Kalasjnikov AK-47: onverwoestbaar automatisch aanvalsgeweer

Het lichtgewicht automatisch aanvalsgeweer Kalasjnikov is het meest verhandelde wapen ooit. Oersimpel, revolutionair en vooral dodelijk met 600 kogels per minuut. Ooit het symbool van het Rode Leger, maar nu vooral het wapen van terroristen en kindsoldaten. Een vuurwapen dat technisch zo in elkaar zit dat het nauwelijks kapot te krijgen is, weinig onderhoud vergt, het gebruik ervan snel aan een leek, dus ook een kindsoldaat, uit te leggen is en vlug in elkaar te zetten en uit elkaar te halen is. Op de illegale markt erg populair, omdat het simpel en vooral effectief is. Reserveonderdelen kunnen door een beetje handig persoon zelf gemaakt worden.
 Michaïl Kalasjnikov / Bron: Kremlin.ru, Wikimedia Commons (CC BY-4.0) Michaïl Kalasjnikov / Bron: Kremlin.ru, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Het begin van de Kalasjnikov

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (in 1941) raakte tankcommandant Michaïl Kalasjnikov gewond en belandde voor langere tijd in het hospitaal. Daar hoorde hij hoe andere Sovjetsoldaten klaagden over de slechte kwaliteit wapens die het Rode leger van de Sovjet Unie bezat. De Duitsers waren met hun machinepistool 40 bijna altijd de winnaars, vooral bij man-tegen-man-gevechten. Kalasjnikov had zo zijn ideeën over een nieuw wapen. Het wapen moest:
 • het blijven doen in extreme klimatologische omstandigheden.
 • weinig onderhoud vergen.
 • snel aan een leek uit te leggen zijn hoe het werkt.
 • vlug in elkaar te zetten en uit elkaar te halen zijn.
 • laag in productiekosten zijn.

Het wapen draagt de naam van de ontwerper

In 1947 zag hij zijn ideeën verwezenlijkt en werd het nieuwe vuurwapen meteen de vervanger van het standaard infanteriegeweer van het Rode leger. Het kreeg de naam van de bedenker: De Avtomat Kalasjnikov 1947 oftewel de AK-47.

Bron: FlanellKamerasFilm, PixabayBron: FlanellKamerasFilm, Pixabay

Het weergaloze succes van de AK-47

Nadat de AK-47 in gebruik werd genomen, waren de soldaten lovend over het wapen. In welke omstandigheid en gewapend conflict ook, de lichtgewicht automaat Kalasjnikov was altijd effectief en ontzettend gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Vooral op korte afstand was het aanvalsgeweer effectief door het 'sproeivuur' en met 600 kogels per minuut per geweer. Een ware revolutie op wapengebied was een feit. Voor de Sovjet Unie betekende dit veel. Er brak een waar Kalsjnikov tijdperk aan.
 • Het werd het populairste vuurwapen aller tijden.
 • Het werd het symbool van het Rode leger en de strijd tegen alles wat Westers was.
 • De Sovjets verdienden een vermogen aan de export, vooral naar de Oost-Europese landen en Afrikaanse landen en verzetsbewegingen.

The Russian friend van de Amerikanen

Het wapen was zo populair dat in Vietnam en de Golfoorlog Amerikaanse soldaten hun door zand en modder slecht functionerende M16 verruilden voor het wapen van de vijand. Natuurlijk was dat tegen de regels van het Pentagon, maar daar hadden de soldaten lak aan. De Russian friend haperde in ieder geval nooit.

Kalasjnikov en het slechte imago

Zoals met wapens vaak gebeurt, kwamen en komen ze ook op de illegale markt. Na de val van de Berlijnse muur werden vanuit Russische wapendepots heel wat exemplaren illegaal verkocht en kwamen in verkeerde handen terecht. Onder andere daardoor wordt het wapen tegenwoordig geassocieerd met verzetsbewegingen en criminele organisaties. Zo zijn de meeste terroristen uit het Midden-Oosten bewapend met Kalasjnikovs. Enkele voorbeelden:
 • Osama Bin Laden verscheen vanaf 1998 in zijn propagandavideo's voor al-Qaida meestal met een Kalasjnikov.
 • Het geweer is onder andere daardoor het symbool van de Jihad geworden.
 • Hezbollah gebruikt het wapen in afbeeldingen.
 • Saddam Hoessein kreeg een gouden AK van zijn zoon.
 • Ook Muammar Kadaffi had een gouden exemplaar. Het is in handen gevallen van rebellen toen het werd aangetroffen in het hoofdkwartier van Kadaffi.

