Hamelen, stad van de rattenvanger

De stad Hamelen (Hameln in het Duits) is niet alleen een bezoek waard vanwege zijn sage van de rattenvanger, maar heeft veel meer te bieden. De stad zelf is al bijna 1200 jaar oud en heeft een historisch centrum. Iedere zondag in de maanden mei t/m september wordt het verhaal van de Rattenvanger opgevoerd op het plein voor het Hochzeitshaus.

Algemeen

Hameln (Hamelen in het Nederlands) is een historische Duitse stad die ligt aan de rivier de Wezer, in de deelstaat Nedersaksen. Het heeft een inwonersaantal van ongeveer 59.000. Jaarlijks bezoeken ongeveer 4.000.000 toeristen de stad, waarvan er ongeveer 5% overnacht.

Geschiedenis van Hameln

  • Vondsten hebben aangetoond dat er zeer waarschijnlijk al bewoning was ten tijde van de ijstijd. In ieder geval was er in de 8e eeuw al enige dorpsstruktuur. Rond 851 is het Benediktinerkloster Hameln gesticht.
  • Rond 1200 ontstaat het dorp Hameln.
  • Bijna aan het eind van de 13e eeuw, namelijk in 1284 ontstaat de sage van de rattenvanger die na de ratten, ook de kinderen de stad uit lokt.
  • Gedurende de periode tussen 1426 tot 1572 was Hameln een deelnemer van het Hanze, dat tekeningen uit die tijd van de stad aantonen.
  • Pas in 1664 begint Hameln uit te breiden en wordt tot één van de sterkste vestingen van het vorstendom Hannover. Dit hield stand tot in de 18e eeuw. De vesting draagt de naam “Gibraltar van het Noorden“.
  • Rond 1867 wordt Hameln onderdeel van Pruisen.
  • Tussen 1968 en 1992 vindt een grote sanering van de Altstadts plaats
  • Tegenwoordig is Hameln een belangrijk economisch centrum van het Weserbergland.

Bezienswaardigheden

De stad heeft veel gebouwen die zijn opgetrokken in de Westrenaissance stijl en de welbekende vakwerken, waaronder de twee stadstorens en de stadmuur. Deze zijn nog overblijfselen uit de tijd van de Middeleeuwen.

Het levendige centrum biedt zeer veel om te winkelen. Er zijn charmante steegjes en royale voetgangerszones. Moe geworden van het winkelen is het lekker bijkomen en relaxen in één van de diverse straat cafe’s of de ijscafe’s. Dan is er natuurlijk ook nog de jaarlijkse kerstmarkt, waarvan sommige bezoekers beweren dat Hameln rond deze tijd van het jaar het allerleukst is.

Munster St. Bonifatius

Deze kerk is de oudste van de hele stad. Hij is gebouwd rond 812 en aangenomen wordt dat Hameln hier werd gesticht als een klooster. Dit gebeurde allemaal voordat Hameln in 826 aansloot bij het bisdom Fulda.

Bungelosenstraße

Volgens de sage van de Rattenvanger zou deze hier zijn fluit hebben bespeeld waardoor alle kinderen om hem heen verzamelden, waarna hij de kinderen door de steegjes voerde en hen voorgoed de stad uitleidde.

Het is in deze straat dan ook verboden om uitdrukking te geven aan welke vorm van vreugde dan ook. Daarom heeft deze straat dan ook zijn naam te danken; namelijk trommelloze straat.

Hochzeitshaus + musical Rats

Jaarlijks vindt op het terras voor het Hochzeithaus iedere zondag een uitvoering plaats van de muscial Rats. Dit gebeurt tussen de maanden mei en september. Het is een voorstelling van ongeveer 30 minuten, waarin de sage van de rattenvanger opnieuw leven wordt ingeblazen. Het is een kleurrijk historisch geheel, met een cast van ongeveer 80 personen. De sage uit 1284 wordt nagespeeld, waarbij alle (130) kinderen van toen de stad voorgoed verlaten.

Museum Hameln

Het museum herbergt onder andere de fraaie gebouwen van het Kanunnikenhuis en Leisthaus, beiden opgetrokken in de renaissance stijl. In het museum bevinden zich onder andere collecties die betrekking hebben op natuurlijk de sage van de rattenvanger. Maar ook de geschiedenis van de stad en de scheepvaart zijn hier ondergebracht. Daarnaast is er een collectie bijzondere wandelstokken.

Glasblazerij

In de Pulvertoren (de voormalige kruittoren) is een glasblazerij ondergebracht, waar bezoekers de glasblazer in actie kunnen zien. Gedurende een kleine show laat hij zien hoe uit een glasdruppel van 1200 graden C de leukste vormen geblazen kunnen worden, zoals een vaas, schaal of dier van glas.

De mogelijkheid is aanwezig om als bezoeker zelf een poging te wagen om zelf te mogen glasblazen en zo zelf iets te kunnen creëren.

Rattenvangerhuis

Dit huis dateert uit 1602 en heeft een opschrift over het wegvoeren van de kinderen door de rattenvanger. In dit pand is een restaurant gevestigd die allerlei curiositeiten aan gerechten en drankjes serveert. Zo heeft hij onder andere “Flambierte Rattenschwänze“ op zijn kaart staan, een specialiteit van varkensvlees. Om te drinken een lekkere “Rattenkiller-Likör“.

Hameln anno 2007

Pippi Langkousfestijn

Van 13 februari tot 1 juli 2007 werd in Hameln het Pippi Langstrumpf (Langkous) festijn gehouden. Pippi is de hoofdfiguur uit het gelijknamige boek van Astrid Lindgren. Het hoogtepunt lag toch wel op 14 april, toen een het record van het Guiness Book of Records werd gebroken. Was tot die dag het record nog in handen van het Zwitserse Gossau met 1.067 pippi’s, nam Hameln het record op deze dag over met maar liefst 1.138 als Pippi verkleedde gasten in de stad.

Een “goede“ pippi was iemand die gekleed ging met natuurlijk de lange oranje rode vlechten, duidelijk verschillende kousen en met lapjes verstelde shirts of schorten. Daarnaast werden ook zomersproeten op het gezicht verwacht.

Rattenvanger literatuurprijs

Ieder jaar wordt door de stad een Rattenvanger literatuurprijs vergeven. De voorwaarde is dat de auteur (kinderen zijn ook toegestaan als auteur) schrijft in de stijl van sprookjes, sagen en fantasie verhalen. De prijs van 2006 (gekozen uit ruim 230 mededingers) is gewonen door Chen Jianghong met zijn boek „Der Tigerprinz“. Hij won hiermee een prijs van € 5.000,--.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op bezoek bij Pippi Langkous: Astrid Lindgren's VärldWie kent haar niet! Pippi Langkous, het ondeugende meisje uit de verhalen van Astrid Lindgren. In de stad Vimmersby in Z…
Astrid Lindgren (1907-2002)Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldbe…
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Duitsland: op wandel naast de Wezer met de gebroeders GrimmDuitsland: op wandel naast de Wezer met de gebroeders GrimmDe Wezer (Weser in het Duits) is de langste rivier waarvan begin- en eindpunt in Duitsland liggen. De Wezer eindigt in d…

Madrid; StierenvechtenStierenvechten is in Spanje een cultureel gebeuren. Toch is het aantal gevechten in de afgelopen jaar aanzienlijk afgeno…
Een boek PromotenEen boek PromotenEen boek promoten kan iedereen. Maandelijks verschijnen er talloze nieuwe boeken op de markt. Schrijvers die bij regulie…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.