Cate Tiernan - Wicca and beyond

Cate Tiernan is een pseudoniem van Gabrielle Charbonnet. Ze is in Nederland vooral bekend als de schrijfster van de populaire boekenserie Wicca en in iets mindere mate de serie Vuurbaken. Ze heeft echter ook een aantal boeken geschreven, als ghostwriter, onder haar eigen naam en twee in samenwerking met de beroemde thrillerschrijver James Patterson. Op het moment werkt ze aan de trilogie Onsterfelijke Liefde en wordt haar serie Wicca verfilmd.

Inhoud


Een kort profiel van Cate Tiernan

Geboren: 24 juli 1961
Geboorteplaats: New Orleans, Louisiana, USA
Huidige woonplaats: Durham, North Carolina, USA
Huwelijkse staat: getrouwd

Haar jeugd

In 1961 werd ze geboren in New Orleans, Louisiana. De rijke en exotische cultuur heeft een diepe invloed op haar gehad. Terwijl in andere steden de kinderen limonade langs de straat verkochten, verkochten zij en haar vrienden voodoo-magie en maakten poppetjes van was die op hun vijanden leken. De televisie was in zwart-wit en er waren maar drie zenders, dus speelde ze vaak op straat. Ze ging ook graag naar de begraafplaatsen (en bezoekt die nog steeds graag als ze op reis is). Mardi Gras was ieder jaar een groot evenement en haar moeder maakte prachtige kostuums voor hen. Haar ouders hadden interessante vrienden die kunstenaars, pottenbakkers en schrijvers waren, en ze gingen bij hen op visite in de French Quarter (de Franse wijk). Zoals ze later ging beseffen, was het een ongebruikelijke jeugd. Ze heeft dit echter altijd gewaardeerd, evenals de algemene houding van leven-en-laten-leven die in de stad heerste. In haar eigen woorden: "Excentriek en flamboyant gedrag wordt daar algemeen geaccepteerd – door de hitte doen mensen nu eenmaal de gekste dingen."

Haar opleiding

Haar middelbare school was gevestigd in een voormalig gerechtsgebouw niet ver van de rivier de Mississippi. De middelbare school waarop Morgan Rowlands (uit de Wicca-boeken) zit, is gebaseerd op dat gebouw. Drie jaar lang ging ze ook halve dagen naar een school voor uitvoerende kunsten; twee jaar voor de beeldende kunsten en een jaar voor creatief schrijven. Daarna ging ze naar de universiteit van New York. Ze studeerde creatief schrijven en Russische taal en literatuur. Naar haar zeggen had ze een paar geweldige leraren, maar heeft ze nooit helemaal kunnen vatten wat zij bedoelden toen ze het over “hoe moet je schrijven” praatten. En ze kon nooit iets schrijven dat langer was dan drie bladzijden. Ze denkt echter nog steeds met veel plezier terug aan de woorden van een van haar onderwijzers die op een van mijn toetsen schreef dat ze een originele stijl had. Uiteindelijk keerde ze terug naar New Orleans en voltooide haar studie Russisch aan de Loyola universiteit.

Het begin van haar carrière

Toen ze begin twintig was, ging ze weer naar New York, Manhattan dit keer, waar ze een baan kreeg bij een uitgeverij. Hier hielp ze onder andere bij het redigeren van The Secret Circle door L.J. Smith, een trilogie over tienerheksen (!) en ze vond het geweldig. Ze begon toen ook met schrijven. Iedere dag tijdens haar lunchpauze sloot ze een uur lang haar kantoor af en schreef. Haar eerste boek, een leesboek voor basisschoolleerlingen, werd gepubliceerd in 1990. Daarna schreef ze allerlei leesboeken onder verschillende namen en, als ghostwriter, delen van diverse populaire series, zoals Disney Girls.

Het moederschap

Cate had het erg naar haar zin in Manhattan, ook al had ze niet veel geld. Na acht jaar verhuisden zij en haar man echter terug naar New Orleans, omdat ze wilde dat haar kinderen daar geboren zouden worden, net als zijzelf, haar vader, haar grootvader en hun voorvaderen. Ze bleven vijf jaar in New Orleans. Toen ze eenmaal twee kinderen hadden, gingen ze op zoek naar een veiligere woonplaats en verhuisden naar North Carolina. Hoewel de buitenwijkachtige omgeving heel anders is dan een stad, is het er veilig en vindt ze in de gemeenschap inspiratie in de sterke vrouwen die er wonen.

De Wicca-serie

In 2000, terwijl Cate nog in New Orleans woonde, nam een vriendin die bij een uitgeverij werkte, contact met haar op. Ze gaf haar een A4-tje waarop het basisidee van de Wicca-serie geschreven stond, wat neerkwam op: Tienermeisje ontdekt dat ze een heks is. Bij Cate ging er een vloedgolf van inspiratie stromen. Ze kreeg een paar richtlijnen van de uitgeverij, over de personages en de plotlijnen, en ze had geen invloed op de titels, maar toch was haar eigen inbreng erg groot.

