Choga Regina Egbeme

Choga werd in 1976 geboren in een harem in Lagos, Nigeria. Haar moeder was een Duitse en haar vader, een Nigeriaan, was de stichter van 'De familie van de zwarte Jezus', een geloofsgemeenschap die polygamie toestaat.

De ouders

De moeder van Choga, Lisa, werd in 1933 in Duitsland geboren, trouwde en kreeg een dochter, Magdalena. Jaren later vertrok ze met haar Duitse man naar Lagos, waar ze David Umukoro ontmoette. Ze werd gefascineerd door de geloofsgemeenschap die hij had gesticht en ook door de man zelf. Al snel besloot ze om met hem te trouwen en werd zijn 33ste vrouw. In totaal huwde David 48 vrouwen van wie hij minimaal 76 kinderen kreeg.

Leven in de harem

Choga groeide als meisje op in de harem van haar vader en was daar gelukkig. Ze is echter sinds haar geboorte gehandicapt, door de bevalling staat haar bekken scheef waardoor ze kreupel werd. Ze was altijd omringt door haar moeders, broers en zussen. Ook kreeg ze onderwijs in de harem. Als ze 8 is vertrekt ze met haar moeder, twee medemoeders en een paar zussen naar een boerderij in centraal Nigeria. Daar werken ze hard en maken dit bedrijf tot een succes, vooral door de inzet van haar moeder, die haar eigen erfenis hieraan besteedt. Ook dit is een gelukkige tijd voor Choga.

Huwelijk

Op 16-jarige leeftijd neemt haar leven een ruwe wendig, wanneer ze uitgehuwelijkt wordt aan Felix Egbeme, een man van 32 die door haar vader gezien wordt als zijn opvolger en al een aantal andere vrouwen heeft. Haar moeder probeert zich te verzetten tegen dit huwelijk, maar dit mislukt. Deze Felix neemt het boerenbedrijf over van de moeders van Choga. Hij verkracht haar vele malen en zo raakt ze in verwachting. In deze periode overlijdt haar vader en Choga maakt samen met haar moeders van de gelegenheid gebruik om te vluchten.

Aids

In 1995 wordt haar zoon Joshua geboren. Dit is ook het moment dat Choga ontdekt dat ze HIV-besmet is en dat ze ook haar zoontje heeft besmet. Felix blijkt haar, door zijn overspelige levenswijze, te hebben geïnfecteerd. Ook in de harem van haar vader lijkt het virus rond te waren en vele kinderen en vrouwen in de harem overlijden.

Choga besluit zich met man en macht tegen de ziekte te verzetten en begint daarom aan een opleiding tot traditionele genezeres, waarbij ze drie jaar doorbrengt in de binnenlanden van Nigeria.

Magdalena

In 2000 overlijdt Lisa, de moeder van Choga, waarschijnlijk ook aan de gevolgen van aids en ontmoet Choga haar Duitse halfzus Magdalena. Deze stimuleert Choga om haar verhaal te publiceren. Hierna gaat Choga samen met andere vrouwen en kinderen terug naar de boerderij, die haar moeder haar nog heeft na kunnen laten. De zaak is inmiddels behoorlijk vervallen, maar samen knappen de vrouwen de boel weer op en sticht Choga een kliniek voor mensen in de omgeving. Magdalena leidt een school op dezelfde boerderij.

Aanslag

In 2001 wordt een aanslag gepleegd op de boerderij, door moslim-extremisten uit de omgeving die woedend zijn dat de vrouwen op de boerderij onderdak hebben verleend aan een meisje dat ongehuwd zwanger is geraakt.

In deze tijd wordt haar zoontje Joshua steeds zieker en sterft ook een van haar vriendinnen. Ook Choga zelf verzwakt steeds verder en ze besluit om zich tijdelijk bij haar voormalige lerares in het oerwoud terug te trekken. Ezira, haar lerares, laat haar inzien dat Choga niet meer kan werken als genezeres, daar is ze inmiddels zelf te ziek voor. Choga keert weer naar de boerderij terug om afscheid te nemen van een haar vriendinnen, weer een slachtoffer van aids.

Joshua

In het voorjaar van 2003 overlijdt haar zoontje Joshua op 7-jarige leeftijd. Choga probeert dit verlies te verwerken met het schrijven van een derde boek. Dan treft het lot ook haarzelf en sterft Choga op 25 juli 2003 op 27-jarige leeftijd

Bibliografie

In haar korte leven is Choga er in geslaagd drie boeken het licht te doen zien, in deze boeken vertelt ze haar levensverhaal. Ze schreef die boeken in het Duits, de taal die haar moeder haar leerde. Ze is dan ook vooral zeer populair geworden in Duitsland, maar ook over de Duitse grenzen heen werden haar boeken bekend.

  • Hinter goldenen Gittern: Veertig moeders
  • Die verbotenen Oase: De verboden oase
  • Hinter der Schleier der Tranen: Land van tranen
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Polygamie?Wat is polygamie? Men spreekt van polygamie als iemand, meestal een man, met meerdere partners tegelijk getrouwd is. Doo…
Polygamie: niet bevorderlijk voor de gelijkheid man-vrouwWanneer een persoon getrouwd is met meerdere partners geeft dit al snel verontwaardigde reacties. Polygamie is een leven…
Beleggen in NigeriaBeleggen in NigeriaNigeria is een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid. Het land heeft de grootste bevolking van heel Afrika en daardoor v…
Boko Haram: wat wil Boko Haram?Boko Haram is een radicale moslimgroepering in Nigeria. De organisatie heeft meerdere aanslagen gepleegd op kerken in he…

Buchi Emecheta, Afrikaans-Engelse schrijfsterBuchi Emecheta, Afrikaans-Engelse schrijfsterBuchi Emecheta is een van de bekendste Afrikaans-Engelse schrijfsters van deze tijd. Een turbulent leven heeft haar er n…
Elizabeth GeorgeElizabeth George is een van de populairste misdaadroman-schrijfsters. In haar boeken spelen inspecteur Lynley en brigadi…
Bronnen en referenties
  • www.egbeme.de
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 24-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.