Elizabeth George

Elizabeth George is een van de populairste misdaadroman-schrijfsters. In haar boeken spelen inspecteur Lynley en brigadier Barbara Havers meestal de hoofdrol.

Biografie

Susan Elizabeth George werd in 1949 in Warren, Ohio geboren. Vlak daarna verhuisde de familie naar Mountain View in de San Francisco Bay Area. Hier ging ze ook naar school om vervolgens naar Foothill Community College in Los Altos te gaan. Daarna zette ze haar studie voort aan de University of California in Riverside, California waar ze Engels studeert. Aan de California State University in Fullerton behaalde ze een Master's Degree in psychologie/counselling. Van dezelfde universiteit ontving ze in 2004 een eredoctoraat. Hierna ging ze aan het werk als lerares en werd zelfs uitgeroepen tot beste lerares van het jaar in Orange County. Na ruim dertien jaar onderwijs gaf ze haar baan op na het uitkomen van haar eerste boek 'A great deliverance' (in het Nederlands vertaald als 'Totdat de dood ons scheidt'). Na enige tijd ging ze toch weer als lerares aan de slag, dit keer gaf ze les in creatief schrijven. Dit hield ze vol tot haar carriere als schrijfster het haar onmogelijk maakte om aanwezig te zijn. Hierna bleef ze echter wel intensieve schrijf-seminars geven aan verschillende universiteiten. Tegenwoordig woont George in Seattle, Washington met haar man Tom McCabe. Ze maakt echter geregeld trips naar London, waar ze ook een appartement heeft in de wijk South Kensington.

Prijzen

Elizabeth sleepte vele prijzen in de wacht met haar boeken waaronder de Anthony Award, de Agatha Award en de Franse Le Grand Prix de Literature Policiere voor haar boek 'A great Deliverance'. Voor 'Klassemoord' ontving ze de Duitse MIMI.

Schrijven

Al vanaf de tijd dat George een meisje was wilde ze graag schrijven. Door een Engels klasgenootje raakte ze geïnteresseerd in Engeland, een land dat ze voor het eerst in 1966 bezocht. Al de tijd dat ze als lerares aan de slag was, ging ze door met schrijven, maar boeken werden voortdurend afgewezen. Totdat in 1988 eindelijk haar boek 'Totdat de dood ons scheidt' niet alleen gepubliceerd werd, maar meteen ook onder prijzen werd bedolven.

In dit boek duiken meteen al de hoofdpersonen op, die ook in haar andere boeken meestal centraal zullen staan. Thomas Lynley, achtste graaf van Asherton en Inspecteur bij New Scotland Yard, met als volstrekte tegenpool zijn partner Barbara Havers, uitkomstig uit het arbeidersmilieu. Beide personages ontwikkelen zich verder gedurende de romanreeks. Daarnaast speelt Simon Allcourt-St James een belangrijke rol, het eerste karakter dat George ontwierp en het personage met de meeste trekken van George zelf. St. James is een forensisch specialist, getuige-deskundige en oude en intieme vriend van Thomas Lynley. De twee vrienden zijn door een drama van lang geleden voor altijd met elkaar verbonden. Ook de vrouw van St. James, Deborah Cotter, komt regelmatig voorbij. Zij is tevens de ex-verloofde van Lynley. Een andere goede vriendin van deze drie is Lady Helen Clyde, die ook voor St. James werkt.

Hoewel aan de boeken meestal een moord ten grondslag ligt, is die eigenlijk van ondergeschikt belang. Het gaat om de aanleiding tot de moord, de karakters er omheen die erdoor beïnvloedt worden. Want ondanks de soms gruwelijke scenes speelt toch vooral menselijkheid, in al haar facetten, een grote rol.

Jeugdliteratuur

Sinds 2012 is George ook actief als schrijfster van Young Adult-boeken met de nieuwe serie (nu gepland voor vier boeken) Saratoga Woods. Inmiddels zijn er twee delen verschenen en in het Nederlands vertaald als Stormgevaar en Ik weet wat je denkt.

Films

De meeste van haar boeken zijn inmiddels verfilmd voor tv door de BBC.

Bibliografie

JaarTitelVertaling
1988A great deliveranceTotdat de dood ons scheidt
1989Payment in BloodAfrekening in bloed
1990The evidence Exposed
1990Sisters in Blood
1990Well Schooled in MurderKlassemoord
1991A suitable VengeanceMij is de Wrake
1992For the Sake of ElenaZand over Elena
1993Missing JosephDe verdwenen Jozef
1994Playing for the AshesWaar rook is…
1996The surprise of his Life
1996Women on the Case
1996In the Presence of the EnemyIn handen van de vijand
1997Deception on his MindIn de ban van bedrog
1999In Pursuit of the Proper SinnerWie zonder zonde is
1999I, Richard
2001A Traitor to MemoryVerrader van het Verleden
2001Remember, I'll always love You
2003A Place of HidingZijn laatste wil
2004Write Away
2004A Moment on the Edge
2005With No One as a Witness In volmaakte stilte
2006What came before He shot Her Een onafwendbaar einde
2008Careless in RedIn wankel evenwicht
2010This Body of DeathLichaam van de dood
2012Believing the LieEen duister Vermoeden
2012The Edge of NowhereStormgevaar
2013Just One Evil ActVerloren Onschuld
2014The Edge of the WaterIk weet wat je denkt
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenPrins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenDe Britse prins William kreeg een relatie met Kate Middleton eind 2003. In 2007 zijn ze een paar maanden uit elkaar gewe…
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
De laatst levende Galapagos schildpadDe laatst levende Galapagos schildpadDe schilpad Georgen was de enige overgeblevene in zijn soort. Men dacht zijn soort volledig was uitgestorven totdat men…
Booleaanse algebra van George BooleBooleaanse algebra van George BooleHet Booleaanse algebra wordt nog dagelijks onbewust gebruikt door vele surfers op het web. Door woorden te gebruiken als…

Choga Regina EgbemeChoga werd in 1976 geboren in een harem in Lagos, Nigeria. Haar moeder was een Duitse en haar vader, een Nigeriaan, was…
"Le style Mucha"Alphonse Maria Mucha (1860-1939) wordt gerekend tot een van de invloedrijkste vertegenwoordigers van de Art Nouveau. Met…
Bronnen en referenties
  • Website van Elizabeth George
  • Crimezone.nl
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.