Buchi Emecheta, Afrikaans-Engelse schrijfster

Buchi Emecheta, Afrikaans-Engelse schrijfster Buchi Emecheta is een van de bekendste Afrikaans-Engelse schrijfsters van deze tijd. Een turbulent leven heeft haar er niet van weerhouden om op te klimmen in de Engelse schrijverswereld.

Achtergrond

Buchi Emecheta werd in 1944 in Lagos, Nigeria geboren uit Ibo-ouders (de Ibo's zijn een bevolkingsgroep in Nigeria). Haar ouders sterven wanneer ze nog een jong meisje is en zijn gaat naar een missie-school. Ze trouwt wanneer ze 16 is met Sylvester Onwordi, een student, waarmee ze al sinds haar elfde verloofd is. Al snel krijgt Buchi twee kinderen en vertrekt het gezin naar Engeland, zodat Sylvester daar kan studeren. Het huwelijk loopt al snel stuk, hoewel Buchi nog drie kinderen krijgt. Sylvester laat zijn vrouw het geld inbrengen, terwijl hijzelf nauwelijks studeert. Dan besluit Buchi dat ze alleen verder wil met haar kinderen en zo komt ze in een gemeentewoning terecht. Ze werkt in een bibliotheek en besluit om sociologie te gaan studeren. Daarnaast gaat ze nog een column voor een krant schrijven, beschrijvingen van haar leven in de gemeentewoning. Deze stukjes zullen de basis vormen voor haar eerste boek. Na haar studie wordt ze sociaal werkster in een jongerencentrum in een arme buurt in London.

Na verloop van tijd wordt ze fulltime schrijfster. Ze werkte als bezoekende professor aan een aantal Amerikaanse universiteiten en gaat ook doceren in Calabar, Nigeria. Samen met haar zoon runt ze een uitgeverij met een branch in London en een in Ibuza, Nigeria. Ook schrijft ze regelmatig columns voor diverse Engelse kranten.

Haar werk

Het werk van Buchi Emecheta is sterk beïnvloedt door haar eigen situatie en leven. Haar leven als zwarte, alleenstaande moeder in London en ook het leven van de generaties vrouwen voor haar (haar moeder en schoonmoeder) leveren haar stof tot schrijven. De belangrijkste thema's in haar werk zijn gender-ongelijkheid en racisme, dingen die ze beide in haar eigen leven heeft ondervonden.

Haar eerste boek 'In the ditch' beschrijft het leven als alleenstaande moeder in een armoedige Londonse gemeentewoning. De hoofdpersoon, Adah, vindt het moeilijk om te leven op kosten van de staat en de belangrijkste thema's zijn doorzettingsvermogen en eigen initiatief. Het zijn de enige middelen die Adah tot haar beschikking heeft om er weer bovenop te komen.

Het tweede boek 'Als een tweederangs burger', speelt opnieuw Adah de hoofdrol. Ze heeft geen recht heeft op een Westerse opleiding vanwege het feit dat ze een meisje is. Haar man ziet haar als zijn bezit en verwacht van haar dat ze voor het huishouden, de kinderen en het levensonderhoud zorgt. Hijzelf studeert en luiert vooral. Het belangrijkste thema hier is de ongelijkheid tussen de sexen. Uiteindelijk besluit Adah haar man te verlaten en dat gaat, naast momenten van verdriet, vooral gepaard met een enorm gevoel van opluchting.

Een van haar bekendste boeken is 'Zegeningen van het moederschap'. Dit boek speelt zich volledig in Afrika af. De hoofdpersoon is Nnu Ego, voor Nnu Ego is de waarde van de vrouw afhankelijk van haar rol als moeder. Haar leven draait om haar moederschap en ze heeft alle hoop in haar kinderen gesteld, die haar echter steeds teleurstellen. De afloop is wrang, Nnu Ego sterft en dan pas zien haar kinderen in hoe belangrijk ze is geweest.

Naast deze en andere boeken heeft ze ook een aantal kinderboeken geschreven.

'Met het hoofd boven water' is een autobiografisch werk opgedragen aan haar oudste dochter, die overleden is.

Bibliografie

  • 1972 In the Ditch
  • 1974 Second class citizen, Al seen tweederangs burger
  • 1976 The bride price, De prijs van de bruid
  • 1977 The slave girl, Slavin
  • 1979 The joys of motherhood, De zegeningen van het moederschap
  • 1979 Titch the cat
  • 1980 Nowhere to play
  • 1980 The moonlight bride
  • 1980 The wrestling match
  • 1981 Our own freedom
  • 1982 Destination Biafra
  • 1982 Double yoke
  • 1982 Naira power
  • 1983 Adah's story
  • 1983 The rape of Shavi, De verkrachting van Shavi
  • 1986 A kind of marriage
  • 1986 Head above water, Het hoofd boven water
  • 1987 Family bargain
  • 1989 Gwendolen (The Family), Gwendolen
  • 1994 Kehinde, Kehinde en de geest van Taiwo
  • 2000 The new tribe
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Discriminatie – soorten en betekenisDiscriminatie is iets dat de afgelopen tijd veelvuldig in de media is. De politiek in Den Haag houdt zich er dagelijks m…
Impliciete en expliciete discriminatieDiscriminatie is zo oud als de mensheid. Mensen denken positief over de groep waar ze bij horen (ingroups). Over groepen…
Wat is Racisme?Het woord racisme wordt vaak bij allerlei gelegenheden gebruikt. En niet altijd op de juiste manier. Racisme is een vres…
Discriminatie in NederlandOndanks de grondwet bevinden verschillende groepen (met name allochtonen) zich in een achterstandspositie. Hierdoor onts…

Marilyn French, feministische schrijfsterMarilyn French is een feministische Amerikaanse schrijfster, ze werd wereldberoemd door het boek 'The Woman's Room', in…
Choga Regina EgbemeChoga werd in 1976 geboren in een harem in Lagos, Nigeria. Haar moeder was een Duitse en haar vader, een Nigeriaan, was…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 24-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.