Oktoberfest: niet alleen in Duitsland

Oktoberfest: niet alleen in Duitsland Het Oktoberfest (Oktoberfeest) is hét grote bierspektakel van Duitsland. Het begint op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Tijdens deze feesten staat gezelligheid voorop. Men komt in tenten - de biertenten - samen en viert onder het genot van bier - vaak veel bier - het leven en de saamhorigheid die daarbij hoort. Daarnaast is er een kermis en worden er overige activiteiten georganiseerd. Deze feesten worden niet alleen in Duitsland gevierd. Ze worden onder andere ook in Nederland gevierd.

Inhoud


Ontstaan Oktoberfest

In 1810 werd het eerste Oktoberfest gehouden. Dit ter ere van het huwelijk van kroonprins Lodewijk van Beieren en zijn verloofde Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het huwelijk duurde vijf dagen. Vanaf dat moment wordt ieder jaar op de Theresiënwiese feestgevierd om het huwelijk te gedenken. Deze weide is dus genoemd naar Theresia van Saksen-Hildburghausen.

Niet altijd gevierd

Het traditionele feest is tot nu toe in totaal 24 keer geannuleerd. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er geen feesten gevierd. In 1919 en 1920 en in de jaren van 1946 tot 1948 werden de feesten kleinschaliger gevierd. Op 26 oktober 1980 is er een terroristische aanslag gepleegd, waarbij dertien mensen om het leven kwamen. In 2020 worden veel oktoberfeesten niet georganiseerd in verband met Covid-19.

Wanneer begint het Oktoberfest

Het feest duurt tussen de zestien en achttien dagen. Het begint op de eerste zaterdag na 15 september om 12.00 uur. Dan tapt de burgemeester de eerste bierpul met de woorden: ‘O’ zapft is! Dit betekent dat het is getapt. Dit is al zo sinds 1950. Op de andere zaterdagen beginnen de festiviteiten al om 10 uur 's ochtends, de overige dagen om 11 uur 's ochtends. Het gaat door tot ongeveer 23.30 uur. Het hele feestgebeuren eindigt op de eerste zondag van oktober. Is die zondag voor 3 oktober - de Dag van de Duitse eenheid - dan gaan de festiviteiten door tot en met 3 oktober. Vandaar dus dat het feest tussen de zestien en achttien dagen duurt.

Het feest zelf

Dit is een waar volksfeest en daardoor erg belangrijk in de Beierse cultuur. Op de eerste zondag van dit spektakel gaat er een ware parade door München. Deze parade bestaat uit paarden met karren, blaaskapellen die marcherend hun muziek ten gehore brengen en wandelende mensen in hun traditionele klederdracht. Dit is al zo sinds 1950. Het eindpunt is de Theresiënwiese. Mensen komen van heinde en ver naar München om de festiviteiten mee te maken. Dit is daarom ook het grootste bierfestival ter wereld. Naast het drinken is er veel gezelligheid. Er zijn diverse blaaskapellen die hun muziek ten gehore brengen. Daarnaast is er een kermis waar iedereen zijn hart kan ophalen. Er wordt niet alleen maar bier geschonken. Ook wijn, frisdrank en alcoholvrij bier zijn verkrijgbaar. Als eten zijn er porties kip, grote pretzels (krakelingen) en andere Duitse lekkernijen.

Bier dat wordt getapt

De zes soorten bier die worden getapt mogen uitsluitend in München zijn gebrouwen. Dit is wettelijk vastgelegd. Het gaat om de volgende soorten bier:
  • Augustiner (Augustiner-Bräu)
  • Hacker-Pschorr (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
  • Hofbräu München (Staatliches Hofbräuhaus)
  • Löwenbräu (Löwenbräu, AB InBev)
  • Paulaner (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
  • Spaten (Spaten-Franziskaner-Bräu, AB InBev)

Het bier wordt volgens traditie alleen in een Maß getapt. Dit is een bierglas met een inhoud van één liter. Naast het kopen van bier kan men ook gratis proeven. In het verre verleden werd er trouwens geen bier getapt.