Afrikaanse kindsoldaten
Veel van de Afrikaanse kindsoldaten hebben leren schieten met een AK-47(N.B. 600 kogels per minuut). Heel bizar is de prijs van een radiostation in Somalië. Bij een wedstrijd in 2011 voor kinderen was de hoofdprijs een AK-47. Het kind dat de meeste vragen over de Koran goed had was de winnaar van deze prijs. De wedstrijd was georganiseerd door de aan de al-Qaeda gelieerde terreurgroep al-Shabaab. De woorden tijdens de prijsuitreiking: De jeugd zou de ene hand moeten gebruiken voor onderwijs en de andere voor een wapen om de Islam te verdedigen. Echt duur hoefde de prijs niet te zijn. In bepaalde gebieden van Afrika is een AK-47 voor tien dollar te koop.

Kalasjnikov 250.000 slachtoffers per jaar

Dat de Kalasjnikov een effectief wapen is, bewijst het aantal dodelijke slachtoffers: zo'n 250.000 slachtoffers per jaar. Het is daarmee dodelijker dan de atoombom. Machaïl Kalasjnikov heeft daar geen problemen mee gehad. Hij wordt in het Kremlin gerespecteerd en gewaardeerd en is een volksheld.

Michaïl Kalasjnikov over het gebruik van zijn AK-47

Zijn reactie: "Ik wilde een geweer maken dat ons vaderland zou beschermen".
Schuldgevoel over het gebruik van zijn wapen door terroristen heeft hij ook niet: "Het wapen zelf is niet slecht, maar de politieke leiding die het inzet. Het is jammer dat mijn vinding ook door terroristen wordt gebruikt, maar het is geen verrassing dat iedereen het simpelste geweer zoekt. Sommige landen hebben er hun vrijheid aan te danken".

Het einde van de Kalasjnikovproductie, maar nog lang niet uit de beeld

Het einde van de Kalasjnikov is een feit. Het leger wil geen kalasjnikovs meer. Het wil moderniseren en sluit geen contracten meer met Izjmasj, het bedrijf dat al ruim tweehonderd jaar de geweren levert. Het verwierf wereldfaam door de productie van het populairste en meest verhandelde wapen ooit. Avtomat Kalasjnikov 1947. Voor het bedrijf in Izjevsk komt dit hard aan. De depots liggen vol met modernere versies van de AK-47. Het zal nieuwe markten moeten zoeken, die er ongetwijfeld zijn. De Kalasjnikov zal zeker nog tientallen jaren beeldbepalend zijn.
© 2012 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Machail Kalasjnikov: 1919 - 2013Machail Kalasjnikov: 1919 - 2013De legendarische Russische wapenontwerper Michail Kalasjnikov is maandag op 94-jarige leeftijd overleden. Kalasjnikov is…
Assault Rifles in Call of Duty - Black Ops 4Assault Rifles in Call of Duty - Black Ops 4Assault Rifles (oftewel aanvalsgeweren) in Call of Duty zijn belangrijke wapens die veel gebruikt worden. Assault Rifles…
Bump stock bootst effect automatisch wapen naBump stock bootst effect automatisch wapen naHet bezit en gebruik van bijna alle volledig automatische wapens is in de Verenigde Staten verboden. Het bezit en gebrui…
Counter-Strike: Global Offensive (PC)Counter-Strike: Global Offensive is een FPS (First Person Shooter) dat op 21 augustus 2012 is uitgebracht door Valve Cor…

De Deutsche WerkbundDe Deutsche Werkbund heeft lange tijd een belangrijke plaats ingenomen binnen de kunst- en designwereld van Duitsland. H…
Van schilderkunst naar fotografiekunstVan schilderkunst naar fotografiekunstEeuwenlang hebben vele notabelen en meestal rijke lieden zich laten portretteren door kunstschilders. Veel musea hangen…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 03-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.