Jongensboek: Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet zijn beste vrienden én jonge speurders - ze lossen allerlei spannende zaken op. De grote neef van Spekkie is politieagent, en Spekkie heeft ook genoeg aanleg om bij de politie te gaan. Haar beste vriend Sproet laat zich elke meeslepen in de verzinsels van Spekkie, maar toch blijkt er vaak écht iets aan de hand te zijn. En zo zijn de twee vaak de helden van de dag!

Spekkie en Sproet

 • Gegevens van de serie Spekkie en Sproet
 • Auteur: Vivian den Hollander
 • Illustrator: Juliette de Wit
 • Uitgeverij: Ploegsma
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar

Over Vivian den Hollander

Vivian den Hollander (1953) gaf jarenlang les op een basisschool, en deed daar veel ideeën op voor haar boeken. Sinds 2000 is zij fulltime schrijver. Ook bezoekt zij scholen en boekhandels voor lezingen en presentaties.
Naast Spekkie en Sproet schrijft zij nog veel meer series, zoals 'Lisa en Jimmy' (kleutervoorleesboeken), 'Manege de Roskam' (paardrijdboeken) en 'Supersticks' (hockeyboeken). Ook schrijft zijn korte zelfleesboeken, gericht op jonge kinderen uit de onderbouw van de basisschool.

Over Juliette de Wit

Juliette de Wit (1958) kon direct na haar opleiding aan de kunstacademie aan de slag. Inmiddels heeft ze al meer dan 200 kinderboeken geïllustreerd. Zo maakte ze tekeningen voor boeken van Cornelia Funke, Lydia Rood, Jacques Vriens en nog veel meer. Ook tekent ze soms voor boeken voor volwassenen. Daarnaast geeft ze lezingen over tekenen, speelt ze basgitaar en zingt ze in een gospelkoor, waarmee ze ook optreedt.

Het verhaal van Spekkie en Sproet

Spekkie en Sproet zijn beste vrienden en twee slimme speurders!

Mysteries oplossen

Spekkie heet eigenlijk Marloes. Maar ze is dol op spekkies, vandaar haar bijnaam. Sproet is haar vriend, zijn neus zit vol sproetjes. Ze zijn dol op avontuur en erg goed in het oplossen van allerlei zaken. Zo vinden ze de gestolen auto van hun juf terug, komen ze erachter dat de taartenbakker een inbreker is en lossen ze een mysterieuze ontvoering op.

Nelson

Nelson, de neef van Spekkie is politieagent. Vaak vindt hij dat de twee kinderen maar voor zijn voeten lopen, maar soms is het toch wel handig dat ze zo nieuwsgierig zijn. Soms komen Spekkie en Sproet op het spoor van misdaden door de verhalen van Nelson.

Enkele verhaallijnen

Er zijn meer dan tien delen verschenen, in elk deel wordt er een raadsel opgelost of een mysterie ontrafelt. Hierbij van enkele boeken de verhaallijnen.

'Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe'

Sproet mag zijn beste vriendin Spekkie meenemen op vakantie. Ze gaan kamperen. Er loopt een vreemde man rond in de duinen. Als er een kaketoe wordt vermist, verdenken Spekkie en Sproet al snel de vreemde man. Ze gaan op onderzoek uit, en vinden de kaketoe terug. En dan komen ze erachter dat niet de vreemde man, maar de krantenbezorger Sjonnie de vogel had gestolen. Mysterie opgelost!

'Spekkie en Sproet en de raadsels op het cruise-schip

De nicht van Spekkie gaat trouwen, en Spekkie en Spruit gaan naar de bruiloft. Het feest is op een groot cruise-schip, de Rotterdam, waarop mensen uit alle hoeken van de wereld rondlopen. Dan verdwijnt de kostbare tiara van de bruid. Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, maar het schip is enorm. Waar te beginnen? Ze komen heel wat verdachte figuren tegen, en uiteindelijk vinden ze de dief: de ex-vriendin van de bruidegom. Spekkie en Sproet zijn de helden van de bruiloft!

'Spekkie en Sproet: paniek op het ijs'

Nelson en Sproets vader Daan gaan meedoen aan een tocht op natuurijs, in Woppelerveen. Spekkie en Sproet gaan uiteraard mee. In De Wijde Blik, het hotel waar ze verblijven, gebeuren vreemde dingen. Er verdwijnen koeken, medewerkers gedragen zich vreemd en op de dag van de wedstrijd is de chocolademelk bedorven. Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, en uiteraard ontdekken ze wie erachter zit. Het blijkt dat de baas van het concurrerende hotel, De Lokeend, probeerde te saboteren. Als dank krijgen Spekkie en Sproet van de hoteleigenaar een prachtige medaille!

Welke delen zijn er

 • Spekkie en Sproet Slimme speurders (2004)
 • Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc (2005)
 • Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe (2006)
 • Spekkie en Sproet en het raadsel van Roderik (2007)
 • Spekkie en Sproet Speurders in spanning (2008)
 • Spekkie en Sproet en de dolk van de sultan (2009)
 • Spekkie en Sproet en de geheim van de soes (2009)
 • Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering (2010)
 • Spekkie en Sproet en de geheimzinnige tekening (2011)
 • Spekkie en Sproet en de raadsels op het cruiseschip (2012)
 • Spekkie en Sproet: paniek op het ijs (2013)

Mijn mening over Spekkie en Sproet

De mysteries die de kinderen oplossen spelen zich af in de belevingswereld van jonge kinderen. Ook zijn ze spannend, waardoor kinderen graag willen doorlezen. Door de aanwezigheid van Sproet en neef Nelson, de politieagent, en de spanning spreken de verhalen jongens aan. Het oplossen van de verschillende mysterieuze zaken houdt de vaart erin. Elk verhaal is vlot geschreven, in korte zinnen.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Scoren met De Effies van Vivian den HollanderScoren met De Effies is een bundeling van drie boeken uit De Effies-serie: In de aanval, Twee keer raak en Kop of munt.…
Oogsproeten: Sproetjes in oog door blootstelling aan zonOogsproeten: Sproetjes in oog door blootstelling aan zonEen sproet op de huid is een goed bekend symptoom dat vooral bij mensen met een lichte huidskleur, rode haren en lichtge…
Voorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen bij kleuters is vanzelfsprekend. Het is een bedritueel en wordt van ouders verwacht. Voorlezen bij oudere kind…
Sproeten, (wat zijn het precies)Sproeten, (wat zijn het precies)Veel mensen hebben sproeten en er zijn mensen die ze alleen hebben in de zomermaanden. We spreken hier van zomersproeten…

Beoordeling door censoren in Rooms-katholieke KerkZingen in de Rooms-katholieke Kerk is een activiteit die al eeuwenlang door priesters, koren en gelovigen wordt bedreven…
Jongensboek: De piraten van hiernaast van Reggie NausEen piratengezin dat in een doorsnee straat gaat wonen, naast een doorsnee gezin met een doorsnee jongetje... Daar gaat…
Bronnen en referenties
 • www.ploegsma.nl
 • www.wikipedia.nl
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.