Fotoboeken verzamelen: een waardevolle investering?
Bij de woorden 'investeren' of 'beleggen' denken mensen al snel aan iets met aandelen of beleggingsrekeningen bij banken. Er zijn echter talloze andere manieren om je geld te investeren en hiermee een aardig zakcentje te verdienen op de lange termijn. Een van deze manieren is het verzamelen van fotoboeken. Als je sowieso iemand bent die van vlooienmarkten en boekwinkeltjes houdt, kan het verzamelen ook nog eens heel aangenaam en interessant tijdverdrijf zijn.
Prachtige fotoboeken
Een eerste editie van Robert Frank's "The Americans" is ongeveer vier tot zevenduizend Euro waard, afhankelijk van de staat van het boek. Er zijn zelfs talloze voorbeelden van boeken die voor een veelvoud van dat bedrag geveild worden. Natuurlijk is het bijna onmogelijk om deze boeken nog ergens te vinden voor weinig geld, maar als je diep graaft kun je best af en toe tegen een knaller aanlopen. Drie jaar geleden was het boek "Flamboya" van Viviane Sassen in de boekwinkels te koop voor vijfentwintig Euro. In 2013 is het een kunst als je een exemplaar van hetzelfde boek voor onder de vijfhonderd Euro tegenkomt! Een boek hoeft dus niet uit 1960 te zijn om wat op te brengen. Met een beetje onderzoek naar uitgevers en fotografen kun je een heel eind komen en vaak al binnen twee jaar je investering verdubbelen. Bovendien zullen heel weinig fotoboeken veel van hun waarde verliezen en als je er geen winst op maakt heb je altijd nog een prachtig fotoboek om in te bladeren en van te genieten!
Er worden veel fotoboeken uitgegeven, maar hoe kun je nu uitvinden wat een goede aankoop is? De volgende 10 tips kunnen je op weg helpen om een mooie collectie op te bouwen. Hierbij wordt er van uitgegaan dat je interesse in kunst en fotografie hebt, en het leuk vindt om tijd te steken in het lezen en onderzoeken van het onderwerp.
10 tips voor het verzamelen van fotoboeken
- Verzamel wat je mooi vindt: Koop nooit iets waar je niet van kunt genieten als het onverkoopbaar blijkt te zijn.
- Koop twee exemplaren van hetzelfde boek: Zo bouw je een verzameling op en tegelijkertijd kun je boeken verkopen als de tijd daarvoor rijp is.
- Koop alleen eerste edities: Tweede edities kunnen natuurlijk ook hun waarde hebben maar gebruik dit als vuistregel.
- Koop als het kan gesigneerde exemplaren: Gesigneerde exemplaren brengen twee keer zoveel op, dus als je hoort van een signeersessie bij je in de buurt, kan het zeker de moeite lonen om er heen te gaan.
- Koop kleine oplages: Een oplage van tweeduizend van een wereldberoemde fotograaf is niet veel en een oplage van vijfhonderd van een talent of iemand die net iets goeds heeft gepresteerd (bijvoorbeeld een mooie tentoonstelling in een belangrijk museum) is ook niet veel. Vaak kun je in het colofon de oplage vinden of zoek anders op het internet. De uitgever bellen is natuurlijk ook een optie.
- Koop geen verzamelwerken als investering: Deze boeken zijn goed om te hebben als naslagwerk, maar stijgen in de regel nauwelijks in waarde door de grote oplages. Een monografie is vaak een betere investering.
- Speur op het internet naar blogs, uitgevers en nieuwssites op het gebied van fotografie: Dit spreekt voor zich. Het is goed om op de hoogte te blijven en nieuw talent te ontdekken.
- Heb geduld met verzamelen en verkopen: Sommige boeken gaan in recordtijd als een raket in prijs omhoog, maar de meeste niet. Veel boeken hebben een aantal jaren nodig om zelfs maar een derde in prijs te stijgen, als ze dat al halen. Als het zo makkelijk was om iedere keer de jackpot te trekken had iedereen een huis vol fotoboeken staan, maar het is zeker mogelijk om soms leuke winsten te behalen.
- Trek er op uit!: Vlooienmarkten, kofferbakverkopen, tweedehands boekwinkels zijn allemaal even leuk om te bezoeken. Daarnaast is natuurlijk de belofte van het vinden van een zeldzaam exemplaar een heerlijk gevoel.
- Heb oog voor ontwerp en materiaalgebruik: Ziet het boek er uit als iets wat je al kent, of heeft het een gedurfd design? Is er gekozen voor goedkope doorsnee materialen, of is er juist aandacht besteed aan de papierkeuze, de stofomslag, de bindingswijze en ga zo maar door.
Verzamelen in het internettijdperk
Als je gaat verkopen zijn er veel verschillende manieren om dat te doen. Je kunt via veilingsites gaan werken, of via grote aanbieders die tweedehands verkopers toestaan. Ook de grote sites voor particulieren die tweedehands spullen willen verkopen zijn een mooi platform. Vraag jezelf voor een verkoop af op welke site het boek het meeste kans heeft om de hoogste prijs te halen. Bijvoorbeeld: Nederlandse fotografen halen redelijke prijzen op de Nederlandse platforms, maar als het exclusief genoeg is kun je misschien wel veel beter via een buitenlandse site verkopen. Onder het motto: Alles wat je van ver haalt is lekker, kun je voor sommige boeken dan hoge prijzen bedingen.
De Laatste jaren is het door het internet moeilijker geworden om waardevolle boeken voor lage prijzen te vinden. Bijna iedereen heeft toegang tot gigantische online databases waar je precies kunt vinden wat een boek waard is en waar het te koop is. De meeste mensen weten dus wel wat ze in huis hebben. Je zult dan ook minder verrassingen tegen het lijf lopen. Toch is het met behulp van een aantal van de bovengenoemde tips mogelijk om een leuke collectie op te bouwen. Bovendien is het zo dat drukwerk in ieder geval zeldzamer zal worden naarmate er meer en meer informatie online beschikbaar is. Dat maakt boeken een goed verzamelobject voor de toekomst.