Emily Greene Balch - Vredesactiviste

Emily Balch was een zeer actieve vrouw. Ze zette zich in voor de armen en vrouwen in haar samenleving en ging ze vervolgens bezig houden met de wereldvrede. Deze laatste inzet leverde haar de Nobelprijs voor de Vrede op.

Het Sociale Vraagstuk

Emily Greene Balch werd geboren op 8 januarie 1867 in Jamaica Plain, Massachusetts. Haar ouders waren Unitarians en voedden hun zes kinderen op met hoge religieuze en morele waarden. Balch was een goede leerling en studeerde economie in Bryn Mawr, waarna ze een beurs kreeg en naar New York vertrok om te werken onder de sociale hervormer Jacob Riis, waarna ze naar Parijs vertrok om aan de Sorbonne van haar beurs gebruik te maken. Ze hield zich bezig met het ‘sociale vraagstuk’ en bij haar terugkeer in de Verenigde Staten ging ze werken bij de Children’s Aid Institute in Boston.

Docente

Balch voelde zich thuis in Boston en in 1892 ontmoette ze drie dames die haar leven zouden veranderen: Jane Addams, Katherine Coman en Vida Scudder. Deze drie hielden zich bezig met hervormingen en waren inspirerende voorbeelden voor Balch. Balch vond doceren een goede manier om de sociale beweging te stimuleren en besloot zelf verder te studeren en vervolgens les te gaan geven. Ze studeerde aan Harvard, de universiteit van Chicago en van Berlijn en ging vervolgens cursussen economie geven aan Wellesley College, waar ze de assistent werd van Katherine Coman. De cursussen waren een groot succes bij de studenten, Balch toonde zich een geinspireerde docente.

Socialisme

In 1902 werd Balch de voorzitster van de Women's Trade Union League in Boston. In die hoedanigheid hield ze zich bezig met de minimum salarissen van vrouwen. In 1906 sprak ze zich uit als socialiste en dit belemmerde haar vervolgens in haar carriere, want het socialisme werd in de Verenigde Staten als een radicale stroming gezien.

Wereldvrede

In 1915 werd Balch als Amerikaanse afgevaardigde naar Den Haag gestuurd naar het International Congress of Women. Ook Jane Addams was daar aanwezig. Balch werd vervolgens ook actief in de pacifistische beweging en sloot zich aan bij groeperingen als de American Union Against Militarism en de Women's Peace Party. In 1919 werd het contract van Balch bij het Wellesly College niet verlengd vanwege haar ‘radicale activiteiten’. Balch werd secretaresse bij de Women's International League for Peace and Freedom (WILPF), waar Jane Addams voorzitster was. In 1922 gaf ze dit werk op vanwege haar gezondheid.

Vluchtelingen

Balch bleef zich echter inzetten voor de wereldvrede en in 1939 publiceerde ze ‘Refugees as Assets’, waarbij ze de Verenigde Staten aanmaande om vluchtelingen uit Nazi-Duitsland toe te laten op humanitaire gronden. Na het bombardement in 1941 op Pearl Harbor zette ze zich in voor de Japanse Amerikanen die werden vastgehouden in interneringskampen.

Nobelprijs voor de Vrede

In 1946 won Balch de Nobelprijs voor de Vrede, samen met John R. Mott. Balch doneerde haar prijs aan de WILPF. In latere jaren bleef Blach actief voor de vrede werken, ondanks een mager inkomen en een slechte gezondheid. In 1959 hielp ze de honderdste verjaardag van Jane Addams organiseren. Balch overleed op 10 januari 1961 op 94-jarige leeftijd.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mairead Corrigan Maguire, VredesactivisteMaguire was samen met Betty Williams de mede-oprichtster van Community of Peace People, een organisatie die naar een vre…
Betty Williams, VredesactivisteBetty Williams was een gewone katholieke vrouw in Noord-Ierland, tot de dag dat ze voor haar ogen drie kinderen zag ster…
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
Jane Addams, Sociaal Werkster, Sociologe en VredesactivisteAddams was een vrouw met vele talenten en actief op veel verschillende gebieden. Ze zette Hull House op, een sociaal cen…

R.F.M. Lubbers - Levensloop in jaartallenDe CDA-coryfee R. Lubbers was twaalf jaar minister-president (1982-'94) en daarmee de langstzittende Nederlandse premier…
Alva Myrdal - NobelprijswinnaresDe Zweedse Alva Myrdal won de Nobelprijs voor de Vrede in 1982. Haar onophoudelijke inzet voor ontwapening leverde haar…
Bronnen en referenties
  • http://www.bookrags.com/biography/emily-greene-balch/
  • http://myhero.com/go/hero.asp?hero=emilybalch
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.