Boudewijn Büchprijs voor antiquarische boek
Sinds 2011 wordt de Boudewijn Büchprijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die werk maakt van het onder de aandacht van een groot publiek brengen van het antiquarische boek. Het streven is om de prijs jaarlijks uit te reiken maar het lukt de organisatie niet altijd om een prijswinnaar aan te wijzen. Zo moeten 2017 en 2018 het zonder een prijswinnaar stellen. Boudewijn Büch besteedde tijdens zijn leven grote aandacht aan antiquarische uitgaven. De prijs is naar hem genoemd en gaat gepaard met een Boudewijn Büch-lezing.
Prijs met de naam van een liefhebber van het oude boek
Prijs voor het antiquarische boek
De prijs draagt de naam van Boudewijn Büch, de legendarische liefhebber en verzamelaar van antiquarische boeken. De prijs is bedoeld voor degene die een groot publiek heeft weten te interesseren voor de oude en kostbare boeken. Jaarlijks is er ook een Boudewijn Büch-lezing, die met het zelfde doelstelling wordt georganiseerd. Piet van Winden - hij had in Leiden een succesvol antiquariaat en werd daarna veilingmeester - is de initiatiefnemer van de prijs. In oktober 2013 werd de Boudewijn Büch Stichting opgericht die de activiteiten organiseert. De prijsuitreiking is daar een van, net als de Boudewijn Büch-lezing, die op of rond de sterfdag van Büch wordt gehouden. Een Werkgroep Boudewijn Büch en de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren kiest de prijswinnaar.
Boudewijn Büch
Boudewijn Büch (1948 - 2002) was schrijver, dichter, columnist, programmamaker, wereldreiziger, verzamelaar en bibliofiel. Büch was een veelzijdig man. Hij liet een aantal bijzondere dichtbundels, aangrijpende boeken en talloze ongeëvenaarde reportages na en hij bracht daarmee het boek en bijzondere uithoeken van de wereld naar een groot publiek. Op televisie was hij een graag geziene gast in het programma Barend & Van Dorp waar hij wekelijks aanschoof om met zijn geestdrift televisiekijkend Nederland nieuwsgierig te maken naar lang vergeten boeken en auteurs.
De Werkgroep Boudewijn Büch Biografie nam het initiatief tot het uitgeven van een biografie, waarvan Eva Rovers de schrijfster is. De biografie kwam eind 2016 uit bij uitgeverij Prometheus, onder de titel 'Boud, het verzameld leven van Boudewijn Büch (1948-2002)'
Piet van Winden
Piet van Winden, initiatiefnemer van de prijs, is liefhebber en hij had zelf antiquariaat AioloZ in Leiden dat hij meer dan twintig jaar lang samen met zijn vrouw runde. De winkel groeide uit tot een van de succesvolste in zijn soort in Nederland. Het antiquariaat heeft hij verkocht en in 2009 startte hij het veilinghuis 'Adams Amsterdam Auctions.' Door zijn tussenkomst wisselen regelmatig pronkstukken van eigenaar. Van Winden is betrokken bij de Stichting Boudewijn Büch.
Boudewijn Büchprijs
De Boudewijn Büchprijs bestaat uit witte handschoentjes in een glazen doosje. Het zijn de handschoenen zoals we ze Boudewijn Büch hebben zien dragen tijdens zijn televisieprogramma’s over boeken. De handschoentjes staan symbool voor het enthousiaste en de respectvolle behandeling van het oude boek. Büch bracht de handschoentjes op de buis door ze te dragen aan tafel bij van Barend & Van Dorp. De prijs is gewonnen door:
- 2018 - geen prijs uitgereikt
- 2017 - geen prijs uitgereikt
- 2016 - Heske Kannegieter
- 2015 - Atte Jongstra
- 2014 - Deventer Boekenmarkt
- 2013 - Redmond O'Hanlon
- 2012 - Gerrit Komrij (postuum)
- 2011 - Diederik van Vleuten
Persoon of evenement
Meestal is het een persoon die de prijs wint, maar het kan ook zijn dat de prijs naar een boekenevenement gaat. Zo werd het evenement van de Deventer Boekenmarkt in 2014 aangewezen als winnaar van de Boudewijn Büchprijs.
Heske Kannegieter
Heske Kannegieter ontvangt in 2016 de Boudewijn Büchprijs, voor de wijze waarop zij het antiquarische boek propageert. Kannegieter organiseert vanaf 1986 de drukbezochte Amsterdamse boekenmarkten zoals Boeken op de Dam, Boeken aan de Amstel, Boeken op het Heinekenplein en Boeken in de Hallen.
Atte Jongstra
In 2015 slaagde schrijver Atte Jongstra er het best in een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren. Volgens de jury stroomt het werk van Jongstra over van kennis, verhalen, voetnoten en geheimen die ontleend zijn aan archieven en boekenverzamelingen. De schrijver gebruikt antiquarische en soms vergeten boeken als bronnen voor nieuwe verhalen.
Deventer Boekenmarkt
De Deventer Boekenmarkt bestaat sinds 1989 en trekt meer dan 100.000 bezoekers. De boekenmarkt is een belangrijke bron voor talloze alledaagse en bijzondere, grote en kleine particuliere boekencollecties. Het evenement is uitgegroeid tot de grootste boekenmarkt van Europa. Er staan bijna 900 kramen opgesteld en de markt is zes kilometer lang. Het aanbod is heel divers. Er zijn kinderboeken en er ligt poëzie, er is literatuur te koop maar ook strips, er staan boeken over sport en over geschiedenis. De Deventer Boekenmarkt markt begint officieel om 9.30 uur maar traditiegetrouw proberen de echte liefhebbers ruim voor die tijd hun lieveling te scoren.
Redmond O'Hanlon
De derde editie van de Boudewijn Büchprijs gekozen is voor Redmond O’Hanlon. Hij heeft de aanstekelijke, onbeperkte fascinatie voor het oude en zeldzame boek die de prijs verdient, vindt de jury. Vooral met de VPRO-series Beagle en O’Hanlons Helden, wist de Darwin-kenner een nieuw publiek voor het antiquarische boek te interesseren.
Gerrit Komrij
De tweede Boudewijn Büchprijs wordt postuum uitgereikt aan Gerrit Komrij. De schrijver, dichter en bibliofiel heeft zich zijn hele leven lang ingezet voor het antiquarische boek.
Diederik van Vleuten
De eerste Boudewijn Büchprijs werd uitgereikt aan Diederik van Vleuten is de gelukkige. In Van Vleuten klopt een warm hart voor het authentieke materiaal, vond Piet van Winden, initiatiefnemer van de prijs. Diederik van Vleuten hield ook de eerste Boudewijn Büch-lezing.
Boudewijn Büch-lezing
Elk jaar wordt er iemand uitgenodigd de Boudewijn Büch-lezing te geven.
- 2017 en 2018 - geen lezing
- 2016 - Eva Rovers
- 2015 - Diederik van Vleuten
- 2014 - Redmond O’Hanlon, programma maker en reisboekenschrijver
- 2013 - Philip Freriks
- 2012 - Adriaan van Dis
- 2011 - Diederik van Vleuten, cabaretier
Lees verder