Jongensboek: Sam (de hond) van Edward van de Vendel

Voor alle jongens die een hond willen, of een hond hebben, of honden leuk vinden. Twee heerlijke boeken over een prachtige, grote, witte hond genaamd Sam. De verhalen gaan voornamelijk over de vriendschap tussen de hond Sam en zijn jonge baasje Kix. Maar er is ook genoeg spanning als in deel 1 het vorige baasje van Sam hem terug wil hebben, en in deel 2 als Sam vermist raakt.

Sam (de hond)

 • Gegevens van de serie Sam
 • Auteur: Edward van de Vendel
 • Illustrator: Philip Hopman
 • Uitgeverij: Querido
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar

Over Edward van de Vendel

Edward van de Vendel (1964) was leraar en directeur van een basisschool, toen hij besloot kinderboeken te gaan schrijven. In 1996 publiceerde hij zijn eerste kinderboek, sinds 2001 is hij fulltime schrijver. Van de Vendel heeft inmiddels een breed oeuvre op zijn naam staan. Hij schrijft poëzie voor kinderen, prentenboeken, kinderboeken en jeugdromans, maar ook liedteksten, toneelteksten en informatieve boeken. Zo schreef hij een boek over de voetbalclub Ajax.

Bekroond

Van de Vendel heeft al veel prijzen ontvangen voor zijn boeken: drie Gouden Zoenen, zeven Zilveren Griffels en de Woutertje Pieterse Prijs, om er maar een paar te noemen. Hij is al twee genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste internationale kinderboekenprijs, die ook wel de Nobelprijs voor kinderliteratuur wordt genoemd.

Over Philip Hopman

Philip Hopman (1961) ging in 1980 naar de Rietveld Academie, waar hij les kreeg van onder andere Thé Tjong Khing. Toen hij klaar was ging hij voor verschillende uitgeverijen werken. Het eerste door hem geïllustreerde boek, 'Een reuze heksentoer', verscheen in 1988. Sindsdien heeft Hopman meer dan 200 boeken getekend, voor veel verschillende schrijvers zoals Tjibbe Veldkamp, Yvon Jaspers en Annie M.G. Schmidt. In februari 2012 verscheen het eerste door Hopman zelf geschreven boek: 'Valentijn en zijn viool'. De laatste jaren heeft Hopman samen met de auteur Ted van Lieshout met veel succes met een serie prentenboeken over Boer Boris.

Zilveren Penseel

Philip Hopman ontving al diverse keren een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. In 1999 ontving hij een Zilveren Griffel voor zijn tekeningen in '22 wezen'.

Het verhaal van Sam

Eigenlijk is dit geen echte serie. Het zijn twee losse boeken over dezelfde hond, namelijk Sam. De verhalen zijn gebaseerd op een bestaande hond, die op een dag bij de broer van de schrijver aan kwam lopen. Aangezien deze broer en zijn gezin in Canada wonen, spelen de boeken zich daar ook af.

Toen kwam Sam

Op een dag loopt er een grote, witte hond het erf op van de familie... en besluit daar te blijven wonen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de hond en Kix, de hoofdpersoon in dit boek, die Sam ook zijn naam geeft. Hoewel de hond heel goeiig is, blijkt er toch iets niet te kloppen. Zo wil Sam nooit naar binnen, en schrikt hij erg van harde geluiden. Kix komt erachter dat Sam mishandeld werd door zijn vorige baas, de zoon van hun buren. Deze zoon zit in de gevangenis omdat hij zijn eigen boerderij in brand heeft gestoken.

Kiezen tussen twee baasjes

Als de zoon uit de gevangenis komt, wil hij Sam terug. Kix weigert echter en zegt dat Sam het bij hem veel beter heeft. Als ze de hond laten kiezen, aarzelt deze even, maar kiest dan toch voor Kix. Dan probeert het vorige baasje Sam 's nachts weg te halen van de boerderij. Hij heeft een geweer bij zich, en dreigt Sam dood te schieten. Als Kix ertussen springt, begrijpt de zoon hoeveel Kix van Sam houdt en mag Sam blijven.

De raadsels van Sam

Sam blijft een eigenaardige hond, die er af en toe tussenuit knijpt. Soms laat hij zich dagen niet zien, maar hij komt altijd terug. Dus als Sam weer eens weg is, maakt Kix zich eerst geen zorgen. Totdat het te lang duurt. Samen met zijn vader, moeder en zus Emilia gaan ze op zoek naar de hond, maar ze vinden hem nergens. Kix' moeder probeert hem gerust te stellen,maar hij kan zich er niet bij neerleggen.

Spannende speurtocht

Uiteindelijk weet Kix zijn grootvader over te halen om nog een zoektocht te ondernemen, namelijk bij de hut van opa in de bergen, waar het gezin en Sam vaak naartoe gaan. Na een spannende speurtocht vinden ze Sam, die gewond is geraakt en niet terug kon lopen. Ze weten Sam op het nippertje te redden, hij is ernstigs gewond maar overleeft zijn verwondingen.

Welke delen zijn er

 • Toen kwam Sam (2011)
 • De raadsels van Sam (2012)

Mijn mening over Sam

Aandoenlijke boeken over vriendschap en familie, want ook het gezin van Kix, inclusief oma en opa, komen ruim aan bod. Spannend en realistisch, iedereen zou wel zo'n geweldige hond als beste vriend willen hebben. In het eerste deel is het natuurlijk spannend of Sam wel bij Kix blijft, in het tweede deel wil je blijven doorlezen om erachter te komen of Sam nog wel leeft.
Het eerste deel ontving in 2012 een Zilveren Griffel.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Actief wandelen met je hondActief wandelen met je hondIedereen met een hond weet dat deze een paar keer per dag uitgelaten moet worden. Er is echter een verschil tussen een g…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Hoopers - HondensportHoopers is een opkomende hondensport in Nederland. Er wordt veelal gebruik gemaakt van hoepels, maar ook worden tunnels…

Jongensboek: De piraten van hiernaast van Reggie NausEen piratengezin dat in een doorsnee straat gaat wonen, naast een doorsnee gezin met een doorsnee jongetje... Daar gaat…
Brabantse poffer een muts van omvangBrabantse poffer een muts van omvangElke provincie, streek, stad of dorp heeft dikwijls zijn eigen specialiteiten. Vaak is dat op het gebied van gerechten o…
Bronnen en referenties
 • http://jeugdliteratuur.org/auteurs/philip-hopman
 • www.philiphopman.nl
 • www.edwardvandevendel.com
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_van_de_Vendel
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.