Toeristenbelasting in Nederland
In driekwart van alle gemeentes in Nederland wordt toeristenbelasting geheven. Dit betaal je alleen als je als niet ingeschrevene van een gemeente, toch in die gemeente overnacht. Dit geld voor zowel zakelijk al privé verblijf in een gemeente. Heel langzaam gaan er al hier en daar enkele gemeenten overstag om deze belasting af te schaffen. Iedere gemeente mag zelf bepalen hoe hoog de toeristenbelasting is.
Algemeen
Toeristenbelasting wordt geheven aan personen die in een bepaalde gemeente verblijven (overnachten), zonder dat hier hun vaste verblijfplaats is. Dus ingeschreven staan in het bevolkingsregister van een andere gemeente. Het is niet alleen bedoeld voor mensen die overnachten met toeristische bedoelingen, ook zakenlieden dienen deze belasting te betalen.
Toeristenbelasting
Deze belasting is in de jaren ´70 van de vorige eeuw ingevoerd. De grote toeristenplaatsen zoals Zandvoort, Valkenburg of het eiland Texel hadden in de vakantie zoveel mensen in hun gemeenten, vaak 3x zoveel als ingeschreven eigen bewoners, dat er kosten gemaakt moesten worden die niet uit de normale inkomsten te betalen waren. De toeristen moesten hieraan mee gaan betalen. Gevolg; de toeristenbelasting. Niet iedere gemeente is verplicht hieraan mee te doen, ongeveer één kwart van alle gemeentes doen hier niet aan mee. In 2013 waren het 318 gemeenten die deze belasting in rekening brachten. De totale opbrengst dat jaar was 162.000.000,-.
Iedere gemeente krijgt per inwoner een bedrag van de overheid. Verblijven er meer mensen in een gemeente/plaats, worden er uiteraard meer kosten door die gemeente gemaakt. Denk maar aan het schoonmaken van een gemeente. Door het heffen van toeristenbelasting kan een gemeente dit soort kosten dekken.
Het vaak is dat de toeristenbelasting is opgenomen in de overnachtingskosten. Het bedrag wordt echter wel apart op de factuur vermeld. De eigenaar van het hotel of pension zal deze belasting op zijn beurt weer betalen aan de gemeente.
Het tarief is een vastgesteld bedrag per persoon per nacht. Dit geldt ook voor huurders van vaste stand- of ligplaatsen. Bij deze groep wordt uitgegaan van een vooraf geschat aantal dagen dat van deze locatie gebruik gemaakt wordt, alsmede van een vooraf aantal geschatte personen.
Diverse gemeenten
In november 2005 is het Amersfoort die deze belasting afschaft. De gemeente zwicht voor de campagne van Koninklijk Horeca Nederland, de brancheorganisatie voor recreatie Recon en de Kamer van Koophandel tegen deze belasting. De administratiekosten die verbonden is aan het innen van de toeristenbelasting is hoger dan de belasting zelf oplevert. Tevens gaf de gemeente aan over te gaan tot afschaffing omdat hoteleigenaars zich bereid hebben gevonden minstens 10 werkplekken te creëren voor mensen met een bijstandsuitkering.
In november 2007 is het de gemeente Ameland die de toeristenbelasting gaat verhogen, van maar liefst 0,67 naar 1,00. Dit om structurele tekorten van de afgelopen jaren in de toekomst te voorkomen. Ook de lasten voor de inwoners zelf zijn inmiddels verhoogd.
Per 1 januari 2008 zal de gemeente Gouda de toeristenbelasting afschaffen. De opbrengst van deze belasting was ongeveer 10.000,-- per jaar. In plaats van de belasting zullen stageplaatsen worden gecreëerd voor leerlingen in de horeca.
© 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…