Jongensboek: Dummie de Mummie van Tosca Menten

Wat een heerlijke leesboeken en voorleesboeken voor jongens, de boeken over Dummie de Mummie. Griezelen over mummies, meeleven met de belevenissen van Dummie en zijn beste vriend Goos, en natuurlijk de spannende verhaallijnen die zorgen dat ze niet meer kunnen stoppen met lezen. Met in de hoofdrollen een tot leven gekomen mummie, Goos en diens vader Klaas, zullen deze boeken elke jongen aan het lezen krijgen.

Dummie de Mummie

 • Gegevens van de serie Dummie de Mummie
 • Auteur: Tosca Menten
 • Illustrator: Elly Hees
 • Uitgeverij: Van Goor
 • Leeftijd: vanaf 9 jaar

Over Tosca Menten

Tosca Menten ( 1961) werkte 13 jaar in het voortgezet onderwijs als lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Sinds 2003 is zij fulltime schrijver. Vanaf 2005 kwamen vrijwel al haar boeken voor op de jaarlijkse longlist voor de Nederlandse Kinderjury.
Menten won in 2011 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor 'Dummie de Mummie en de gouden scarabee'. In 2012 schreef Menten op uitnodiging van de CPNB het kinderboekenweekgeschenk 'Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37'.

Over Elly Hees

Elly Hees (1953) tekent al zolang ze zich kan herinneren. Naast het illustreren van kinderboeken, maakt Hees ook cartoons en tekeningen voor illustraties. Inmiddels zijn er twee prentenboeken van haar verschenen.

Het verhaal van Dummie de Mummie

Een busje met drie mummies erin rijdt langs Polderdam als het getroffen wordt door de bliksem. Hierdoor komt één van de mummies tot leven. Totaal in de war loopt deze naar de dichtstbijzijnde boerderij en kruipt in de eerste schuilplaats die hij kan vinden. Die schuilplaats is het bed van de 10-jarige Goos Guts, die de stinkende mummie ontdekt. Eerst heerst er totale verwarring, maar al snel wordt Dummie opgenomen in het gezin van Goos, wat verder bestaat uit Goos' vader Klaas, een mislukte kunstschilder.

Naar school

Dummie verveelt zich vreselijk op de boerderij als Goos naar school is. Daarom leert Goos hem zo goed mogelijk Nederlands. Dummie leert razendsnel, hij leert alleen nooit de 'h' uit te spreken. Hij zegt heel vaak: 'Ik ben gheel goed!' en 'Ghallo!'. Dummie mag uiteindelijk mee naar school, waar ze iedereen vertellen dat Dummie helemaal verbrand is bij een ongeluk. Goos moet wel goed opletten dat Dummie's verband goed blijft zitten, en spijt hem regelmatig in met wc-verfrisser omdat Dummie erg stinkt.

Populair

Dummie wordt al snel heel populair in de klas. Hij kan goed voetballen en bomen klimmen, en doet zich nooit pijn als hij eruit valt. Er is echter één meisje in de klas dat nogal een hekel heeft aan Dummie, juist omdat hij zo populair is. Deze Anna-Lies probeert hem regelmatig het leven zuur te maken. Gelukkig weet meester Krabbel inmiddels wie Dummie echt is, en redt hij hem vaak uit moeilijke situaties. Net als Goos, die altijd op zijn hoede is omdat Dummie zich nogal eens verspreekt.

Avonturen

Maar met een levende dummie in je huis is het leven nooit maar gewoon. Elk deel van de serie omvat een afgerond verhaal. Zo reizen Goos, Dummie en Goos' vader Klaas naar Egypte, op zoek naar het graf van de vader van Dummie. In een ander deel doet de klas mee aan de jaarlijkse optocht in het dorp, en maken ze een prachtige praalwagen met als thema Egypte. Natuurlijk verloopt dit niet zonder slag of stoot.

Welke delen zijn er

 • Dummie de Mummie en de gouden scarabee (2009)
 • Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet (2010)
 • Dummie de Mummie en de sfinx van Shakaba (2011)
 • Dummie de Mummie en het masker van Sebek-Ra (2012)
 • Dummie de Mummie en de dans van de cobra (2013)

Mijn mening over Dummie de Mummie

De boeken over Dummie zijn heerlijk vies, zo wordt er uitgebreid uitgelegd hoe een mummie eruit ziet onder zijn verband. Dummie is een echte macho, die vaak ruzie heeft. Goos probeert hem te redden en staat hem altijd bij. Leuke boeken over een mooie vriendschap, met veel vaart geschreven.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen is goed voor kinderen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Voorlezen kan een feestje zijn voor z…
Voorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen bij kleuters is vanzelfsprekend. Het is een bedritueel en wordt van ouders verwacht. Voorlezen bij oudere kind…
Voorlezen is leukVoorlezen is leukVoorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar…
Interactief voorlezenHet onderwijs van nu is interactief. Zelf bij het voorlezen is interactiviteit belangrijk. Het blijkt dat kinderen meer…

Brabantse poffer een muts van omvangBrabantse poffer een muts van omvangElke provincie, streek, stad of dorp heeft dikwijls zijn eigen specialiteiten. Vaak is dat op het gebied van gerechten o…
Opbouw en brandgevaar middeleeuwse stedenEen stad in de middeleeuwen ontstond dikwijls op een plaats waar zich vóór die tijd een kruispunt van handelswegen bevon…
Bronnen en referenties
 • www.dummiedemummie.nl
 • www.toscamenten.nl
 • www.leopold.nl
 • www.beeldvanhees.nl
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.