Voortekens & Voorspellen - Voedsel Feestdagen

Voortekens & Voorspellen - Voedsel Feestdagen Voorspellen en Voortekenen met Voedsel. Voorspel met uien, appels, sla, erwten en bonen. Van oudsher staan er bepaalde voorspellingen i.v.m. feestdagen en voedsel rond de Goden, Kerstmis, Driekoningen, Halloween of Oudjaar. Wil je een wens vervuld zien, weten wanneer je gaat trouwen of wil je de naam van je toekomstige partner weten? Gooi een appelschil, ga appelhappen, laat een ui ontspruiten, maak salade of erwten-bonen. Hoe je de rituelen moet uitvoeren en de geschiedenis ervan, lees je hier.

Voorgeschiedenis Voorspellen met Voedsel

Veel van de bijzondere dagen of feestdagen, welke in verschillende landen worden gevierd, zijn oorspronkelijk heidense feestdagen die pas later in de christelijke traditie opgenomen zijn.

Kerstmis Driekoningen. Heidense feesten die tot een christelijke feestdag zijn gaan behoren, zijn onder meer Driekoningen, Marialichtmis en Kerstmis. Dit waren destijds -en in sommige gevallen nog steeds- dagen waarop voedsel en een feestmaal een prominente plaats innamen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men ervan uitging dat het voorspellen met behulp van voedsel het beste werkte tijdens die feestdagen.
Halloween Oudjaar. In veel Engelstalige landen vierde (en viert) men Halloween op 31 oktober, hetgeen eigenlijk het heidense Oudjaar was. En dit was dan ook een belangrijk moment om pogingen te doen om de toekomst te ontdekken en voorspellen. Deze dag was ook gewijd aan Pomona, de Romeinse Godin van de boomgaarden.
Pomona Appels. Zo gingen appels een belangrijke rol spelen bij de rituelen en voorspellingen tijdens Halloween. De meeste van deze voorspellingen en items omtrent voortekenen gaan over de grote vraag met wie en ook wanneer je zal gaan trouwen.

Oude Vormen Voedsel Voorspelling

Vormen voorspellen met voedsel. Van meerdere vormen van voorspelling en rituelen aan de hand van voedsel zijn de precieze details verloren gegaan. Voorbeelden van dergelijke vormen van voedselvoorspelling zijn onder meer:
  • Critomantie - het lezen van voortekens in versgebakken koeken of brood
  • Tiromantie - voorspellen door middel van kaas
  • Alfitomantie - opsporen van leugens en oneerlijkheid met behulp van speciale koeken. Personen met een zuiver geweten zouden deze namelijk makkelijk door kunnen slikken, maar leugenaars zouden er van gaan kokhalzen.
Een soortgelijke test werd in het Middeleeuwse Engelse recht toegepast. Echter de speciale koeken werden vervangen door een ingezegende ‘proefsnee’ brood met kaas. In het navolgende gedeelte zullen voorspellers, riten en voortekenen in relatie tot uien, appels, slabladeren, erwten en bonen besproken worden.

Uien Ritueel - Voorspellen Voorteken

Cromniomantie Uien Voorspellen

Het voorspellen en de riten c.q. rituelen met uien wordt officieel cromniomantie genoemd.

Een Wens uit laten komen

Doe een wens zonder deze hardop te zeggen, terwijl je uienschillen verbrandt in het vuur.

De Naam vinden van degene met wie je trouwt

Hang verschillende naamkaartjes aan diverse uien en laat ze ontspruiten. De eerste die uitloopt, onthult de naam van je toekomstige partner, te lezen in de uitschieters van de ui.

Een Vraag beantwoorden

Bevestig alle mogelijke antwoorden op je vraag (briefjes of kaartjes) aan verschillende uien. De eerste die ontspruit, geeft het antwoord op je vraag. Vroeger werden deze uien altijd volgens ritueel op Kerstavond in vol ornaat op het altaar geplaatst.

