Tien mooie en bijzondere kerken in Nederland

Tien mooie en bijzondere kerken in Nederland Ook in Nederland zijn er heel wat mooie historische kerken. Vele daarvan zijn gebouwd in de middeleeuwen. De meeste kerken en kathedralen in Nederland dienen tegenwoordig als rijksmonument dat bezoekers of geïnteresseerden kunnen bekijken. Ook worden er vaak interessante en leerzame rondleidingen gegeven.

Inhoud


Een onderzoek van de heer J. Sonneveld uit 2015 waarbij hij een particuliere inventarisatie heeft gemaakt van de kerkgebouwen in Nederland (digitaal toegankelijk gemaakt door de Vrije Universiteit), wijst uit dat er vanaf het jaar 1200 ongeveer 19.000 kerken gebouwd zijn in Nederland. Daarvan zijn er nog 7000 over. Ongeveer 4000 daarvan hebben de status van rijksmonumenten.

Nederland telt vele mooie historische kerken, de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht, is waarschijnlijk de oudste kerk van Nederland. Helaas is dit niet met 100 procent zekerheid te zeggen, omdat in de middeleeuwen niet alles werd gedocumenteerd en opgeschreven waardoor de start van de bouw niet altijd met zekerheid te achterhalen is. Daarnaast zijn er nog vele andere bijzondere kerken, er volgt een lijst met tien mooie en bijzondere kerken. Deze lijst met tien kerken is gebaseerd op de grootste, hoogste en oudste kerken van Nederland.

Oude Kerk, Amsterdam

De Oude Kerk in Amsterdam staat op het Oudekerksplein in het centrum van Amsterdam en is het alleroudste nog bestaande gebouw in Amsterdam. De bouw was klaar in 1306 en het dient tegenwoordig als monument. Het staat zelfs in de top 100 van rijksmonumenten*. Ook zijn er veel historische mensen in de kerk bijgezet. Er worden in deze kerk interessante rondleidingen gegeven zodat iedereen alles over de kerk te weten kan komen.

*'Top 100 van rijksmonumenten' is een rangschikking van rijksmonumenten in Nederland, die door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is vastgelegd.

Martinitoren, Groningen

De bouw van de Martinitoren gelegen aan de Grote Markt in Groningen was klaar in 1469. Het gebouw is maar liefst 96,8 meter hoog en is daardoor het hoogste gebouw van Groningen. De hoge toren die bij de Martinikerk hoort, heeft de bijnaam: Oude Grijze. De kerk staat in de top 100 van rijksmonumenten.

Domtoren, Utrecht

De Domtoren op het Domplein in Utrecht is maar liefst 112,32 meter hoog. Hiermee is de Domtoren de hoogste kerk van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. De bouw van de Domtoren was klaar in 1254. De Domtoren heeft 465 treden, inclusief de treden van het ontvangstgebouw naast de toren.

St. Bavo Basiliek, Haarlem

De St. Bavo Basiliek op de Leidsevaart in Haarlem is een rooms-katholieke kerk. De kathedraal is na de Sint-Janskathedraal in Den Bosch de grootste rooms-katholieke kerk van Nederland. De bouw van de rooms-katholieke kerk begon in in 1895 en was klaar in 1930.

Nieuwe Kerk, Delft

De Nieuwe Kerk bevindt zich in het centrum van Delft. Waarschijnlijk is de Nieuwe Kerk in Delft de meest bekende kerk in Nederland. Dit komt waarschijnlijk omdat onder de kerk de grafkelder van Oranje-Nassau ligt. Vele mensen van het koninklijke huis zijn in de kelder bijgezet. De kerk is 108,75 meter hoog. De Nieuwe Kerk is na de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. De bouw van de kerk was klaar in 1381.

Hooglandse Kerk, Leiden

De Hooglandse kerk bevindt zich op de Nieuwstraat in Leiden, de bouw van de kerk was rond 1314 klaar. Deze prachtige historische kerk is te zien in Leiden en men biedt ook mooie rondleidingen aan om meer over deze kerk te weten te komen.

St. Stevenskerk, Nijmegen

De bouw van de St. Stevenskerk was klaar in 1247. De kerk bevindt zich op de Sint Stevenskerkhof in Nijmegen. Het is de grootste en tevens oudste kerk van Nijmegen. De kerk werd in 1944 zwaar getroffen door een bombardement, daarna is de kerk tot 1969 heropgebouwd.