De 15-delige serie gaat over Morgan, een 15-jarig meisje dat afstamt van een van de zeven clans van bloedheksen. In het eerste boek Boek der Schaduwen (oorspronkelijke titel: Book of Shadows) ontmoet ze de ontzettend knappe jongen Cal. Hij is een aanhanger van de wicca-religie en vraagt Morgan en een paar van haar vrienden om samen met hem een heksenkring te vormen. Morgan ontdekt dat ze een bijzonder krachtige heks is, maar ze komt er ook achter dat dat, naast de mooie dingen, ook gevaren met zich meebrengt en dat het haar in conflict brengt met haar ouders.

De oorspronkelijke Amerikaanse titel van de serie is Sweep en is bedacht door Ann Brashares van de uitgeverij Penguin. Dit woord dat in het Nederlands "vegen" betekent, verwijst naar een citaat uit het eerste boek: "Heksen kunnen vliegen op hun magische bezems, die niet alleen gemaakt zijn om te vegen." (Boek der schaduwen, blz.163) Niet alleen was het een intrigerende titel, maar zoals Cate opmerkte, liet Morgan zich ook "meeslepen" (in het Engels "swept away") door de magie. Ook zit er nog een interessante verwijzing in het elfde boek Oorsprong (blz. 196) die ik hier niet zal noemen in verband met spoilers.
In Groot-Brittannië kreeg de serie net als in Nederland en België de titel Wicca. De boeken werden vertaald in onder andere het Nederlands, Russisch, Frans en Italiaans en waren ook in de andere landen erg populair.

Na drie jaar en 14 boeken besloot de uitgeverij om met de Wicca-serie te stoppen omdat er naar hun mening niet genoeg boeken van verkocht werden. Cate was er kapot van. Ook de vele fans van over de hele wereld begrepen er niets van. Cate schreef nog een laatste "special edition", waarin een aantal onafgewikkelde verhaallijnen werden afgerond, en toen was het echt afgelopen.

De Vuurbaken-serie

Ondertussen was Cate al bezig met een nieuwe serie: Vuurbaken. Dit keer was het verhaal helemaal van haarzelf. Ze woonde inmiddels niet meer in New Orleans, maar liet het verhaal zich daar wel afspelen om toch iets van haar geliefde stad bij zich te houden. Tijdens het schrijven van het vierde (en laatste) deel van Vuurbaken, zag ze op het nieuws hoe de stad getroffen werd door orkaan Katrina. In het vierde boek beschreef ze New Orleans zoals het was geweest voor de overstroming en ze kon haar tranen niet bedwingen, omdat ze besefte dat die tijd voor altijd voorbij was.

Vuurbaken is een vierdelige serie over de 17-jarige tweelingzussen Thai en Clio, die van elkaar gescheiden werden, toen ze nog klein waren. Ze ontdekken dat ze lid zijn van een machtige heksenfamilie die al honderden jaren bestaat. Hun ontluikende magische krachten blijven niet onopgemerkt door andere leden van de familie, die hen niet allemaal even goed gezind zijn.
Hoewel deze serie ook over hekserij gaat, is de basis ervan een heel andere dan die in de Wicca-serie. Waar in Wicca de tradities een Gaelic-Keltische oorsprong hebben, ligt die van Vuurbaken meer in de Frans-Spaanse gebruiken van het zuiden van de Verenigde Staten. Ook is er in Vuurbaken geen sprake van zeven heksenclans. De Engelse titel van de Vuurbaken-serie is Balefire, zo genoemd vanwege de heksenkring van Thai, Clio en hun moeder.

Veelgestelde vragen

De twee vragen die Cate het meest gesteld worden zijn "Bent u een heks?" en "Heeft u nog tips voor mensen die schrijver willen worden?" Haar antwoord op de eerste vraag is: "Nee, ik ben geen heks. Zelfs wicca is een te georganiseerde religie voor me. Ik moet gewoon mijn eigen gang kunnen gaan, wat nogal newage-achtig en pantheïstisch is. Ik wil zelf beslissen wanneer ik iets doe en hoe ik het doe. Ik kan me echter goed vinden de wicca en ik heb grote waardering voor het vrouwelijke karakter ervan en het feit dat ze de vrouw centraal stellen. Ik houd erg van onder andere die aspecten."

Op het verzoek om schrijftips zegt ze: "Lees veel. Lees alles, zelfs de dingen waarvan je denkt dat je ze niet leuk zult vinden. Zoek uit wat je leuk vindt en waarom. Probeer je ware ik te uiten en niet dat wat volgens jou de mensen van je willen zien of hetgeen dat volgens jou het meest succesvol zal zijn. Denk goed na over wat je wil zeggen, tegen wie je het wil zeggen en waarom. En schrijf het dan!" (Zie mijn artikel over "De meest gestelde vraag aan schrijvers" voor antwoord op de vraag waar ze haar ideeen vandaan haalt.)

Het heden

Na haar scheiding woonde Cate een tijdje alleen met haar dochters. In het voorjaar van 2007 hertrouwde ze met Paul.
Nu woont ze met haar man, haar twee dochters, haar twee stiefzonen en hun honden en katten, in Durham, North Carolina. Het huis is omgeven door velden en bossen, zodat het lijkt alsof ze op het platteland wonen.

