Een boek Promoten
Een boek promoten kan iedereen. Maandelijks verschijnen er talloze nieuwe boeken op de markt. Schrijvers die bij reguliere uitgevers zitten hebben hier vaak geen omkijken naar. Een hoop promotie is al geregeld en zij hoeven vaak niet te leuren met hun boeken maar krijgen uitnodigingen voor lezingen en signeersessies. Als doe-het-zelf uitgever zal je zelf de aandacht op je boek moeten vestigen en dit lijkt moeilijker dan het is.
Promoten
Er zijn heel wat manieren om te promoten. Op internet zijn vooral in forums talloze tips te vinden. Verzamel deze tips in een document zodat je, wanneer je zover bent de hele lijst kunt afwerken. Denk eraan dat je, wanneer je een mailing eruit gooit, de ontvangers niet zichtbaar voor elkaar maakt. Je kunt dit voorkomen door adressen in bcc te plaatsen of door een nieuwsbriefscript te gebruiken.
- Verzamel alle e-mail adressen van familie, vrienden en kennissen en houd ze op de hoogte middels een nieuwsbrief
- Verzamel alle e-mail adressen van kranten en tijdschriften die je kunt vinden en stuur een persbericht, stuur in ieder geval een persbericht naar het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau). Bij Lulu staat een mooie voorbeeld persbericht
- Maak een website (of laat er één maken)
- Stuur een boek naar de Koninklijke Bibliotheek (gratis antwoordnummer)
- Stuur twee boeken naar de NBD/Biblion
- Stuur een boek naar de NBD in België
- De plaatselijke bibliotheek wil je boek misschien ook in de collectie hebben
- Meld je aan bij boek.nl voor gratis verspreiding van gegevens van je boek (alleen wanneer je een ISBN hebt)
- Leg je boeken in consignatie bij de boekhandel (20% korting is redelijk)
- Neem contact op met de lokale radio voor een interview
- Zoek zoveel mogelijk websites om je link (website, storefront) te promoten
- Maak flyers, posters en verspreid deze
- Zorg dat je aan een goede recensie komt en zet deze erbij
- Speur internet af voor mogelijkheden om je boek te promoten
NBD
Om in de Nederlandse bibliotheken te komen, moet je 2 boeken opsturen met een begeleidende brief. In die brief moet staan:
Het soort boek, aantal pagina's, auteur, ISBN nummer, NUR code, uitgever, inkoopprijs voor het NBD. Wanneer je erbij vermeld dat je de boeken graag terug ontvangt als het niet opgenomen wordt in de collectie, ontvang je ze binnen een maand weer terug. Soms is het mogelijk om de boeken na een maand of twee nogmaals aan te bieden; het aanbod is zo groot dat er per maand maar een bepaald percentage van een genre kan worden aangenomen. Wordt je boek wel opgenomen, dan gaat het alle bibliotheken langs en kan het meer dan drie maanden duren voor je een bestelling krijgt.
KB
Om opgenomen te worden in de nationale archieven kun je gratis een exemplaar naar de Koninklijke Bibliotheek sturen. Op de website staat het begeleidend formulier dat je kunt downloaden om mee te sturen.
Reacties
Tjark Kruiger, 09-09-2010
In februari verschijnt mijn eerste roman. Ik ben n u al bezig met onderzoek naar promotiemogelijkheden. Ik vind uw tips erg nuttig!
Reactie infoteur, 10-09-2010
Dank u wel en heel veel succes straks!
Vera, 16-10-2009
Kunt u ook een voorbeeld geven hoe je een boek het beste kan presenteren aan het publiek? Welke soort presentaties raken de doelgroep en zetten aan tot kopen?
Reactie infoteur, 16-01-2010
Dat ligt natuurlijk aan je doelgroep. Verzin een leuke stunt waarmee je de aandacht vestigt.