St. Janskathedraal, Den Bosch

St. Janskathedraal, is de grootste kerk van Nederland. De St. Janskathedraal aan de Torenstraat in 's-Hertogenbosch heeft maar liefst 1500 zitplaatsen. Er is lang over gedaan om de kerk te bouwen. In 1530 was de kerk eindelijk klaar en in 1949, zijn ze begonnen met de restauratie; hier zijn ze in 2016 nog steeds mee bezig.

Sint-Catharinakerk, Eindhoven

De kerk staat aan de Kerkstraat in Eindhoven. In 1867 was de bouw van de kerk klaar, nadat deze gebouwd werd als vervanging van de vervallen middeleeuwse Sint-Catharinakerk. In 1942-1944 werd de kerk helaas getroffen door bombardementen. Na de oorlog is de kerk wederom weer opgebouwd. Sinds 1972 is de kerk een rijksmonument.

Grote Kerk, Breda

De bouw van de Grote kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda was klaar in 1547. De kerk staat midden in het centrum van Breda en is het belangrijkste monument van deze stad. De kerk heeft ook een nationale betekenis, omdat de voorvaderen van de koninklijke familie daar begraven liggen, het geslacht van Nassau-Dillenburg. Sinds 1990 staat deze kerk ook in de top 100 van rijksmonumenten.
© 2016 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkelen op Internet Kerkmarkt.nl van VKBWinkelen op Internet Kerkmarkt.nl van VKBEr wordt meer en meer gewinkeld via internet. Zelfs kerkgebouwen wisselen via het wereld wijde web van eigenaar. Kerkeli…
Kathedraal van Chartres terecht op werelderfgoedlijstKathedraal van Chartres terecht op werelderfgoedlijstEen van de beroemdste kerken van Frankrijk is de kathedraal van Chartres (Cathédrale Notre-Dame de Chartres). Het is een…
De protestantse kerk in NederlandDe protestantse kerk in NederlandDe protestantse kerk (afgekort ook wel PKN genoemd) is de grootste kerkgemeenschap in Nederland. De gemeenschap heeft de…
Reliplan - Makelaars voor kerken en kloostersReliplan - Makelaars voor kerken en kloostersDoor de leegloop in de kerk en de financiële druk op geloofsgemeenschappen vanwege het onderhoud en andere kosten aan hu…

Jan Klaassen - personage in de Nederlandse poppenkastJan Klaassen - personage in de Nederlandse poppenkastIn Nederland is Jan Klaassen het bekendste personage in de poppenkast. Hij is getrouwd met Katrijn. Dit koppel heeft in…
Gepaste cadeaus in verschillende culturenGepaste cadeaus in verschillende culturenIn de verschillende culturen geven we verschillend invulling aan het geven en krijgen van cadeaus. Sommige mensen hebben…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Kerk_(Amsterdam)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Martinikerk_(Groningen)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_van_Utrecht
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kathedrale_basiliek_Sint_Bavo
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Kerk_(Delft)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooglandse_Kerk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_of_Sint-Stevenskerk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Janskathedraal_(%27s-Hertogenbosch)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Catharinakerk_(Eindhoven)
 • http://www.grotekerkbreda.nl/historie/
 • http://www.toekomstkerkgebouwen.nl/NL/content/3-1-31/cijfers.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_of_Onze-Lieve-Vrouwekerk_(Breda)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Top_100_van_de_Rijksdienst_voor_de_Monumentenzorg
Reactie

Hannie van Dijk, 16-05-2016
Ik ben geschokt dat in dit rijtje de naar mijn idee mooiste kerk van Nederland ontbreekt, nl. De St. Jan in Gouda. De langste kerk van Nederland met 123 m en 72 voor een deel middeleeuwse gebrandschilderde glazen. Echt heel bijzonder en zo reageren ook vele bezoekers: nog nooit zoiets gezien! Reactie infoteur, 17-05-2016
Bedankt voor uw reactie. Ik ga me zeker in deze kerk verdiepen en daarna het artikel aanpassen.

Modelb (25 artikelen)
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.