Boeken: het genre de roman

Boeken: het genre de roman Bij romans denken we al snel aan liefdesproblematiek, maar er zijn heel veel verschillende soorten romans. Ze variëren van literaire hoogstandjes tot keukenmeidenromans. Keukenmeidenromans lopen altijd goed af, maar dit is in een literaire roman minder vanzelfsprekend. Een redelijk nieuw genre dat ook valt onder de roman is de zogenaamde chicklit. Wat valt er nog meer te vertellen over de roman?

Soorten romans

Er zijn heel veel verschillende soorten romans, met allemaal hun eigen verteltrant en thema's. Hieronder volgen de verschillende soorten, met daarbij een voorbeeld:
 • dagboekroman: Haar geheime dagboek van Diane Chamberlain
 • streekroman: Alleen de liefde telt van Gerda van Wageningen
 • naturalistische roman (ontstond rond 1850 als tegenreactie op de romantiek): Juffrouw Lina van Marcellus Emants
 • ontwikkelingsroman: Woutertje Pieterse van Multatuli
 • picareske roman (schelmenroman): Olivier Twist van Charles Dickens
 • toekomstroman: Op zwart van Willem Bosch
 • psychologische roman: Eline Vere van Louis Couperus
 • neoromantische roman (dromerig en idealistisch): De kleine Rudolf van Aart van der Leeuw
 • oorlogsroman: Het kind in het getto van Mirjam Pressler
 • sleutelroman: Lucifer van Connie Palmen
 • chicklit: Dagboek van een Nanny van Emma McLaughlin en Nicola Kraus
 • familie roman: De boeken der kleine zielen van Louis Couperus
 • historische roman: Mykene van Jacqueline Yvonne Zirkzee
 • sociale roman: Les Misérables van Victor Hugo
 • caleidoscopische roman (roman met wisselend perspectief): Schaduwen in de spiegel van Sanne Steers
 • prismatische roman (één gebeurtenis gezien vanuit verschillende personen): De wereldverzamelaar van Ilija Trojanow
 • tendensroman (sociale roman met een duidelijk doel): Het verrotte leven van Floortje Bloem van Yvonne Keuls
 • avonturenroman: De stad van de dromende boeken van Walter Moers
 • spannende roman: Wie deed het met Fred?, van Tineke Beishuizen

De invloed van romans

Romanschrijvers hebben wel degelijk invloed gehad op onze samenleving. Voorbeelden hiervan zijn Anna Karenina van Tolstoy en Madame Bovary van Gustave Flaubert, waarin een eigenzinnige vrouw haar eigen weg kiest, tegen het moreel van de heersende tijd. Door deze romans zijn sociale normen en waarden minder belangrijk geworden. Er kwam meer plaats voor het individuele geluk.

Emile van Jean-Jacques Rousseau heeft aan het einde van de achttiende eeuw een stempel gedrukt op de manier waarop we tegenwoordig over opvoeden denken. Voor die tijd werd er amper nagedacht over de manier waarop een kind zich ontwikkelt.

Een andere invloedrijke roman werd geschreven door Harriett Beecher Stowe (1851), genaamd "De negerhut van oom Tom". Deze roman over de slavernij wordt gezien als één van de redenen dat de opvattingen over slavernij in het Noorden van Amerika veranderde. Deze roman was dus mede de oorzaak van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Wat minder lang geleden kwam De Da Vinci Code van Dan Brown uit. Deze roman heeft de interesse voor het persoonlijk leven van Jezus vergroot en ook het werk van Leonardo Da Vinci kon weer rekenen op warme belangstelling. Horden toeristen bekeken het schilderij Het Laatste Avondmaal om te zien of de figuur naast Jezus echt een vrouw was.

Een goede roman blijft inspireren

Sommige romans blijven, ook jaren nadat ze geschreven zijn ongekend populair. Een voorbeeld hiervan is het talloze malen verfilmde boek "A Christmas Carol" van Dickens wat geschreven werd in 1843. Iedereen kent dit verhaal. Andere voorbeelden zijn "Robinson Crusoe" van Daniel Defoe (1719) en "Les Miserables" van Victor Hugo (1862).

Bij een vertaalde roman heeft de vertaler een grote invloed op het verhaal. Veel mensen kunnen wel een tekst vertalen, maar een roman vertalen wil ook zeggen dat je de essentie van het verhaal intact moet laten. De vertaler moet het verhaal dus ook juist interpreteren en de stijl van de schrijver bij de vertaling bewaren.

Zelf een roman schrijven

De opbouw van je personages

Een roman valt of staat met zijn personages. Maak van ieder personage in je boek een kaart. Hoe heet hij en hoe ziet hij eruit? Wat doet hij en wat wil hij bereiken? Wat houdt hem tegen bij het bereiken van zijn doel? Wat leert de hoofdpersoon in dit boek en wat voor invloed heeft dit op zijn karakter? Elk personage moet goed in je hoofd zitten, zodat de teksten en handelingen van die persoon in overeenstemming zijn met het karakter.

Schrijf wat je weet

 • Houd de roman zo dicht mogelijk bij jezelf en schrijf dus over dingen waar je wat van af weet. Wanneer je gaat schrijven over dingen waar je weinig van af weet, val je onherroepelijk door de mand.
 • Lees ook eerst een flink aantal romans voordat je ze zelf ga schrijven en schrijf dingen op als studiemateriaal. Waarom is een scene of een dialoog goed? Waarom leef je mee met de hoofdpersoon?
 • Komt er in je roman toch een passage voor, waarvan je niet zeker weet of ze de werkelijkheid goed weergeeft? Laat deze dan lezen aan iemand die hier wel verstand van heeft. Hij kan je eventueel wijzen op onnauwkeurigheden.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Mijn haar is lang - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitg…
Hoe schrijf je een liefdesroman?Hoe schrijf je een liefdesroman?Liefdesromans hebben een oubollig karakter en ze hebben lang niet altijd een goede naam. Toch zijn liefdesromans de mees…
Boekverslag: Marion Bloem; Geen gewoon Indisch meisjeDe hoofdfiguur inditboek, die soms als vertelster in de ik-vorm optreedt, is gesplitst in twee schijnbaar aparte persona…
Antwerpse Red Star Line Museum: naar Amerika!recensieAntwerpse Red Star Line Museum: naar Amerika!27 september 2013. Dat is de datum waarop de deuren van het gloednieuwe Antwerpse Red Star Line Museum openden. Een muse…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Naturalisme_(literatuur)
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.