Appels Ritueel - Voorspellen Voorteken

De Voorletter van je toekomstige partner vinden

Schil een appel zorgvuldig en zorg dat de schil één geheel blijft en dan zijn er 2 manieren:

•   Tel het aantal draaiingen af met de letters van het alfabet; de laatste letter waar je op      uitkomt, is de voorletter van  je toekomstige partner

•   Gooi de schil over je linkerschouder en kijk op welke letter deze dan het meeste lijkt.

De Voorletter van je eerstkomende bezoeker weten

Snijd een appel in negen stukjes en gooi het laatste stukje over je linkerschouder, terwijl je het alfabet opzegt. De letter die je noemt, terwijl de appel de grond raakt, is de gezochte voorletter van de komende gast, visite of bezoeker.

Een Wens doen met een appel

Snijd een appel doormidden terwijl je een wens doet. Wanneer je hierbij geen pitten hebt doorgesneden, zal je wens ook daadwerkelijk in vervulling gaan.

Appelhappen Trouwen Welvaart

Vul een schaal met water en gooi er een aantal appels in. Diverse mensen moeten nu proberen een appel met hun tanden of lippen te pakken, zonder hun handen te gebruiken. De eerste die de appel heeft, zal als eerste trouwen. Zijn de appels niet even groot, dan is je toekomstige welvaart aan de grootte van de appels af te lezen. Hoe groter de appel, hoe welvarender je leven. Een variant hierop is dat vrouwen een geheim merkteken op de appel zetten voor deze in de schaal gaat. De mannen happen dan naar de appels om te ontdekken met welke vrouw ze zullen trouwen.

Ontdekken Wanneer je gaat trouwen

Diverse mensen hangen een appel aan een touwtje en zwieren deze rond. Degene wiens appel het eerst valt, zal het eerste trouwen. Degene wiens appel als laatste valt, zal helemaal niet trouwen.

Je Toekomstige Partner zien

Ga met Halloween (31 oktober) alleen voor een spiegel zitten, kam je haar en eet een appel. Je zult in de spiegel je toekomstige partner over je linkerschouder zien kijken. Je kunt ook de appel in negen stukjes snijden en er acht opeten met je rug naar de spiegel gekeerd. Gooi het laatste stukje over je linkerschouder en kijk dan snel om naar de spiegel. Je zou dan als het goed is -volgens de overlevering- op dat moment de reflectie van je toekomstige partner moeten zien.

Slablad Erwten Bonen Voorteken

Slabladeren. Wanneer je een groene salade klaarmaakt, dan geeft het aantal slabladeren dat uit de kom valt, wanneer je de dressing, olie of azijn erdoor schudt, het aantal jaren aan voordat je gaat trouwen.

Erwten Bonen. Verberg op Passiezondag -de vijfde zondag van de Vasten- een boontje in een schaal erwten, die bij de hoofdmaaltijd wordt opgediend. Degene die het boontje op zijn bord aantreft, zal als eerste trouwen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween, geschiedenisHalloween, geschiedenisHet feesten met "Halloween" is nog niet bij de bevolking ingeburgerd zoals Kerstmis of het feest van Sinterklaas, maar h…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Wat en waarom is Halloween?Wat en waarom is Halloween?Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…

Etiquette Gelegenheidskleding - DresscodeEtiquette Gelegenheidskleding - DresscodeVan gelegenheidskleding, etiquette of een dresscode kan sprake zijn bij officiële gelegenheden, zoals een gala, ceremoni…
Toeristenbelasting in NederlandIn driekwart van alle gemeentes in Nederland wordt toeristenbelasting geheven. Dit betaal je alleen als je als niet inge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Jongh, S.L et al. Voorspellingen en Gelukbrengers. Helmond BV
  • Ian Smith. Predicting. HarperCollins: Glasgow
  • Pernak, H. Sociale Antropologie, Geloof Tradities Rituelen. Ambo: Sociaal Culturele reeks
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 28-11-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.