Sprookjes van Hans Christian Andersen

Sprookjes van Hans Christian Andersen Hans Christian Andersen is een van de bekendste sprookjesschrijver. De schrijver en dichter kwam uit Kopenhagen en schreef 156 sprookjes en verhalen.

De mens

Hans Christian Andersen werd op 2 april 1805 geboren in Odense, op het eiland Funen in Denemarken, zoon van een schoenmaker (die stierf toen Hans Christian elf jaar was) en wasvrouw. Op zijn veertiende verliet hij zijn huis, niet omdat hij eruit wegvluchtte, maar omdat hij ging werken. Dit kwam in die tijd wel vaker voor. Hans Christian trok naar Kopenhagen en probeerde geld te verdienen met het verkopen van zijn werk en als figurant in het theater.

Hans Christian wist allang dat hij anderen wilde entertainen. In eerste instantie ging zijn hart uit naar het theater. Hij wilde acteur worden en speelde op vroege leeftijd al met zijn poppenkast. Hij was echter een verlegen jongen die gepest werd door zijn leeftijdsgenoten. Dit zou een relatie kunnen hebben met "het lelijke eendje", een van zijn verhalen.

Zijn sprookjes

Hans Christian schreef een groot aantal verhalen en sprookjes. Zover bekend zijn zeven van zijn sprookjes en volksverhalen autobiografisch of gebaseerd op werkelijkheid. Zijn meest bekende sprookjes zijn:
 • De prinses op de erwt
 • De Chinese nachtegaal
 • De Kleine zeemeermin
 • Het tinnen soldaatje
 • Klaas Vaak
 • De rode schoentjes
 • Het meisje met de zwavelstokjes
 • Duimelijntje
 • Het lelijke eendje
... en natuurlijk de nieuwe kleren van de keizer.

De nieuwe kleren van de keizer

In 1837 verscheen het sprookje "de nieuwe kleren van de keizer" uit de hand van Hans Christian Andersen. Het verhaal gaat over een ijdele keizer die op zoek gaat naar een steeds duurder gewaad en van de ene kleermaker naar de andere stapt. Uiteindelijk worden de kleermakers gevraagd een gewaad te maken van een stof die niet bestaat. Vervolgens komt een groep kleermakers die beweert hiertoe in staat te zijn. Zij zouden een gewaad kunnen maken dat zo apart is dat alleen slimme mensen het kunnen zien.

De keizer is geïnteresseerd en vraagt hen dit gewaad te maken. De kleermakers verblijven aan het hof, genieten van alle rijkdommen en kleden uiteindelijk de keizer in het "gewaad". De keizer ziet natuurlijk niets, maar iedereen verklaart dat hij er geweldig uitziet. Uiteindelijk stapt de keizer naar buiten en vertoont zich aan het gehele volk. Die zien enkel een keizer in al zijn naaktheid, want hij draagt natuurlijk helemaal niets. De keizer is echter veel te trots om hier aandacht aan te besteden.

Het verhaal kan ook wel worden gezien als de beschrijving van een gewoonte die eigenlijk door iedereen wordt afgekeurd, maar waar niemand iets van zegt omdat ze bang zijn tegen een belangrijk persoon, of tegen een grote groep anderen, in te gaan.

De Efteling

Het sprookje van "de nieuwe kleren van de keizer" is het nieuwe sprookje dat vanaf 8 november in het Sprookjesbos in de Efteling te zien is, tussen "Assepoester" en "het meisje met de zwavelstokjes". Het verhaal zal waarschijnlijk worden verteld door Toos van de Voorde-Verdult, die ook het verhaal van het "meisje van de zwavelstokjes" vertelde.

Andere sprookjes van Andersen in het Sprookjesbos zijn: "het meisje met de zwavelstokjes", "de rode schoentjes", "de kleine zeemeermin", "de Chinese nachtegaal", en "de prinses op de erwt".
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museumWie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de…
Odense op het eiland Funen in DenemarkenOdense op het eiland Funen in DenemarkenOdense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad e…
Hans Christian Andersen en zijn sprookjesHans Christian Andersen en zijn sprookjesHans Christian Andersen, een van de bekendste schrijvers en dichters, heeft grote werken als de ‘Kleine zeemeermin’ gesc…
Hans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHet leven zelf is geen sprookje, maar sprookjes horen wel bij het leven. Wie is er niet mee groot geworden? Als kind wer…

De Haka: dans van de MaoriDe Haka: dans van de MaoriDe haka, de rituele krijgsdans van de Maori, maakt deel uit van de culturele traditie van Nieuw-Zeeland, maar ook van en…
Je eigen boek als e-book publicerenJe eigen boek als e-book publicerenHet is in deze tijd niet makkelijk om je boek uitgegeven te krijgen via de gewone weg van de uitgever. Toch bestaat er e…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_nieuwe_kleren_van_de_keizer
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Andersen
 • http://www.hca.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=41&lang=nl
 • http://www.eftelist.nl/a_keizer.html
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.