De Grote of St. Bavo kerk

Op de grote markt in Haarlem staat de Grote of St. Bavo kerk. Door de Haarlemmers wordt hij ook wel de grote kerk genoemd. De kerk is gebouwd in de gotische bouwstijl.

De bouw

Als je het centrum van Haarlem in rijd zie je hem in de verte al boven alle andere gebouwen uitsteken. De Grote of St. Bavo.
Het is bijna niet te geloven dat de kerk helemaal met de hand is opgebouwd. Dit heeft lang geduurd. In 1310 zijn ze begonnen met de bouw van de reusachtige kerk. Bij de grote brand van Haarlem werd een groot deel van de kerk verwoest. Hierna hebben ze de kerk opnieuw opgebouwd en hiermee werd hij een stuk groter dan hij oorspronkelijk was. De bouw was klaar in 1520.

De toren is gebouwd van hout en bekleed met lood nadat bleek dat een stenen toren te zwaar was en de pilaren in de kerk het niet zouden houden. Een pilaar in de kerk staat hierdoor nog steeds scheef. Ze hebben de stenen toren weer afgebroken en een nieuwe toren van hout gemaakt die de steunpilaren wel konden dragen.

Grafstenen

Vroeger werden de rijke mensen in de kerk begraven. De hele vloer van de kerk bestaat dan ook uit grafstenen. Er liggen veel bekende Haarlemmers in de kerk begraven. Dit zijn onder andere: Frans Hals, Pieter Teyler, Pieter Jansz. Saenredam, Cornelis Cornelisz. van Haarlem en nog vele andere. De term rijke stinkerd komt hier vandaan. Als een graf werd geopend zodat ze er iemand bij konden zetten kwam de lucht van de lijkten omhoog wat verschrikkelijk stonk. Doordat het alleen mogelijk was voor rijke mensen om in de kerk begraven te worden ontstond de term rijke stinkerd.

Het orgel

De grote of St bavo beschikt over een enorm orgel. In de kerk zijn er ook regelmatig orgelconcerten. Het orgel rijkt helemaal tot aan het houten plafond van de kerk. Mozart heeft nog op dit orgel gespeeld als tien jarig jongetje.

Openingstijden

In de zomermaanden

De kerk is te bezoeken van Maandag tot Zaterdag van 10:00 tot 17:00

In de wintermaanden:

De kerk is te bezoeken van Maandag tot Zaterdag van 10:00 tot 16:00

Tijdens de openingstijden kun je de kerk zelf bekijken maar er is ook de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen.

Rondleidingen

Alle rondleidingen worden gegeven door de vrienden van de grote kerk.

De gewone rondleiding

In de Grote of St. Bavo worden verschillende rondleidingen gegeven. Op zaterdag kun je een rondleiding krijgen om 14:15 en in de zomermaanden start er ook een rondleiding om 14:30. Dit is de gewone rondleiding en er wordt vertelt over de geschiedenis van de kerk. Je hoeft je voor deze rondleiding niet op te geven.

De lage zolder rondleiding

Voor de lage zolder rondleiding moet je een afspraak maken. Je mag niet zelf naar boven in de kerk dus als je dit deel wilt bezichtigen kun je dit alleen doen tijdens een rondleiding. De mensen die rondleiden wijzen je op de mooiste elementen van de kerk en overal zit een verhaal aan vast. Het is een bijzondere rondleiding.

De hoge zolder rondleiding

Voor de lage zolder rondleiding moet je een afspraak maken. Je mag niet zelf naar boven in de kerk dus als je dit deel wilt bezichtigen kun je dit alleen doen tijdens een rondleiding. Je gaat samen met degene die je rondleid naar de hoge zolders en hiermee krijg je een kijkje in hoe de kerk gebouwd is. Je loopt eigenlijk over de 30 meter hoge plafonds van de kerk. Ook is er de mogelijkheid om onderaan de toren naar buiten te gaan en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De toren rondleiding

De toren rondleiding vindt een paar keer per jaar plaats. Dit is alleen in de zomermaanden omdat het in de winter te koud is om naar boven te gaan. De rondleiding gaat niet door wanneer het te hard waait omdat dit te gevaarlijk is. Met de toren rondleiding beklim je de toren van de Grote of St. Bavo kerk en kom je uit in het hoogste punt van de kerk.
© 2012 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien mooie en bijzondere kerken in NederlandTien mooie en bijzondere kerken in NederlandOok in Nederland zijn er heel wat mooie historische kerken. Vele daarvan zijn gebouwd in de middeleeuwen. De meeste kerk…
Naamdagen in oktober, dierendag, Franciscus, Bavo, LucasNaamdagen in oktober, dierendag, Franciscus, Bavo, LucasIlse Winter uit Brno, in Tsjechië, kwam in 1929 op het idee een internationale dierendag in te stellen. Voorzitter Marga…
Top 50 oudste kerken van ZeelandIn Zeeland zijn nog een vijftigtal oude middeleeuwse kerken bewaard gebleven. De oudste kerken van Zeeland hebben nog ro…
Hoorn: de kerkenIn de binnenstad van Hoorn zijn, niet eens zo ver van elkaar, een aantal prachtige kerken te vinden. De Grote Kerk aan h…

Kerst: een bordspel maken voor jonge kinderenKerst: een bordspel maken voor jonge kinderenIn dit artikel een beschrijving van een kerst-bordspel om samen met kinderen te maken. Het is bedoeld voor jonge kindere…
Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenEen oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenSinds eind 2012 is er een nieuw oorlogsmuseum in België: de Kazerne Dossin in Mechelen. Het museum belicht het Belgische…
Bronnen en referenties
  • http://www.bavo.nl/bladen/welkomkerk.php
  • http://vriendengrotekerk.nl/
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.