Je eigen boek als e-book publiceren

Je eigen boek als e-book publiceren Het is in deze tijd niet makkelijk om je boek uitgegeven te krijgen via de gewone weg van de uitgever. Toch bestaat er een manier om je boek onder de ogen van lezers te brengen: via je eigen e-bookpublicatie bij bijvoorbeeld Amazon.com en Smashwords.com die beide publicaties in het Nederlands toestaan.

Wat is een e-book?

Wikipedia geeft de volgende omschrijving: "Een e-book is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader, evenals op beeldschermen van computers en smartphones.

Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn."

Waarom zou ik mijn boek uitgeven als e-book?

Je hebt een boek geschreven, maar er blijkt weinig kans te zijn in de huidige boeken markt dat een uitgever geïnteresseerd genoeg zal zijn om je 'geesteskind' uit te geven. De reden daarvoor hoeft niet persé te zijn dat je boek niet deugt, niet goed geschreven is of niet spannend genoeg is. De reden is dat de uitgevers het boek als een zakelijk object zien waarvan vooral belangrijk is hoeveel geld het boek op gaat brengen.
Misschien kan het aantal lezers van je boek je weinig schelen, je wilt alleen maar gelezen worden, of je schrijft voor een vrij selecte groep van mensen. In deze gevallen is het misschien beter om je boek als e-book te publiceren.
In de Verenigde Staten noemt men het zelf uitgeven van een e-book Indie publishing. Het woord 'Indie' is afgeleid van 'Independant'
wat 'onafhankelijk' betekent.

Waarop kan mijn e-book gelezen worden?

Het e-book kan worden gedownload op allerlei soorten van 'scherm lezers' zoals de omschrijving van Wikipedia al aangeeft.
Het enige wat noodzakelijk is, is dat je boek omgezet is in een digitaal document, dat kan worden ontvangen door:
  • e-readers (Kindle, Kobo, Sony e-reader etc.)
  • computers, laptops, notebooks
  • smartphones

Wat is een e-reader precies?

De Nederlandse Consumentenbond beschrijft een e-reader als volgt:
"Een e-reader is een eenvoudig apparaat waarop je digitale boeken kunt lezen. Het bestaat uit niet veel meer dan een scherm en een paar toetsen. Vrijwel alle e-readers hebben ingebouwde opslagruimte. (...) Omdat digitale boeken hele kleine bestanden zijn, kun je op een e-reader honderden tot duizenden boeken kwijt."

Wat is een smartphone?

Het Senioren web geeft hiervoor een duidelijke omschrijving: "Dat is een Engelse term die letterlijk ‘slimme telefoon’ betekent. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms'en, maar ook andere dingen (doen) zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone."

Hoe kan men een e-boek lezen op computer, laptop, notebook of smartphone?

Voor zowel e-reader, computer etc. en smartphone is een internetverbinding noodzakelijk, meestal in de vorm van een wifi.
Je zult in het algemeen een applicatie (app) moeten laden om toegang te krijgen tot de e-book publishing site. Verder zal je op de e-book publishing site een rekening (account) moeten openen, om je gegevens te noteren en je manier van betaling aan te geven.

Hoe maak ik van mijn manuscript een e-book?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een e-book te publiceren.

Je kan onder andere publiceren via:

Amazon.com Kindle

Amazon heeft het de e-book publisher bijzonder gemakkelijk gemaakt: je gaat naar Amazon Kindle Direct Publishing, schrijft je in en ontvangt dan een 'dashboard' (je eigen site binnen Amazon Kindle) waarop je je boek kan publiceren.
Als je een normaal bekend schrijfprogramma gebruikt, zet Amazon dat automatisch om in de manier waarop publicatie mogelijk wordt via Amazon Kindle. Amazon ontvangt tussen de 30 procent en 70 procent van de royalties van je boek (afhankelijk van je eigen keuzes.) Je behoudt bij Amazon alle rechten als auteur. Je geeft Amazon alleen maar de gebruiksrechten van je boek. (Dit is ook fiscaal belangrijk voor je. De Nederlandse belastingdienst krijgt geen omzetbelasting over het geven van het gebruiksrecht van het boek.)
Als je onderdeel wenst te zijn van het Kindle Select programma dan mag je boek nergens anders te koop staan als e-book dan bij Amazon. Het enige voordeel van dat programma is dat je dan niet 30 pct maar 70 pct van je boekprijs betaald krijgt in redelijk onwaarschijnlijke landen zoals Japan en Mexico.

