Asterix bij de Picten

Asterix bij de Picten Asterix en Obelix, de lievelingsfiguren van menig stripliefhebber, beleven een nieuw avontuur in een nieuw album. Het is het 35ste avontuur van de dikke en de kleine en het ligt sinds 24 oktober 2013 in de winkels. Asterix en Obelix reizen af naar de Schotse Hooglanden om hulp te bieden. Wat volgt is een liefdesverhaal te midden van strijdende Picten. De striphelden uit het beroemde Gallische dorp helpen de Picten.

Picten

Het 35ste album over Asterix en Obelix heet Asterix bij de Picten. De Picten is een volk uit het vroegere Schotland. Er bestonden verschillende Pictenstammen en het waren geduchte strijders. De Romeinen noemden ze Picten, wat letterlijk 'beschilderde mensen' betekent.

Bron: Cover boekBron: Cover boek

Talen en dialecten

In 1959 verscheen voor het eerst een Asterix stripverhaal in het nieuwe Franse weekblad Pilote. Sindsdien zijn er vele avonturen van Asterix de Galliër in stripvorm uitgegeven. Inclusief de Picten zijn er 35 albums, 7 filmalbums, een aantal werken buiten de collectie en een Grote Collectie van alle albums. De albums zijn geliefd bij stripliefhebbers en verzamelaars. De verhalen met Asterix en Obelix als de helden zijn in meer dan 110 talen en dialecten vertaald.

Nieuwe tekenaar

Asterix reist naar Schotland, naar een streek die rijk is aan tradities. Hij ontmoet een volk die verschilt van de Galliërs en dat is een bron van vele grappen en woordspelingen. Dit stripalbum is het eerste album dat getekend is door een nieuwe tekenaar en nieuwe schrijver. De opvolgers van de geestelijk vaders van Asterix, Albert Uderzo en René Goscinny, zijn Didier Conrad en Jean-Yves Ferri. In 2013 is Uderzo 86 jaar oud en schrijver Goscinny overleed in 1977. De tekenaar Uderzo ging alleen verder en in 2011 deelde hij mee te willen stoppen. De strips die onder de vlag van Uderzo verschenen kregen felle kritiek. De liefhebbers vonden de verhalen te slap en de plots te gezocht. Van het nieuwe duo is Conrad de tekenaar en Ferri de schrijver. Uderzo zelf en de dochter van Goscinny, Anne, zaten in de selectiecommissie.

Uderzo

Bij de productie van de strip hield Uderzo een scherp oog in het zeil. De tekenaar moest zijn werk opsturen naar de grote baas, die er aantekeningen en kritiek bij schreef. De oude meester was streng voor zij opvolger. De tekening op de voorkant is van de meester zelf: Obelix werpt een boomstam. Met die tekening neemt Uderzo afscheid en geeft hij definitief het stokje over aan Conrad en Jean-Yves Ferri.

Clichés

Het album bevat de voorspelbare beelden van Picten in vechtende clans, kilts en whisky in Schotland. Zonder clichés geen Asterix stripalbum. De mysterieuze Picten zijn mooie tegenspelers voor de Galliërs. Ze gebruiken sierlijke symbolen en verven en tatoeëren hun lichaam en die beelden komen tot hun recht in de striptekeningen. De Schotse ruit komt daar nog eens bij. De Gallische vrouwen raken helemaal verslingerd aan de stof met het ruitjespatroon.

Politiek

In het nieuwe album zijn historische gebeurtenissen verwerkt en zelfs de Schotse politiek speelt een rol. In 2014 is er in Schotland een referendum over onafhankelijkheid van Schotland van het Verenigd Koninkrijk en dat referendum komt voor in Asterix en de Picten.

Asterix-albums

 • 35 titels;
 • meer dan 350 miljoen verkocht;
 • het eerste album verscheen in 1961;
 • de avonturen van Asterix zijn in 111 talen vertaald;
 • de albums zijn in 23 verschillende talen vertaald, waaronder het Schots-Gaelisch en Fries;
 • van Asterix en de Picten zijn in eerste instantie vijf miljoen exemplaren gedrukt;
 • het stripalbum Asrerix bij de Picten kost € 6,49.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asterix - De papyrus van CaesarrecensieAsterix - De papyrus van CaesarIn oktober 2015 verschijnt het zesendertigste album van Asterix, onder de titel ‘De papyrus van Caesar.’ Jean-Yves Ferri…
Asterix en de Picten: Een historische kijk op de KeltenrecensieAsterix en de Picten: Een historische kijk op de KeltenEigenlijk zijn de verhalen in de stripreeks van Asterix en Obelix stuk voor stuk geschiedenislessen met een dikke, vette…
Goscinny, de scenarist achter 'Asterix en Obelix'René Goscinny is in de geschiedenis van de Franse stripverhalen onmisbaar. Samen met Uderzo was hij de bedenker van de w…

Museumjaarkaart – lijst met musea die meedoenU vraagt zich waarschijnlijk vaak af welke musea u (meestal) gratis kunt bezoeken met een museumjaarkaart. Welke musea d…
Het hart als symboolHet hart als symboolHet hart heeft in veel culturen een symbolische betekenis. Een wereldwijde betekenis van het hart is symbool van de lief…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Xmoltarx, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • www.nrc.nl
 • www.bol.com
 • www.asterix.com
 • www.asterix35.com
 • Afbeelding bron 1: Cover boek
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.