischer sluit zich aan bij de Worldwide Church of God

Misschien door die eenzaamheid sluit hij zich op een gegeven moment aan bij de religieuze sekte de Worldwide Church of God. Hij stort zich over fanatiek in het geloof en draagt altijd een Bijbel bij zich. In zijn schaakspel is hij niet echt in balans. De ene keer doet hij het verschrikkelijk goed, de volgende keer presteert hij niets. Daarbij is hij wat paranoïde. Hij denkt bijvoorbeeld dat de Russen waartegen hij moet schaken zijn vliegtuig zullen saboteren en daarom reist hij per boot naar Rotterdam waar de schaakpartij wordt gehouden.

In 1970 kwalificeert schaker Bobby Fischer zich voor de wereldtitel

In 1970 kwalificeert Bobby Fischer zich voor een match om de wereldtitel. Voor het eerst in 30 jaar krijgen de Russen daarom een uitdager die niet ook uit Rusland komt. De partij die in 1972 zal worden gehouden, verloopt echter heel anders dan velen gedacht zullen hebben. Hij weigert namelijk om naar IJsland te reizen waar de partij wordt gehouden. Hij wil namelijk meer geld. Hij komt twee dagen te laat aan voor zijn wedstrijd tegen Boris Spasski. Door de houding van Fischer is het schaken echter wel heel populair geworden. Tijdens de strijd blijft hij de vreemdste eisen stellen. Overigens wint hij wel de wereldtitel en met gemak.

Bobby Fischer vertrouwt niemand

Hoewel Fischer over de hele wereld bekend wordt, blijft zijn moeilijke persoonlijkheid hem achtervolgen. Hij vertrouwt mensen niet en wil niet dat anderen er met zijn geld vandoor gaan. Opeens stopt hij ook me geloven en begint zelfs het antisemitisme aan te hangen. Door zijn gedrag staat hij vaker voor de rechter dan in een schaakzaal.

Bobby Fischer geeft in 1975 zijn schaaktitel op

In 1975 geeft Bobby Fischer zijn wereldtitel schaken op omdat zijn eisen niet worden ingewilligd. Daarna gaat het eigenlijk bergafwaarts met hem. Hij besteedt zijn tijd voornamelijk aan zijn eigen theorieën over religie, komt niet meer in het openbaar en leeft van het geld van zijn moeder. Zijn standpunten verharden en hij wordt steeds meer paranoïde. Ook is hij ervan overtuigd dat de Russen hem willen vermoorden. Hij leeft zon 20 jaar op de rand van de armoede en heeft nauwelijks geld om van te leven.

Revanche tussen Fischer en Spasski

Op een gegeven moment komt een 17-jarig Hongaars meisje in zijn leven. Zita, regelt voor hem een revanchewedstrijd met Spasski. De wedstrijd wordt gespeeld in Joegoslavië waar net een oorlog aan de gang is en het prijzengeld van 5 miljoen dollar is uitgeloofd door een crimineel. Dit zorgt voor de nodige controverse. Tegen Joegoslavië gelden namelijk economische sancties, maar de brief van de VS waarin hem gevraagd wordt de match niet te spelen legt hij naast zich neer. Sterker nog, hij spuugt erop. Fischer verslaat Spasski weer, maar verdwijnt daarna weer. Hij duikt onder in een Servisch dorpje en later in Boedapest. Later is hij veel te vinden in Japan en de Filipijnen.

Bobby Fischer haat Joden

Fischer laat steeds vaker zijn Jodenhaat zien, zelfs tegen zijn Joodse vrienden. Hij ontkent verder de Holocaust en ook voor Amerika heeft hij geen goed woord meer over. Hij schaakt niet meer en vervreemd steeds meer van de mensen om hem heen. In 2004 wordt hij opgepakt in Japan omdat hij de aanslagen van 11 september 2001 heeft goedgekeurd. Op dat moment wordt Fischer op een lijst gezet van gezochte personen. IJsland zet zich echter in voor zijn vrijlating en achter maanden later wordt hij staatsburger van IJsland. Zijn gevangenschap heeft echter een gebroken mens van hem gemaakt.

Bobby Fischer sterft aan de gevolgen van een blokkade in de urinewegen

Op 64-jarige leeftijd overlijdt Bobby Fischer aan de gevolgen van een blokkade aan zijn urinewegen. Dit gebeurt omdat hij weigert medicijnen te slikken. Zijn graf op IJsland wordt een toeristische attractie.
© 2011 - 2022 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 november in de geschiedenis: Bobby Fischer en Guy Fawkes5 november in de geschiedenis: Bobby Fischer en Guy FawkesWelke belangrijke historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden op de datum 5 november? Het was de datum waarop Guy F…
Tweekamp WK schaken live online: livestreamTweekamp WK schaken live online: livestreamDe strijd om de wereldtitel schaken wordt beslist in een tweekamp. Zo'n duel gaat doorgaans tussen de regerende wereldka…
De moord op Bobby KennedyDe moord op Bobby KennedyIn 1968 werd Bobby Kennedy vermoord. Zijn dood werd vanaf het begin af aan door mysteries omgeven, net als de eerdere do…
Schloß SchönbrunnDit mooie goudgele paleis doet tot de verbeelding spreken. Wanneer de ogen gesloten worden zou je de dames in hun middel…

Nicci Gerrard, de ene helft van een geniaal duoWie kent ze niet, het schrijversduo Nicci French? Dit duo bestaat uit het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Samen z…
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…
Bronnen en referenties
  • Eindspel het wonderbaarlijke leven van schaaklegende Bobby Fischer. Uitgeverij Thomas Rap
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 21-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.