Nadat ze in 2008 en 2009 samen met James Patterson twee boeken schreef, werkt Cate nu weer alleen. Haar nieuwe trilogie, Immortal Beloved, die in het Nederlands onder de titel Onsterfelijke Liefde wordt uitgebracht, gaat over de onsterfelijke Natasya, die worstelt met haar opvlakkige levensstijl en de pijnlijke herinneringen aan haar meer dan 400 jaar oude verleden, maar het verleden is levender dan het lijkt en Nastasya zal sterk moeten zijn om het duister voorgoed achter zich te kunnen laten. (zie ook mijn recensie van het eerste boek van deze trilogie).

Universal Studios heeft de rechten gekocht van de Wicca-serie, maar wanneer de film in de bioscoop te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Bibliografie

Gabrielle Charbonnet alias Cate Tiernan heeft de volgende boeken geschreven:

 • Snake Are Nothing To Sneeze At (1990)
 • Else-Marie And Her Seven Little Daddies (1991)
 • Boodil, My Dog (1992, prentenboek)
 • Tutu Much Ballet (1994)
 • Escape From De Vil Mansion: 101 Dalmatians (1996)
 • I Made Herc A Hero (1998)
 • Just Can’t Wait To Be King: Disney’s The Lion King (1998

Princess serie
 • 1: Molly’s Heart (1995)
 • 2: A Room in the Attic (1995)
 • 3: Home at Last (1995)

American Gold Gymnasts serie
 • 1: Competition Fever (1996)
 • 2: Balancing Act (1996)
 • 3: Split Decision (1996)
 • 4: The Bully Coach (1996)

Disney Girls serie
 • 1: One of us (1998)
 • 2: Attack of the Beast (1998)
 • 3: And Sleepy Makes Seven (1998)
 • 4: A Fish Out Of Water (1998)
 • 5: Cinderella’s Castle (1998)
 • 6: One Pet Too Many (1999)
 • 7: Adventure at Walt Disney World (1999)
 • 8: Beauty’s Revenge / Beastly Visitor (1999)
 • 9: Good-Bye, Jasmine (1999)
 • 10: Princess Of Power (1999)
 • 11: The Gum Race (1999)
 • 12: The Devine Miss Ariel (1999)

De Sweep/Wicca-serie

DeelEngelse titelNederlandse titel
1Book of Shadows (2001)Boek der schaduwen
2The Coven (2001)De heksenkring
3Blood Witch (2001)Heksenbloed
4Dark Magick (2001)Zwarte Magie
5Awakening (2001)Ontwaken
6Spellbound (2001)Behekst
7The Calling (2001)Noodkreet
8Changeling (2001)Erfgoed
9Strife (2002)Conflict
10Seeker (2002)Zoeker
11Origins (2002)Oorsprong
12Eclipse (2002)Eclips
13Reckoning (2002)Afrekening
14Full Circle (2002)Lotsbestemming
15Night’s Child (2003)Nachtkind

Vuurbaken/Balefire-serie

DeelEngelse titelNederlandse titel
1A Chalice of Wind (2005) Een schaal van wind
2A Circle of Ashes (2005) Een cirkel van as
3A Feather of Stone (2005) Een veer van steen
4A Necklace of Water (2006) Een ketting van water

Sundays at Tiffany’s (2008, samen met James Patterson)
Witch & Wizard (2009, samen met James Patterson)

Onsterfelijke Liefde/Immortal Beloved-trilogie

DeelEngelse titelNederlandse titel
1Immortal Beloved (2010) Onsterfelijke Liefde
2Darkness Falls (2011)

Foto: Cate Tiernan leest voor uit eigen werk op de Elf Fantasy Fair (april 2003) © Valicia
© 2011 - 2024 Valicia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest gestelde vraag aan schrijversDe meest gestelde vraag aan schrijversHet is waarschijnlijk de vraag die het meest aan schrijvers gesteld wordt: Waar haalt u uw ideeën vandaan? Volgens Cassa…
Wicca: heksen soortenWicca: heksen soortenZo als bij ieder geloof zijn er ook in de wikka veel verschillende stromingen. Hieronder staan de grootste beschreven. D…
Olympische Winterspelen Sotsji – begrippenOlympische Winterspelen Sotsji – begrippenTijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji komen diverse termen voorbij die opeens vaak worden gehoord. Voorheen las j…

Antoni Gaudí, bijzonder architectAntoni Gaudí, bijzonder architectAntoni Gaudí, geboren in het jaar 1852, was architect in Barcelona na afronding van zijn opleiding in 1879. De stad word…
Nicci Gerrard, de ene helft van een geniaal duoWie kent ze niet, het schrijversduo Nicci French? Dit duo bestaat uit het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Samen z…
Bronnen en referenties
 • http://firefairy.eve7k.com
 • www.catetiernan.org
 • www.nl.bol.com
 • http://tinyurl.com/237plxv
 • http://www.fantasticfiction.co.uk/t/cate-tiernan/
 • http://www.fantasticfiction.co.uk/c/gabrielle-charbonnet/
 • www.boekerij.nl
Valicia (4 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.