Jongensboek: De piraten van hiernaast van Reggie Naus

Een piratengezin dat in een doorsnee straat gaat wonen, naast een doorsnee gezin met een doorsnee jongetje... Daar gaat de serie 'De piraten van hiernaast' over. Hilarische taferelen, als de piraten zich proberen aan te passen aan het gewone burgerleven. Tot een bepaalde grens, want ze blijven toch piraten. Buurjongen Michiel en piratenzoon Billy worden dikke vrienden. Dit levert de nodige avonturen op.

De piraten van hiernaast

 • Gegevens van de serie De piraten van hiernaast
 • Auteur: Reggie Naus
 • Illustrator: Mark Janssen
 • Uitgeverij: Ploegsma
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar

Over Reggie Naus

Reggie Naus (1973) dacht eigenlijk dat hij tekenaar zou worden omdat hij altijd aan het tekenen was, maar uiteindelijk besloot hij toch dat zo’n opleiding hem niet lag. Hij wilde toen piraat te worden, maar dat ging niet door omdat hij last bleek te hebben van zeeziekte. Naus schreef een paar boeken over geschiedenis en werkte voor kranten en tijdschriften. Hij vond het schrijven zo leuk, dat hij besloot verhalen te gaan schrijven.

Piraten

Naus bleef geïnteresseerd in piraten en las er veel over. Hij schreef verhalen en informatieve boeken over piraten, en is inmiddels een expert. Zijn eerste kinderboek, dat over piraten ging, verscheen in 2008. Sindsdien heeft hij tientallen boeken gepubliceerd.

Over Mark Janssen

Mark Janssen (1974) ging naar de kunstacademie waar hij in 1997 afstudeerde. Hij maakt illustraties voor kinderen, in boeken, jeugdtijdschriften en educatieve uitgaven, en voor volwassen, vooral in kranten en tijdschriften. Hij is sinds zijn afstuderen fulltime illustrator. Sinds zijn eerste kinderboek verscheen, in 1997, heeft hij er meer dan 200 geïllustreerd. Zijn boeken zijn in meer dan 10 talen verschenen. Janssen heeft meer piratenboeken van Naus geïllustreerd. Het is hem erg goed gelukt de grapjes in het verhaal terug te laten komen in de tekeningen.

Het verhaal van De piraten van hiernaast

Michiel is een gewoon jongetje met een, vindt hij zelf, saai leven. De zomervakantie is net begonnen, en hij verveelt zich verschrikkelijk. Totdat er op het bouwterrein naast zijn huis wordt begonnen met de bouw van een nieuw huis. Dat huis ziet er wel heel vreemd uit, want het lijkt meer en meer op een piratenschip. En dan blijken de nieuwe buren inderdaad piraten te zijn. Michiels leven is niet meer saai.

Al snel wordt hij beste vrienden met zijn nieuwe buurjongetje Billy. Het piratengezin Donderbus bestaat verder uit opa, vader - de kapitein - en moeder piraat. Het gezin heeft enkele bijzondere huisdieren, zoals een waakhaai, die in de gracht rond het huis zwemt, en een huisoctopus, Fred genaamd.

Inbraakgolf

Helaas staan de buurtbewoners nogal huiverig tegenover dit bonte gezelschap. Als er in de buurt inbraken worden gepleegd, worden de piraten er als snel van beschuldigd hierachter te zitten en proberen de buren de piraten weg te krijgen. Gelukkig weten Billy en Michiel de waarheid te achterhalen en blijken de piraten uiteraard niet de inbrekers te zijn!

Verhaallijnen

Elk deel heeft zijn eigen verhaallijn. Nadat de piraten min of meer zijn geaccepteerd door de buren, gaan ze in deel 2 een bezoek brengen aan een piratenpretpark. Billy mag mee. De familie Donderbus weet niet wat een pretpark is, maar eenmaal gearriveerd hebben ze een heerlijke dag. Totdat Opa Donderbus de kolder in zijn kop krijgt en het pretpark wil veroveren.

Ninja’s

In deel 3 komt er een ninja-familie in de straat wonen. Iedereen weet dat ninja’s en piraten al eeuwenlang met elkaar overhoop liggen. Als snel is er onrust en strijd in de straat. Het is duidelijk: een van de twee families moet vertrekken. Welke dat is, gaan ze uitvechten op het buurttoernooi. Ondertussen hebben Michiel en Billy een geheime vriendschap gesloten met het ninja-meisje Akari. Dat maakt het er zeker voor Billy niet makkelijker op!

Gestolen schatkist

Als in deel 4 de schatkist van de familie Donderbus wordt gestolen, zit het gezin al snel zonder geld. Ze gaan werk zoeken, maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn als je piraat bent. Kapitein Donderbus gaat met een boot vuilnis ruimen uit de grachten, maar hij vaart zo snel dat hij tegen de kade aanbotst. Hij wordt op staande voet ontslagen. Billy en Michiel achterhalen inmiddels wie de schatkist heeft gestolen. Het blijkt een oude aartsvijand van opa te zijn. Met zijn allen weten ze de oude piraat te overmeesteren, en hebben ze hun schat weer terug.

Welke delen zijn er

 • De piraten van hiernaast (2011)
 • De piraten van hiernaast – Zwaarden en zweefmolens (2012)
 • De piraten van hiernaast – De ninja’s van de overkant (2012)
 • De piraten van hiernaast – 1, 2, 3… Enteren! (2013)

Mijn mening over De piraten van hiernaast

Niet alleen leuk voor jongens die graag lezen over piraten, maar ook heerlijk voor de ouders om voor te lezen. De verhalen zijn heel grappig door de bijzondere piratenfamilie, die alles wat in onze ogen normaal is maar vreemd vindt. Michiel neemt een aparte rol in, hij is de enige die de piraten accepteert zoals ze zijn. Hij krijgt gelukkig ook zijn ouders mee, en uiteindelijk steeds meer buren.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cartagena: help je piraten de tunnel door!Wie laat zijn gevangen genomen piraten als eerste ontsnappen uit het zwaarbewaakte fort van Cartagena? Elke speler krijg…
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
De bijzondere piratentorens van IbizaDe bijzondere piratentorens van IbizaDe piratentorens in Ibiza werden vroeger onder andere als waarschuwingssysteem gebruikt. Deze torens staan op meerdere p…
Piraten: De machthebbers op zeePiraten: De machthebbers op zeeEen piraat is een persoon die schepen aanvalt en berooft. De meeste piraten waren mannen, maar een paar vrouwen werd ook…

Jongensboek: Spekkie en Sproet van Vivian den HollanderSpekkie en Sproet zijn beste vrienden én jonge speurders - ze lossen allerlei spannende zaken op. De grote neef van Spek…
Jongensboek: Sam (de hond) van Edward van de VendelVoor alle jongens die een hond willen, of een hond hebben, of honden leuk vinden. Twee heerlijke boeken over een prachti…
Bronnen en referenties
 • www.leesfeest.nl
 • www.bol.com
 • www.mark-janssen.nl
 • www.reggienaus.nl
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.