Lulu.com

Lulu.com is een uitgever van e-books, net als Amazon, maar Lulu.com vraagt je je rechten als uitgever aan haar over te dragen. Dat zou kunnen impliceren dat als Lulu.com meer wil doen met je boeken (zoals het fysiek uitgeven waarbij ze jou de rekening voor de uitgaves presenteren) je er zelf weinig meer over te vertellen hebt. Lulu.com publiceert je boek niet alleen op Amazon.com, maar ook op Barnes en Noble.com. Lulu is vergeleken met Amazon.com en Smashwords.com geen goede deal.

Bol.com

De uitgifte van je e-book op Bol.com ligt gecompliceerder. In november 2013 kan je alleen maar een e-book via Bol.com uitgeven door middel van het Centraal Boekhuis en dat impliceert weer dat je ingeschreven moet staan als uitgever, bij de Kamer van Koophandel en bij ISBN.nl.
De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is tegenwoordig gratis, de inschrijving als uitgever kost ongeveer 60 euro. Ook moet je betalen voor je ISDN-nummers. (Hoeveel is afhankelijk van de ISDN nummers die je reserveert.)
De Nederlandse belastingdienst komt ook onmiddellijk om de hoek kijken, met betrekking tot inkomstenbelasting en omzetbelasting. Verder vraagt Bol.com dat je met hen onderhandelt over de percentages die je voor je boek ontvangt en die zijn min of meer 'geheim.'
Op deze manier is publiceren via Bol.com en het Centraal Boekhuis een schimmige aangelegenheid.

Smashwords

Opkomend is Smashwords, ( www.smashwords.com ) dat in tegenstelling tot Amazon toestaat om in vele verschillende talen te e-publiceren dus ook Nederlands.
Smashwords is voor boeken in de Nederlandse taal een uitkomst.
Boeken verkocht via Smashwords zelf leveren je 80 pct op van de verkoopprijs. Smashwords heeft een Premier programma waardoor ze je boek kunnen door 'verschepen' naar Amazon (beperkt, je moet dan minstens 2000 exemplaren verkocht hebben), iBooks (Apple), Sony, Kobo, Barnes&Noble (belangrijk want B&N heeft 'Nooks' een eigen e-reader) en nog veel meer.
Het nadeel van Smashwords is dat je niet zomaar in hun Premier programma terecht komt. Voor dat programma stellen ze specifieke eisen met betrekking tot formatting van je boek die niet altijd evident zijn voor de opzet van Nederlandse boeken.

Als je via USA sites als Amazon, Lulu en Smashwords publiceert:

Je moet altijd rekening houden met een inhouding van 30 pct van je verdiende geld op je boeken voor de Amerikaanse belastingen. Alleen landen die een fiscaal verdrag hebben met de USA verrekenen dan hun eigen inkomstenbelastingen met de Amerikaanse.
Het voordeel van het geven van het gebruiksrecht op je boeken is dat de Nederlandse belasting daar geen omzetbelasting over vraagt. Wees er altijd zeker van dat je het gebruiksrecht over je boek geeft, dat wil zeggen dat je alle rechten met betrekking tot je boeken in eigen hand houdt.

Een grote hoeveelheid kleinere e-book publishing websites

Als je gericht op het Internet zoekt, zal je diverse kleinere e-book publishing sites vinden. Het nadeel van deze kleinere sites is vaak dat hun voorwaarden wat moeilijk zijn te onderscheiden en het maar de vraag is of ze altijd royalties uitkeren. Grote sites als Amazon.com en Bol.com hebben een reputatie te beschermen. Verder blijken deze kleine sites steeds vaker aan Amazon.com en Barnes and Noble.com' aan te haken.' De enige reden om via deze sites te publiceren is gebruiksvriendelijkheid en persoonlijker contact.

