Nelly Sachs, Nobelprijswinnares

Nelly Sachs is de winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 1966. Ze werd geboren in Duitsland en ontvluchtte het land vanwege de nazi-dreiging. In haar werk schrijft ze vooral over het leed wat het Joodse volk is aangedaan tijdens de Holocaust.

Poëzie

Nelly Sachs werd geboren op 10 december 1891 in Berlijn-Schoneberg als Leonie Sachs uit Joodse ouders. Haar ouders waren welgesteld en als kind kreeg Sachs privélessen. In de bibliotheek van haar vader kwam Sachs in contact met de Duitse klassieken en las ze veel. Op haar zeventiende begon Sachs met het schrijven van poëzie, ze schreef in de op dat moment gangbare stijl van de impressionisten. Haar eerste werk was een collectie legendes en sagen uit de Middeleeuwen. Hiermee verraadde ze een interesse in de mystieke kanten van het Christendom. In de jaren twintig werden diverse van haar gedichten gepubliceerd.

Jodendom en Nazisme

Sachs had zich nooit veel met de religie van haar ouders bezig gehouden, maar door de opkomst van de nazi’s werd ze geconfronteerd met haar joodse komaf en ging zich daar in verdiepen. Deze invloed komt in de jaren dertig ook duidelijk tot uiting in haar poëzie. Ze ging zich interesseren voor het hassidisme en de kabbala, hiermee kwam ze in aanraking met de occulte aspecten die haar eerder in het Christendom hadden aangesproken.

Vlucht uit Duitsland

De dreiging van het nazisme werd steeds sterker en in 1940 ontvluchtte Sachs, samen met haar moeder, het land. Het tweetal vertrok naar Zweden, geholpen door de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf. Sachs zou de rest van haar leven in Zweden doorbrengen. Aanvankelijk werkte ze als vertaalster Zweeds-Duits.In 1948 werd haar eerste gedichtenbundel gepubliceerd. Het werk van Sachs raakte steeds meer doortrokken van haar joodse afkomst en de gruwelen die de joden te verduren hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast behandelden ze haar vlucht uit Duitsland en later ook de dood van haar moeder. In 1952 kreeg Sachs de Zweedse nationaliteit.

Toneel

In deze periode schreef Sachs ook twaalf toneelstukken, die zich bezighielden met het lot van het Joodse volk. Het bekendste werk is Eli, ter herinnering aan degenen die stierven in de concentratiekampen. Het waren ook de late jaren vijftig die Sachs erkenning brachten. Een decennium later kreeg ze de prijzen die ze verdiende.

Nobelprijs

In 1966 kreeg Sachs de Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt, samen met Samuel Josef Agnon. Beiden schreven over het lot van het Joodse volk op een indringende en eerlijke manier. Tot dat moment had Sachs slechts weinig bekendheid buiten het Duits-sprekende gebied. Sachs stierf in Stockholm op 12 mei 1970.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
De nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs is afkomst van Alfred Nobel, die stierf op 10 december 1896. Op zijn sterftedag word ieder jaar in Zweden…
Grazia Deledda, NobelprijswinnaresGrazia Deledda was de eerste Italiaanse vrouw die de Nobelprijs voor Literatuur ontving. Ze werd geboren op Sardinië en…
Selma Lagerlöf, NobelprijswinnaresSelma Lagerlöf was de eerste Zweedse die de Nobelprijs voor Literatuur won en lid werd van de Zweedse Academie die de pr…

Biografie Eddy VeldmanEddy Veldman, geboren op 5 oktober 1951 te Paramaribo (Suriname), is in het bezit van een gigantische staat van dienst.…
Nadine GordimerNadine Gordimer is de eerste Zuid-Afrikaanse die een Nobelprijs voor Literatuur won. In haar werk heeft ze zich intensie…
Bronnen en referenties
  • http://www.bookrags.com/biography/nelly-sachs/
  • http://www.nelly-sachs.com/
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.