Betty Williams, Vredesactiviste

Betty Williams was een gewone katholieke vrouw in Noord-Ierland, tot de dag dat ze voor haar ogen drie kinderen zag sterven. Vanaf dat moment ging ze zich inzetten voor een vreedzame oplossing van het conflict in Noord-Ierland. Dat leverde haar in 1976 de Nobelprijs voor de Vrede op.

The Troubles

Betty Williams werd geboren op 22 mei 1943 in Belfast, Noord-Ierland in een Rooms-Katholiek gezin. Ze was moeder van twee kinderen en leefde een gewoon leven, voor zover ‘The Troubles’ dat toelieten, want die beïnvloedden het leven van iedereen in Noord-Ierland. Williams had protestante grootouders en kende de problemen die zowel katholiek als protestant troffen goed. Twee van haar neven werden vermoord, de een door de IRA, de ander door protestantse extremisten. In 1972 werd Williams zelf lid van de IRA, maar dat was geen lang lot beschoren. Nadat ze zag dat een protestantse soldaat werd neergeschoten knielde ze bij hem neer en bidde voor hem. Dit tot afschuw van de katholieke buren, die dit zagen als sympathiseren met de vijand.

De kinderen Maguire

Het leven van Williams veranderde voorgoed toen ze op een dag getuige was van de dood van drie kinderen. Op 10 augustus 1976 zag ze hoe drie kinderen het slachtoffer werden van een incident tussen een IRA-lid en Britse troepen. Het IRA-lid bestuurde een auto die beschoten werd door Britse militairen en daardoor op de kinderen inreed. De moeder van de kinderen pleegde in 1980 zelfmoord.

Community for Peace People

Williams begon met het inzamelen van handtekeningen voor een vredes-petitie. De zus van de moeder van de kinderen hoorde van Williams en nodigde haar uit voor de begrafenis. Samen stichtten ze de Women for Peace organisatie, die later Community for Peace People werd genoemd. De vrouwen organiseerden demonstraties en vreedzame optochten naar de graven van de kinderen. De IRA probeerde dit te verhinderen. Mensen van allerlei slag woonden de demonstraties bij. De twee vrouwen ontmoetten de journalist McKeown en samen stichtten ze Community for Peace People. Deze gemeenschap wilde zich op vreedzame wijze inzetten voor vrede in Noord-Ierland en later werd dat verder uitgebreid tot de wereld.

Prijzen

In 1976 kreeg Williams, samen met Maguire, de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt, vanwege de vreedzame inzet in een al langlopend conflict. Andere prijzen die haar ten deel vielen vanwege haar inzet voor vrede waren de People’s Peace Prize van Norwegen, de Schweitzer Medaille voor MOed, de Martin Luther King Jr. Award, de Eleanor Roosevelt Award en de Frank Foundation Child Care International Oliver Award.

George Bush

In 1982 verhuisde Williams naar Florida, VS na haar huwelijk met James Perkins. Ook daar liet ze zich niet onbetuigd. Ze reisde door het land en gaf toespraken over vrede. Daarbij ging ze ook tekeer tegen de Midden-Oosten politiek van de Verenigde Staten. Ze sprak zelfs uit dat ze George Bush zou willen vermoorden, omdat hij de dood van duizenden kinderen in het Midden-Oosten veroorzaakte. Dit werd haar zeer kwalijk genomen.

Williams zet zich tot de dag van vandaag in voor vrede, door middel van toespraken en het geven van colleges over vrede.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mairead Corrigan Maguire, VredesactivisteMaguire was samen met Betty Williams de mede-oprichtster van Community of Peace People, een organisatie die naar een vre…
Nostradamus en de dreiging voor George W. BushIn 2001 werd een voorspelling ontdekt die betrekking leek te hebben op de toenmalige president George W. Bush, tegelijke…
Fahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreurFahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreur"Fahrenheit 9/11" is zonder twijfel één van de bekendste producten van regisseur Michael Moore. De regisseur van onder m…
Terugblik op acht jaar BushTerugblik op acht jaar BushOngeacht de uitkomst zullen velen blij zijn als de komende verkiezingen in de VS achter de rug zijn. Amerika neemt afsch…

Joanne Kathleen RowlingJoanne Kathleen Rowling werd geboren op 31 juli 1965 en groeide op in Chepstow in Engeland. Ze werd bekend als de schrij…
Tsarina Catharina de GroteTsarina Catharina werd beroemd vanwege haar verlichtingsidealen, die ze probeerde door te voeren in het Rusland van de a…
Bronnen en referenties
  • http://www.thefamouspeople.com/profiles/betty-williams-78.php
  • http://www.centersofcompassion.org/betty-williams2.php
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.