Conclusie

Het zelf uitgeven van je e-book behoort tot de mogelijkheden.
Bij wie je het gaat uitgeven is een kwestie van keuze. Het is het simpelste om via Amazon.com uit te geven (Amazon heeft 50pct van de e-book verkoop wereldwijd in handen) omdat je alle rechten houdt zonder dat je jezelf te veel op de hals hoeft te halen: Amazon doet alle verkoopadministratie voor jou. Je hoeft a.h.w. alleen maar het geld van de verkoop van je boeken te ontvangen
Dit geldt ook voor Smashwords, hoewel het wat moeilijker is om je boek op de juiste manier te formatten zodat je in hun verschepings programma terecht komt en je bijvoorbeeld ook in de e-book stores van Kobo/Apple/Sony/Barnes&Noble prijkt. Smashwords zelf heeft maar 10pct van de wereldverkoop in handen, maar als je daar hun Premier programma bij optelt dan behelst het snel 40 pct.Een nadeel is dat Smashwords een zogenaamd 'adult' filter heeft en als je boek van adult/volwassen content is dan kan je je boek alleen maar vinden als je dat filter uitschakelt.
Je kunt je boek ook op zowel Smashwords als Amazon plaatsen. Je moet dan alleen niet een exclusief Kindle Select Programma met Amazon aanvinken.

Mocht je liever via een andere e-book uitgever gaan, dan is het aan te raden on nauwlettend hun voorwaarden te bekijken, wat overigens geen sinecure is.
© 2012 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jouw boek in de iBookstore?Jouw boek in de iBookstore?Je hebt een boek geschreven! Of een kort verhaal of een gedichtenbundel. Zelf lees je graag op je iPad. In de iBookstore…
E-books lezen op een AndroidapparaatDigitaal lezen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Gezien de toegankelijkheid is dat ook niet verwonderlijk…
Converteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreConverteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreNiet alle e-readers kunnen een e-book in het format ePub lezen. Sommige gebruiken een ander format. Kindle van Amazon, b…
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.

Sprookjes van Hans Christian AndersenSprookjes van Hans Christian AndersenHans Christian Andersen is een van de bekendste sprookjesschrijver. De schrijver en dichter kwam uit Kopenhagen en schre…
Timboektoe, Parel van de SaharaTimboektoe is misschien wel de bekendste stad van Mali. Deze stad midden in de Sahara heeft voor veel reizigers bijna my…
Bronnen en referenties
  • https://www.smashwords.com/profile/view/champtonjones
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/E-boek
  • http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/overige-elektronica/e-readers/extra/wat-is-een-e-reader/
  • http://www.seniorweb.nl/artikel/33542/wat-is-een-smartphone
  • https://kdp.amazon.com/self-publishing/signin
  • http://www.lulu.com/publish/?cid=fr_tab_publish
  • Voorbeeld Nederlandse schrijfster op Amazon.com: http//www.champtonjones.com
Reactie

Prya, 08-04-2015
Dus als ik een boek verkoop hoef ik helemaal geen belastinge te betalen in nederland tenminste niet de 19% of the 52?
hoef je alleen maar de 30% in amerika te betalen?

graag hoor ik van u Reactie infoteur, 10-04-2015
Je bent alleen BTW-plichtig in Nederland als je zelf het geld voor de boeken direct ontvangt.(Als je bijvoorbeeld je boeken fysiek uitgeeft en het geld direkt van winkels ontvangt.). Alle grote platforms innen de btw voor je, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Die BTW wordt door hen normaal gesproken direct afgedragen.
In de USA geldt inderdaad in het algemeen een inkomstenbelasting van 30 procent. Dit is wel grofweg gesteld voor buitenlanders die in de USA verkopen. Er is een nieuw belastingverdrag in opkomst tussen Nederland en de USA die dat op losse schroeven zou kunnen zetten.

Veel succes!
Hermesse

Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 05-11-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.