Toeristenbelasting in Nederland

In driekwart van alle gemeentes in Nederland wordt toeristenbelasting geheven. Dit betaal je alleen als je als niet ingeschrevene van een gemeente, toch in die gemeente overnacht. Dit geld voor zowel zakelijk al privé verblijf in een gemeente. Heel langzaam gaan er al hier en daar enkele gemeenten overstag om deze belasting af te schaffen. Iedere gemeente mag zelf bepalen hoe hoog de toeristenbelasting is.

Algemeen

Toeristenbelasting wordt geheven aan personen die in een bepaalde gemeente verblijven (overnachten), zonder dat hier hun vaste verblijfplaats is. Dus ingeschreven staan in het bevolkingsregister van een andere gemeente. Het is niet alleen bedoeld voor mensen die overnachten met toeristische bedoelingen, ook zakenlieden dienen deze belasting te betalen.

Toeristenbelasting

Deze belasting is in de jaren ´70 van de vorige eeuw ingevoerd. De grote toeristenplaatsen zoals Zandvoort, Valkenburg of het eiland Texel hadden in de vakantie zoveel mensen in hun gemeenten, vaak 3x zoveel als ingeschreven “eigen” bewoners, dat er kosten gemaakt moesten worden die niet uit de normale inkomsten te betalen waren. De toeristen moesten hieraan mee gaan betalen. Gevolg; de toeristenbelasting. Niet iedere gemeente is verplicht hieraan mee te doen, ongeveer één kwart van alle gemeentes doen hier niet aan mee. In 2013 waren het 318 gemeenten die deze belasting in rekening brachten. De totale opbrengst dat jaar was € 162.000.000,-.

Iedere gemeente krijgt per inwoner een bedrag van de overheid. Verblijven er meer mensen in een gemeente/plaats, worden er uiteraard meer kosten door die gemeente gemaakt. Denk maar aan het schoonmaken van een gemeente. Door het heffen van toeristenbelasting kan een gemeente dit soort kosten dekken.

Het vaak is dat de toeristenbelasting is opgenomen in de overnachtingskosten. Het bedrag wordt echter wel apart op de factuur vermeld. De eigenaar van het hotel of pension zal deze belasting op zijn beurt weer betalen aan de gemeente.

Het tarief is een vastgesteld bedrag per persoon per nacht. Dit geldt ook voor huurders van vaste stand- of ligplaatsen. Bij deze groep wordt uitgegaan van een vooraf geschat aantal dagen dat van deze locatie gebruik gemaakt wordt, alsmede van een vooraf aantal geschatte personen.

Diverse gemeenten

In november 2005 is het Amersfoort die deze belasting afschaft. De gemeente zwicht voor de campagne van Koninklijk Horeca Nederland, de brancheorganisatie voor recreatie Recon en de Kamer van Koophandel tegen deze belasting. De administratiekosten die verbonden is aan het innen van de toeristenbelasting is hoger dan de belasting zelf oplevert. Tevens gaf de gemeente aan over te gaan tot afschaffing omdat hoteleigenaars zich bereid hebben gevonden minstens 10 werkplekken te creëren voor mensen met een bijstandsuitkering.

In november 2007 is het de gemeente Ameland die de toeristenbelasting gaat verhogen, van maar liefst € 0,67 naar € 1,00. Dit om structurele tekorten van de afgelopen jaren in de toekomst te voorkomen. Ook de lasten voor de inwoners zelf zijn inmiddels verhoogd.

Per 1 januari 2008 zal de gemeente Gouda de toeristenbelasting afschaffen. De opbrengst van deze belasting was ongeveer € 10.000,-- per jaar. In plaats van de belasting zullen stageplaatsen worden gecreëerd voor leerlingen in de horeca.
© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aanvragen Bijzondere BijstandAanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…
Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel?Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel?Wie vanaf 1 juli 2016 op vakantie gaat naar de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera kan rekenen op een extra…
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2020 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel krijgt u d…
Voorbeeld van een factuur gemaakt in WordVoorbeeld van een factuur gemaakt in WordHeb je een eigen bedrijf, dan zijn facturen de basis voor je omzet en voor het berekenen van de BTW. Op basis van uw fac…

Voortekens & Voorspellen - Voedsel FeestdagenVoortekens & Voorspellen - Voedsel FeestdagenVoorspellen en Voortekenen met Voedsel. Voorspel met uien, appels, sla, erwten en bonen. Van oudsher staan er bepaalde v…
Dik Trom, een bijzonder kind: dorpsleven in de jeugdcinemaDe verhalen van Dik Trom stammen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Vele generaties kinderen zijn op…

Reageer op het artikel "Toeristenbelasting in Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

E. Soudant, 01-07-2009 09:44 #3
Waarom niet in het hele land dezelfde regels hanteren voor de toeristenbelasting? In de ene plaats is het vanaf 6 jaar in de andere vanaf 12 jaar, daar € 0,75 daar € 1,15 wat een toestanden zeg. En wat ziet de toerist er voor terug? Gewoon belachelijk ze willen volgens mij liever dat de toerist naar het buitenland gaat.

Marian Groen, 20-01-2009 21:02 #2
Wij wonen in Amsterdam en zomers wonen wij deels ook in Zandvoort, wij betalen daar een flink bedrag aan toeristenbelasting € 197,28 per strandhuisje (uitgaande van 2 personen per huisje per nacht denk ik = ca 82 nachten) Nu wil de gemeente Zandvoort de belasting in 2010 met 25% gaan verhogen, mag dat zomaar?

Ed Verweij, 26-11-2007 14:25 #1
Is het mogelijk teveel betaalde toeristenbelasting over de afgelopen 5 jaar terug te vorderen?
Bvd
Ed Verweij

Infoteur: Storm
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Reacties: 3
Schrijf mee!