Verzamelen: kopen en verkopen van luciferdoosjes
In Nederland en België is er een grote groep verzamelaars van luciferdoosjes. Het verzamelen van luciferdoosjes was vooral populair in de jaren vijftig en zestig. De gemiddelde verzamelaar is oud en er is weinig nieuwe aanwas. Doordat er weinig vraag is naar de luciferdoosjes ligt de waarde ook laag, afgezien van bijzondere exemplaren. De luciferdoosjes worden op verschillende plaatsen verhandeld, zoals op beurzen, Marktplaats en de veilingsite Catawiki.
Er is in Nederland en België een behoorlijke groep verzamelaars van de luciferdoosjes. Een precies cijfer is niet bekend, maar geschat wordt dat het om enkele duizenden verzamelaars gaat. Het grootste deel van de groep is zestig jaar of ouder en het gaat vooral om mannen. Die oude leeftijd is te verklaren doordat het sparen van luciferdoosjes vooral in de jaren vijftig en zestig populair was. Latere generaties verzamelden flippo's of zaten achter de computer, maar in die tijd hielden veel kinderen zich bezig met het verzamelen van sigarenbandjes, postzegels of luciferdoosjes. In die periode werden de luciferdoosjes nog van hout gemaakt en de afbeelding kon er vanaf gepeuterd worden. Deze werden vervolgens meestal in een plakboek bijgehouden. Luciferfabrikanten speelden ook in op deze trend door mooie afbeeldingen
Kopen en verkopen
De luciferdoosjes worden op verschillende plekken verhandeld. In het Nederlandse taalgebied zijn er geen aparte gespecialiseerde winkels, maar wel handelaren die op de verschillende beurzen, zoals de Utrechtse verzamelbeurs, zijn te vinden. Er is de afgelopen jaren wel een overaanbod ontstaan van luciferdoosjes. Dit komt omdat er weinig nieuwe aanwas is. Veel verzamelaars of hun nakomelingen doen de albums weg. Met de komst van het internet is het veel aanbod ook nog eens veel groter geworden en is het veel makkelijker om aan dat ene moeilijk vindbare doosje te komen. Naast de beurzen en de rommelmarkt is een groot deel van de handel dus verschoven naar het internet. Er zijn gespecialiseerde sites, maar ook op Marktplaats vindt een groot deel van de handel plaats. Sinds 2009 bestaat de veilingsite Catawiki, een online catalogus. Verzamelaars hebben een groot aantal luciferdoosjes ingevoerd. Deze kunnen via de site ook worden verhandeld. Veel mensen verkrijgen hun luciferdoosjes door zelf zeer actief op zoek te gaan, ermee te handelen en met behulp van vrienden die bijvoorbeeld uit het buitenland luciferdoosjes mee nemen.
Verzamelen van luciferdoosjes
Het is niet bekend hoeveel luciferdoosjes er in de loop van de tijd precies zijn uitgegeven. Er zijn verzamelaars met meer dan driehonderdduizend unieke doosjes in hun verzameling, maar deze zijn bij lange na nog niet compleet. Veel series zijn wel bekend en zijn wel compleet bij de fanatiekste verzamelaars. Vooral de echte reclame-etiketten zin zeer gezocht en gewild. Dit komt mede doordat er niet precies van bekend is hoeveel er zijn uitgegeven. Er is nooit een echte catalogus van lucifermerken uitgegeven. Wel is er het blad Vonkvrij. Dat verschijn vier keer per jaar en is een uitgave van de Studie- en documentatiegroep luciferetiketten. In het blad wordt altijd melding gemaakt van nieuw ontdekte etiketten. Verder staan er in het blad verhalen rond bepaalde lucifermerken. Dit gebeurt meestal aan de hand van een thema. Bij jubilea wordt er meestal een een catalogus uitgebracht rond een bepaald thema, bijvoorbeeld het koninklijk huis.
Waarde van luciferdoosjes
De luciferdoosjes hebben maar een beperkte waarde. Dit komt omdat er een overaanbod is van verzamelaars. De meeste zijn oud en er is weinig nieuwe aanwas van onderen. Wanneer zij overlijden proberen de nakomelingen de verzameling ten gelde te maken, maar de opbrengst zal doorgaans zeer liggen. Slechts voor de zeer oude exemplaren van voor 1900 wordt nog wel betaald, en dat alleen om de zeldzame exemplaren. Op de veilingsite Catawiki zijn verschillende verzamelingen verkocht, maar de meeste daarvan brachten niet meer dan vijftig euro op.