InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Alva Myrdal - Nobelprijswinnares

Alva Myrdal - Nobelprijswinnares

De Zweedse Alva Myrdal won de Nobelprijs voor de Vrede in 1982. Haar onophoudelijke inzet voor ontwapening leverde haar de prijs op. Ook zette ze zich in voor het onderwijs in haar land en was een bezield sociaal democraat.

Jeugd in de Middenklasse

Alva Reimer Myrdal werd geboren op 31 januari 1902 in Uppsala in Zweden. Ze was het kind van ouders uit de middenklasse. Haar vader was actief in de lokale politiek en een sociaaldemocraat in hart en nieren. Ook haar moeder was sociaal actief en dit alles beïnvloedde Myrdal sterk. Myrdal was zeer intelligent en ging naar de universiteit in Stockholm, waar ze Scandinavische talen en literatuur en geschiedenis van religie studeerde.

Onderwijs

In 1924 trouwde Alva met Gunnar Myrdal en ze kregen drie kinderen samen. In 1929 vertrok Myrdal samen met haar man naar de Verenigde Staten om verder te studeren met behulp van een Rockefeller beurs. Ze was geïnteresseerd in onderwijs en verdiepte zich in experimentele scholen en vooral een programma van vroeg onderwijs. Na haar tijd in de Verenigde Staten studeerde ze verder in Geneve. Uiteindelijk behaalde ze een MD in sociale psychologie aan de Universiteit van Uppsala. Myrdal en haar man leverden een grote bijdrage aan het promoten van het sociale welzijn in Zweden. Samen schreven ze het boek Crisis in the Population Question. Daarnaast verdiepte Myrdal zich in vraagstukken met betrekking tot onderwijs en huisvesting voor de Zweedse regering.

Psychologie en Onderwijs

Na haar afstuderen ging Myrdal aan het werk als onderwijzeres en in 1932 kreeg ze een baan als assistent psycholoog bij de gevangenis van Stockholm. Na drie jaar keerde ze terug naar het onderwijs en stichtte een school voor de opleiding van preschool onderwijzers, The Social Pedagogical Institute. Ze was er van overtuigd dat onderwijzers niet alleen een belangrijke taak hadden in het opleiden van kinderen, maar ook een grote kennis moesten bezitten van psychologie.

Sociaal Democrate

Naast al haar andere werkzaamheden was Myrdal ook lid van de Sociaal Democratische Partij en in 1943 werd ze gevraagd om deel te nemen aan het ontwerpen van een plan voor de doelen van de partij voor de periode na de oorlog. Na de oorlog hield ze zich vooral bezig met internationale vraagstukken en ging werken voor de VN. In 1948 werkte ze als consultant voor de Sectie Massacommunicatie van de UNESCO. Van 1950-55 was ze voorzitter van de afdeling sociale wetenschappen van de UNESCO. Hierna stopte ze met werk voor de VN om zo een diplomatieke post te kunnen vervullen. Van 1955 tot 1961 was ze werkzaam als Zweedse ambassadeur in India en Ceylon.

Ontwapening

In 1962 werd Myrdal gekozen in het Zweedse parlement. Ze werd uitgezonden naar Geneve om deel te nemen aan de UN Ontwapenings Conferentie en bleef deze rol vervullen tot 1973. Het was haar rol hier die haar de Nobelprijs voor de Vrede opleverde in 1982 samen met Alfonso Garcia Robles. Myrdal werd woordvoerder van een groep ongebonden landen die druk probeerden uit te oefenen op de twee supermachten om te ontwapenen. Haar boek The Game of Disarmament is het product van haar ervaringen in Geneve. In 1966 werd ze minister van ontwapening in Zweden. En met haar hulp werd het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) opgericht in 1966.

Myrdal overleed op 1 februari 1986.

Lees verder

© 2012 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
Winnaars Nobelprijs voor de Vrede 2008 (1977 - 2008)Winnaars Nobelprijs voor de Vrede 2008 (1977 - 2008)De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend aan degenen die zich verdienstelijk hebben gemaakt ter bevordering van de vr…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…
Dag van de Vrede  International PeaceDayDag van de Vrede International PeaceDayElk jaar wordt er wereldwijd een Internationale Dag van de Vrede georganiseerd op 21 september. De Algemene Vergadering…
De nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs is afkomst van Alfred Nobel, die stierf op 10 december 1896. Op zijn sterftedag word ieder jaar in Zweden…
Bronnen en referenties
  • http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/alva-myrdal-biography-10316.html

Reageer op het artikel "Alva Myrdal - Nobelprijswinnares"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 16-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Nobelprijs Vrede Vrouwen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!