Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir was haar tijd ver vooruit. Ze was filosofe en richtte zich op het existentialisme, daarnaast was ze feministe en had een open relatie met Jean-Paul Sartre. Ze was kortom iemand die tegen nogal wat heilige huisjes aantrapte in het Frankrijk van haar tijd.
Religie
De Beauvoir werd geboren in Parijs in 1908 in een gegoede familie. Haar vader was geïnteresseerd in het theater, maar zijn afkomst gebood hem om advocaat te worden. Haar moeder was strenge Katholiek. Ze had een jongere zus, Poupette, met wie de band altijd zeer goed was. De Beauvoir werd opgeleid in privé-instituten en haar moeder zag toe op haar religieuze opvoeding.Hoewel ze aanvankelijk een braaf katholiek meisje was, begon het na verloop van tijd te wringen. Ze vond de religie niet bij haar passen, ze wilde de aardse genoegens niet opgeven voor een later leven. De Beauvoir leefde passioneel en voor het moment. Later ging ze nog verder en vond religie een manier om de waarheid te vermijden. Dit had wel als gevolg dat ze ‘alleen’ was.
Sartre en De Beauvoir
De Beauvoir ging filosofie studeren aan de Sorbonne in 1929, waar ze ook Jean-Paul Sartre ontmoette. De Beauvoir woonde in deze periode bij haar grootmoeder. De ontmoeting met Sartre was er een voor het leven en vanaf het moment dat ze hem kende was ze niet meer ‘alleen’. Het tweetal was intelectueel aan elkaar gewaagd. Ze kregen een relatie, maar toen Sartre later met haar wilde trouwen, weigerde De Beauvoir dat. Ze geloofde niet in een liefde die geïnstitutionaliseerd werd. Het tweetal had elkaar beloofd dat het toegestaan was binnen hun relatie om ook van andere mensen te houden. Bovendien zouden ze altijd eerlijk en open naar elkaar toe zijn.
Werk
Van 1931 tot 1941 gaf De Beauvoir les aan diverse lycea in Parijs, Rouaan en Marseille. Van 1941 tot 1943 was ze professor aan de Sorbonne. Het werk gaf haar financiële onafhankelijkheid, wat ze heel prettig vond. Voor een periode studeerde ze Duitse filosofie in Berlijn, maar het contact met Sartre bleef. Inmiddels schreef ze ook boeken, zowel filosofische werken als romans met een filosofische inslag. Daarnaast schreef ze een uitgebreide autobiografie, bestaande uit vier delen.
Feminisme
De Beauvoir was een overtuigd existentialiste en dat kwam ook in haar boeken die over het feminisme gingen tot uiting. Haar belangrijkste feministische werk is ‘De tweede sexe’. Het vestigde haar reputatie als groot politiek en filosofisch denker. In haar overtuiging moesten vrouwen er voor zorgen dat ze niet per se moesten voldoen aan de criteria die de samenleving, die op mannen gericht was, hen oplegde. Ze moesten hun eigen pad in het leven vinden. Economische zelfstandigheid en gelijke rechten voor vrouwen waren heel belangrijk, maar niet genoeg om echte gelijkheid te creëeren. Ze moesten hun leven in eigen hand nemen.
Ouderdom en Dood
De Beauvoir en Sartre bleven bij elkaar totdat Sartre in 1980 overleed. Hun relatie was uniek, de relatie tussen twee van de grootste denkers van hun tijd. Daarnaast was het een open relatie waarin eerlijkheid en openheid naar elkaar toe voorop stonden. Zeker voor die tijd was dat ongekend. Ze hield zich ook bezig met ouder-worden en het negeren van de samenleving van ouderen. In de laatste jaren van haar leven raakte ze afhankelijk van alcohol en amfetamines. Zelf stierf ze uiteindelijk op 14 april 1986 en werd begraven in hetzelfde graf als Sartre.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ExistentialismeDe mens is niets anders dan wat hij van zichzelf maakt. Dit is het belangrijkste principe van het existentialisme. Het e…
Bronnen en referenties
- http://www.thecry.com/existentialism/debeauvoir/
- http://atheism.about.com/od/existentialistphilosophers/a/beauvoir.htm
- http://www.angelfire.com/on/piecesofme/gal.html