Karin Wahlberg (Zweedse thrillerschrijfster)

Karin Wahlberg (Zweedse thrillerschrijfster) Karin Wahlberg beschrijft zichzelf het liefst als een schrijfster van misdaadromans. Haar thrillers liggen qua sfeer dan ook tussen de thriller en een roman in. Ze wil het liefst een verhaal vertellen en haar personages uitwerken. De moord is slechts een kapstok om het verhaal aan op te hangen. In haar verhalen zijn mensen niet eendimensionaal maar vaak een combinatie van goede en slechte karaktereigenschappen.

Bibliografie

  • 2001 Sista jouren (nog niet in het Nederlands vertaald)
  • 2002 Hon som tittade in (nog niet in het Nederlands vertaald)
  • 2003 Ett fruset liv (nog niet in het Nederlands vertaald)
  • 2004 Flickan med majblommorna vertaald als Dodelijke bloemen
  • 2006 Blocket vertaald als Het derde meisje
  • 2007 Tröstaren vertaald als De trooster
  • 2009 Matthandlare Olssons Död vertaald als De tapijtverkoper
  • In 2011 kwam weer een boek van haar hand uit in Zweden wat nog niet in het Nederlands vertaald is nl. Glasklart.

Levensbeschrijving

Karin Wahlberg werd in 1950 onder de naam Karin Anderson geboren in het Zweedse Kalmar. Haar moeder was tandarts en haar vader journalist. Toen Karin 7 was overleed haar moeder aan kanker. In 1969 haalde ze haar High School diploma en ging naar de Universiteit in Lund om zowel Zweeds als Filosofie en Religie te studeren. Tijdens haar studie leerde ze haar man Peter Wahlberg (hij studeert medicijnen) kennen en in 1973 werd hun dochter Asa geboren. In 1975 haalde ze haar diploma onderwijsbevoegdheid en ging ze werken als lerares in het plaatsje Oskarshamn. In 1977 werd hun zoon Erik geboren. In 1983 verhuisd het gezin terug naar Lund vanwege de baan van Peter. Daar volgt Karin een studie medicijnen en specialiseerde zich in gynaecologie. Wanneer halverwege de jaren negentig veel medewerkers bij het kliniek hun ontslag krijgen ontstaat bij Karin het idee een boek te gaan schrijven. Het duurt jaren voordat het boek het levenslicht ziet maar in 2001 is haar eerste boek een feit. Daarna besluit Karin om parttime als arts te gaan werken zodat ze meer tijd heeft om te schrijven.

Boekbeschrijving

De hoofdpersonen in haar boeken zijn chirurg Veronika Lundborg en inspecteur Claes Claesson. Dat maakt dat de boeken het beste op volgorde gelezen kunnen worden.

Dodelijke bloemen

Een oude dame wordt in de wasruimte onder haar flat overvallen. Zij overlijdt in het ziekenhuis.
De enige getuige, een elfjarige meisje wordt kort daarna ontvoerd. Het meisje wordt uiteindelijk weer gevonden maar waarom zwijgt ze?

Het derde meisje

Cecilia, de dochter van chirurg Veronika Lundborg wordt zwaar mishandeld. Terwijl zij in het ziekenhuis ligt wordt er in de kelder van datzelfde ziekenhuis een man gewurgd. Aan wordt één van Cecilia’s vroegere kamergenoten vermoord aangetroffen. Wat is er aan de hand?

De trooster

Een vrouw wordt aangevallen op een kerkhof en een paar uur later dood in haar ziekenhuisbed aangetroffen. Al snel komt de geruchtenstroom op gang, is hier sprake van een medische misser of was dit een brute moord?

De tapijtverkoper

Carl-Ivar Olsson (een tapijtverkoper uit Stockholm) is in Istanbul met messteken om het leven gebracht. Inspecteur Claes Claesson vindt in de winkel van Olsson een afbeelding van een zeldzaam 15de eeuws tapijt. Waar is dat gebleven? Een zoektocht begint maar de moordenaar is de politie steeds een stap voor.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijfster Karin AlvtegenSchrijfster Karin AlvtegenWie is de Zweedse Karin Alvtegen? Zij is schrijfster van misdaadromans en het achternichtje van Astrid Lindgren. Ze heef…
Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
Ik kan in het donker zien, een thriller van Karin FossumIk kan in het donker zien, een thriller van Karin FossumKarin Fossum is een bekende Noorse schrijfster die al een mooi reportoire op haar naam heeft staan. Ze begon al op heel…

Moeder Teresa, Moderne HeiligeMoeder Teresa is de non die in de sloppen van Calcutta, India, zich inzette voor de armsten der armen. Zij vestigde een…
Simone de BeauvoirSimone de Beauvoir was haar tijd ver vooruit. Ze was filosofe en richtte zich op het existentialisme, daarnaast was ze f…
Bronnen en referenties
  • http://www.boekbeschrijvingen.nl/wahlberg-karin/wahlberg2.html#wahlberg1
  • http://www.crimezone.nl/web/Auteur/Karin-Wahlberg.htm
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.