Hoe schrijf je een liefdesroman?

Hoe schrijf je een liefdesroman? Liefdesromans hebben een oubollig karakter en ze hebben lang niet altijd een goede naam. Toch zijn liefdesromans de meest gelezen boeken in de bibliotheken. Een goede liefdesroman bedenken is nog niet zo makkelijk. Het verhaal moet interessant genoeg zijn om door te blijven lezen en het mag ook zeker niet te voorspelbaar zijn.

Wat is een liefdesroman?

Er zijn heel veel soorten liefdesromans. Bijvoorbeeld:
  • Doktersroman
  • Kasteelroman
  • Familieroman
  • Streekroman
  • Liefdesroman
  • Historische liefdesroman
  • Bovennatuurlijke liefdesroman

Elke variant heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo is een doktersroman meestal een roman die zich afspeelt in een ziekenhuis of dokterspraktijk. Een familieroman draait vaak minder om de liefde, maar juist meer de familieproblemen. De meeste liefdesromans hebben een goede afloop en bevatten ook vaak een flinke dosis drama. Sommige liefdesromans bevatten erotische scènes, maar er zijn ook veel romans die dit soort scènes niet hebben en waarbij het vooral om de gevoelens draait. Ook zijn er veel christelijke romans, waarbij seks dus vaak niet eens wordt genoemd.

Een liefdesroman makkelijk om te schrijven?

Vaak wordt het schrijven van een liefdesroman onderschat. Mensen denken dat het gemakkelijk is, maar er is wel een flinke dosis mensenkennis voor nodig. Je moet weten hoe mensen kunnen reageren in bepaalde situaties. Ook is het belangrijk dat je voor een spanningsboog zorgt in een verhaal, ondanks dat het verhaal een happy end heeft. Een spanningsboog hoeft natuurlijk niet zoals een thriller te zijn, maar de lezer moet wel geboeid blijven. Het boek moet niet saai worden en het is natuurlijk ook leuker als het verhaal niet al te voorspelbaar is.

Realistische personages

Belangrijk bij een liefdesroman is dat de personages realistisch zijn. Het is dus de bedoeling dat de personages dingen doen die bij hun persoonlijkheid passen. De lezer moet hun daden begrijpen en mee kunnen leven met de gevoelens. Ook hebben de meeste personages een probleem en een verleden. Dit maakt ze echter en geeft de lezer echt iets om mee te leven met het personage. Voorkom tevens personages die clichés zijn. Als je een roman schrijft die zich in het verleden afspeelt, moet je ook zorgen dat de hoofdpersonages dingen doen die bij hun tijdperk past. Doe dus goede research!

De ontwikkeling

Zorg dat er een boeiende ontwikkeling in je liefdesroman zit verwerkt. Er moet interactie zijn tussen de personages en ook moet er voor de lezer genoeg zijn om door te willen lezen. Zorg dus dat de ontwikkelingen niet te lang stil staan. Dit wordt vaak gezien als saai of vervelend. Een ontwikkeling kan bijvoorbeeld te maken hebben met de mannen waaruit je hoofdpersonage moet kiezen. Of misschien begint het koppel eindelijk in te zien dat ze toch niet zo geschikt voor elkaar zijn.

Locatie

De liefdesromans van vroeger speelden zich vrijwel altijd in Nederland of België af. Dit zijn de streekromans, waarin vooral kleine dorpjes belangrijk zijn. Tegenwoordig worden er meer andere plaatsen aan de liefdesromans toegevoegd. De mensen tegenwoordig reizen veel en een stedentrip naar Parijs of Rome is dan ook goed mogelijk in een boek. Als je een stad of dorp gebruikt, zorg dan voor de juiste research. Je lezers willen wel dat het klopt dat je schrijft. Je kunt er ook voor kiezen om geen naam voor een stad of dorp te noemen. Dit wordt vaker toegepast door schrijvers en hierdoor ben je wat vrijer in je locatie. Het moet wel realistisch blijven, ook wanneer je een niet-bestaande locatie gebruikt.

Clichés

Voorkom clichés in een liefdesroman. Er zijn enorm veel clichés die constant in boeken voorkomen. De lezers kennen dit ondertussen al. Wees origineel! Waarom moet de mannelijke hoofdpersoon altijd heel knap zijn? Geef hem eens een bierbuik! Zorg ook dat bepaalde problemen op een originele manier worden opgelost.

Liefdesromans lezen!

Als je een liefdesroman wilt schrijven, zul je liefdesromans moeten lezen. Probeer zoveel mogelijk verschillende liefdesromans te lezen. Ontdek wat de verschillende genres inhouden en wat andere schrijvers doen om bepaalde situaties te omschrijven. Hoe houden ze je aandacht vast? Hoe beschrijven ze de gevoelens van een hoofdpersonage? Leer van de boeken die zijn geschreven. Bedenk wat je goed vindt of wat je juist heel vervelend vindt om te lezen. En probeer ook te ontdekken wat de clichés zijn. Juist door vernieuwend te blijven val je op.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het schrijven van een liefdesroman of chicklitHet schrijven van een liefdesroman of chicklitLiefdesromans en chicklits worden steeds populairder. Voornamelijk in de bibliotheken hebben deze boeken een groot publi…
Een boek schrijvenIs een boek schrijven altijd al jouw droom geweest? Altijd al jouw idee willen neerpennen om met de rest van de wereld t…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Schrijf een boek!Schrijf een boek!Wat een droom: je eigen boek schrijven. 'Dat is alleen voor mensen met contacten binnen de uitgeverswereld,' roept de éé…

Woorden die we leenden uit andere talenWoorden die we leenden uit andere talenHet Nederlands telt bijna 400.000 woorden. Ieder tijdperk zorgt voor nieuwe woorden die we creëren en lenen uit andere t…
Hoe schrijf je een goede flashback?Hoe schrijf je een goede flashback?Soms ontkom je er niet aan: een flashback in je verhaal of boek. Bij een flashback kijkt een hoofdpersonage terug naar i…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.