Dirndl / Bron: ©ottergraafjesDirndl / Bron: ©ottergraafjes

Kleding

Wie een keer naar het Oktoberfest in Beieren gaat, kan er eigenlijk niet omheen om speciale kleding aan te schaffen. De dames dragen een dirndl, een speciaal jurkje, waarbij de buste "gelift" wordt en de heren dragen een kostuum. Dit bestaat onder andere uit lederhosen, kniehoge kousen en een hemd.

Andere plaatsen

Het Oktoberfest wordt niet alleen in München, maar ook in Hannover gevierd. Daarnaast zijn er ook andere landen waar het inmiddels is geïntroduceerd. De feesten duren daar minder lang dan in Duitsland. Hieronder vallen:
  • België
  • Canada in Kitchener-Waterloo
  • China in Qingdao
  • Ierland
  • Zuid-Amerika in Blumenau
  • Zwitserland

Oktoberfest in Nederland

Het Oktoberfest in Sittard in Limburg lijkt het meeste op dat in München. Verder zijn ze te vinden in:
  • Friesland: In o.a. Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Balk
  • Groningen: In o.a. Winschoten en Woltersum
  • Drenthe: In o.a. Assen, Beilen, Meppel en Alteveer
  • Flevoland: In o.a. Dronten en Lelystad
  • Noord-Holland: In o.a. Alkmaar, Hoorn, Purmerend
  • Zuid-Holland: In o.a. Rotterdam, Maassluis, Hellevoetsluis
  • Overijssel: ln o.a. Hardenberg, Raalte, Hengelo, Dalfsen en Haaksbergen
  • Gelderland: In o.a. Apeldoorn, Nijmegen, Zevenaar
  • Noord-Brabant: In o.a. Nuland, Oosterhout, Tilburg, Bergen op Zoom
  • Limburg: In o.a. Weert, Arcen en Venray
  • Zeeland: In o.a. Graauw, 's-Heerenhoek, Hulst en Terneuzen

Dit kan natuurlijk jaarlijks verschillen. In de ene plaats wordt het al in september gehouden en in een andere plaats juist in oktober. Kijk voor verdere informatie op het internet om te zien in welke plaatsen en op welke tijden het Oktoberfest exact wordt gevierd.

Opmerkelijk

De Duitse autofabrikant BMW heeft speciaal voor het Oktoberfest een auto gebouwd. Dit is de M3 “Münchner Wirte”. Deze auto, die een ode is aan de BMW M1 Procar uit 1981, is opgeleukt met afbeeldingen van bezienswaardigheden uit München. Onder andere de Frauenkirche en het Olympisch stadion zijn op deze BMW te vinden.
© 2015 - 2025 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tradities van het OktoberfestDe tradities van het OktoberfestHet Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt elk jaar gehouden in het Duitse München. Elk jaar weer…
Is alcoholvrij bier gezond?Is alcoholvrij bier gezond?Van een gewoon biertje met alcohol weten we over het algemeen dat het ongezond is, maar hoe zit dit eigenlijk met alcoho…
Wat is een Dirndl?Wat is een Dirndl?Een Dirndl is een Beierse en Oostenrijkse klederdracht. Eigenlijk is Dirndl het verkleinwoord van Dirn, de Beierse-Ooste…
Een introductie tot Duits BierIn heel Duitsland is bier een populaire drank, en onderdeel van de Duitse cultuur. In Duitsland zijn meer dan 1000 versc…

De Werelderfgoedlijst van UNESCO (status 2020)De Werelderfgoedlijst van UNESCO (status 2020)Wereldwijd bekeken zijn er veel erfgoederen. Sommige landen zouden graag zijn of haar erfgoederen op de Werelderfgoedlij…
Woezel en Pip, de hondjes van Guusje NederhorstWoezel en Pip, de hondjes van Guusje NederhorstWoezel en Pip zijn twee lieve vrolijke hondjes die de hele dag spelen in de Tovertuin. De hondjes, hun vriendjes, de tov…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Radler1999, Pixabay
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nu/het_oktoberfest/
  • http://www.oktoberfest.de/de
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest
  • http://hotelsdotcom.leadspr.com/86046-s-werelds-top-5-oktoberfesten
  • http://www.anwb.nl/vrije-tijd/nieuws/2014/september/oktoberfest-in-nederland
  • http://www.autoblog.nl/nieuws/geniaal-bmw-heeft-een-m3-ter-ere-van-het-oktoberfest-gebouwd-80352
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.