InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Marilyn French, feministische schrijfster

Marilyn French, feministische schrijfster

Marilyn French is een feministische Amerikaanse schrijfster, ze werd wereldberoemd door het boek 'The Woman's Room', in het Nederlands vertaald als 'Ruimte voor Vrouwen'.

Biografie

French werd in 1929 geboren in New York in een familie van Poolse komaf. Ze ging naar de Hofstra University in 1951, maar stopte met studeren om te trouwen. In 1964 behaalde ze alsnog haar M.A. en werkte vervolgens aan de Hofstra University. In die periode schreef ze al, maar slechts enkele van haar artikelen werden gepubliceerd. Ze kreeg twee kinderen en scheidde van haar man. Ze zette haar studie voort aan Harvard en promoveerde. Vervolgens gaf ze les aan The College of the Holy Cross in Worcester, Massachusetts. Marilyn overleed op 2 mei 2009 aan de gevolgen van een hartkwaal.

Ruimte voor vrouwen

In 1976 verscheen haar eerste boek, haar dissertatie over James Joyce. Een jaar later verscheen 'Ruimte voor vrouwen'. Dit boek werd een cultureel fenomeen. Het beschrijft het leven van Mira en alle vrouwen die haar pad kruisen en gaat in op de sociale en economische achterstand van vrouwen in vooral de jaren 50 en 60 in de VS. Het boek werd in 20 talen vertaald en verfilmd. En het gaf French de kans om de boeken te schrijven die ze wilde schrijven, omdat ze vanaf dit moment financiëel onafhankelijk was.

Ander werk

Naast haar romans heeft French ook een aantal andere boeken geschreven, maar ook hier spelen de verhoudingen tussen mannen en vrouwen de hoofdrol. Het boek 'Beyond power: on men, women and morals' werd bekritiseerd omdat het matriarchale culturen zou verheerlijken. 'The war on women' roept afschuw op bij conservatieven, French geeft trekt hierin de conclusie dat alle mannen verkrachters zijn. 'From eve till dawn' is de wereldgeschiedenis van vrouwen, waarbij de nadruk ligt op de onderdrukking van vrouwen door mannen.

Kanker

'A season in hell' is haar persoonlijke verslag van haar strijd tegen kanker. In 1991 wordt er kanker bij haar geconstateerd en wordt haar verteld dat ze nog maar kort te leven heeft. Ze besluit zich hier tegen te verzetten en 'een mens, denker en schrijfster' te blijven.

Bibliografie

  • 1976 The book as world: James Joyce's Ulysses, Het boek als wereld
  • 1977 The woman's room, Ruimte voor vrouwen
  • 1980 The bleeding heart, Het bloedend hart
  • 1981 Shakespeare's division of experience
  • 1985 Beyond power: on men, women, and morals, Macht als onmacht
  • 1987 Her mother's daughter, Haar moeders dochter
  • 1992 The war on women, De oorlog tegen vrouwen
  • 1993 Our father, Onze vader
  • 1996 My summer with George, Mijn zomer met George
  • 1998 A season in hell: a memoir, Mijn seizoen in de hel
  • 2000 Women's history of the world
  • 2002 From eve till dawn
  • 2005 The love children, Kinderen van de liefde
  • 2006 In the name of friendship, In naam van de vriendschap

Lees verder

© 2007 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marilyn Monroe: filmdiva en stotteraarDit jaar is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe (1926-1962) overleed. Maar weinig mensen weten dat de Amerikaans…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
De dood van Marilyn MonroeMarilyn Monroe werd op 5 augustus 1962 dood gevonden in haar huis in Brentwood in Californië. Ze was gestorven aan een o…
5 Piece French WardrobeAls er iets altijd aan verandering onderhevig is, dan is het wel mode. Meedoen kost je niet alleen veel tijd, maar ook v…
Grootste stijlicoon van Hollywood: Marilyn MonroeZe viel vooral op door haar knalrode lippen, korte blonde lokken en polka-dotjurken. Actrice en zangeres Marilyn Monroe…

Reageer op het artikel "Marilyn French, feministische schrijfster"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Pot, 08-08-2008 01:15 #1
Ben het boek: Oorlog tegen vrouwen aan het lezen en, ja, het klopt. De smerige lafheid van mannen, de lafheid die zij zoals veel andere dingen altijd op vrouwen projecteren is mij als vrouw zeer bekend. Heb iets te vaak ondervonden hoe dat lafhartige, nietszeggende"soort", mij de bek wil snoeren. Hoe moeilijk het is om te bewijzen Omdat ze te laf zijn om open kaart te spelen. Wormen. met vrouwvriendeljke groet, Jopie.

Infoteur: Sasati
Laatste update: 05-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Marilyn French
Reacties: 1
Schrijf mee!