Woezel en Pip, de hondjes van Guusje Nederhorst
Woezel en Pip zijn twee lieve vrolijke hondjes die de hele dag spelen in de Tovertuin. De hondjes, hun vriendjes, de tovertuin en hun verhalen zijn geïnspireerd op het idee van Guusje Nederhorst die geïnspireerd door haar eigen hondjes met deze twee hondjes vrolijkheid wilde brengen aan alle kinderen. Zelf heeft ze nooit kunnen zien juist hoeveel vrolijkheid de hondjes brengen. Het allereerste boekje werd ter nagedachtenis aan haar, een jaar na haar overlijden gepubliceerd. En populair dat ze zijn!
Woezel en Pip en al hun vriendjes in de Tovertuin
Woezel en Pip zijn twee blije hondjes. Woezel is het blauwe hondje; Pip het gele hondje. Ze zijn elkaars beste vriendjes en ze spelen het allerliefst hele dagen lang in de Tovertuin. In die Tovertuin zijn ook hun andere vriendjes, zoals De Wijze Varen, Buurpoes, Tante Perenboom, Molletje, Vlindertje en Zonnetje. Samen met hun vriendjes beleven ze de leukste avonturen. En alle baby's, dreumesen, peuters en kleuters beleven ze met hen mee. Al voorlezend, meezingend en spelend.
Guusje Nederhorst
Barbara Augustine (Guusje) Woesthoff-Nederhorst (Amsterdam, 4 februari 1969 – Den Haag, 29 januari 2004) verwierf Nederlandse bekendheid met de rol van Roos in de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Samen met Katja Schuurman en Babette van Veen vormde zij ook de zanggroep ‘Linda, Roos en Jessica’. Zij scoren daarmee een nummer 1 hit ‘Ademnood’. Ze trouwt haar liefde in Las Vegas, Dinand Woesthoff, de leadzanger van de Haagse band Kane. Samen krijgen ze op 29 juni 2003 een zoon, Dean Maddy. Het geluk is van korte duur als blijkt dat Guusje Nederhorst kort na de geboorte de diagnose borstkanker krijgt. Ze overlijdt net voor haar 35e verjaardag op 29 januari 2004. Dinand Woesthoff bracht ter herinnering aan haar de single ‘Guusjes Song (Dreamer)’ uit. De opbrengsten van het nummer gingen naar het KWF. En Dinand Woesthoff deed meer.
Guusje Nederhorst bedenkt Woezel en Pip
Tijdens haar zwangerschap bedenkt zijn vrouw Woezel en Pip. Een kinderboek met een cd vol liedjes voor de kleintjes van 0-5 jaar. Guusje Nederhorst wilde zingen en voorlezen met de allerkleintjes. In haar nagedachtenis wordt het boek een jaar later gepubliceerd. De populariteit van haar twee lieve hondenvriendjes is ongekend en neemt een enorme vlucht. Er volgen spoedig nog meer boeken, cd’s, een televisieserie, theatershow en een heleboel speelgoed van de allerschattigste hondjes van Nederland Woezel en Pip. Een deel van deze opbrengsten gaan naar de Guusje Nederhorst Foundation, opgericht ter nagedachtenis aan Guusje en gericht op kinderen.
Guusje Nederhorst Foundation
In 2007 richt Dinand Woesthoff in herinnering aan zijn vrouw, de Guusje Nederhorst Foundation op.
Guusje kon slecht tegen onrecht tegen kinderen. Het liefst wilde ze alle hulpbehoevende kinderen een hand toereiken. Een thuis geven. Haar wens was om kinderen die een moeilijke kindertijd doormaken weer te laten lachen en stralen. (www.hetvergetenkind.nl)
Een wens die de Guusje Nederhorst Foundation probeert te vervullen. De stichting concentreert zich op de kinderen die zoals zij het noemen ‘vergeten’ zijn. Kinderen in opvangtehuizen bijvoorbeeld naar wie niet wordt omgekeken.
Ons doel is pas bereikt als ook de vergeten kinderen een normaal leven kunnen leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met activiteiten en ontwikkelingsmogelijkheden die passen bij hun leeftijd. (www.hetvergetenkind.nl)
Guusje Nederhorst Foundation wordt Het Vergeten Kind
In 2014 verandert de Foundation van naam. Juist om de vergeten kinderen nog beter onder de aandacht te brengen en niet te vergeten, veranderen ze hun naam naar ‘Stichting Het Vergeten Kind’. Centraal blijft het gedachtegoed van Guusje Nederhorst en haar twee hondjes Woezel en Pip. De twee hondjes die al zoveel vrolijkheid oproepen met hun avonturen en guitige koppies. Met Woezel en Pip prominent in beeld probeert de stichting de leef- en speelomgeving van opvang te verbeteren. Daarbij blijven zij aandacht vragen aan de politiek en publiek om het vergeten kind maar niet te vergeten.
Louise Geesink en Wil Raymakers illustreren Woezel en Pip
Het eerste boek van Woezel en Pip is geschreven door Guusje Nederhorst. Zij zingt de bijbehorende cd in. In samenspraak met haar brengen Louise Geesink en Wil Raymakers de twee hondjes tot leven in hun tekeningen. Louise Geesink is de dochter van Joop Geesink, de bedenker van onder meer Loekie de Leeuw en het Poppencarnaval in de Efteling. Louise Geesink neemt in 1984 het stokje van haar overleden vader over en vervolgt Geesink Studio, inclusief Loekie de Leeuw. Een studio gespecialiseerd in het ontwerpen van animatiefiguren en karakters voor de commercie en merchandising. Bij de studio heeft zich ook gevoegd Wil Raymakers. Wil Raymakers staat bekend om zijn ‘Boes’ strips, die hij samen met schrijver Thijs Wilms bedacht. Boes is een stripfiguur, een Hollandse os op klompen die het maar moeilijk heeft met alle dieren met wie hij op de boerderij leeft. In 1980 kwam Boes tot leven als stripfiguur. In 1987 werd rondom Boes zelfs een Japanse tekenfilmserie gemaakt. Naast Loekie de Leeuw en Boes ontwerpt de studio veel in opdracht van de Efteling. Zo illustreerden zij de Panda Droom en de televisieserie Sprookjesboom. En dus ook de twee hondjes van Guusje Nederhorst.
Overal Woezel en Pip
Het eerste Woezel & Pip boekje, gepubliceerd in 2005, is geschreven door Guusje Nederhorst. Haar verhalen en ideeën zijn de inspiratie voor Dinand Woesthoff, Louise Geesink en Wil Raymakers om de verdere Woezel & Pip avonturen te schrijven en illustreren. Bij sommige boekjes hoort ook een CD vol verhalen en liedjes. Het boekje ‘Woezel en Pip: Beste Vriendjes’ bevat bijvoorbeeld een cd waarop de verhaaltjes worden voorgelezen door Babette van Veen. Het boekje ‘Woezel en Pip: Op Vakantie heeft allemaal liedjes, liedjes gezonden door een groot arsenaal aan bekende Nederlanders, waaronder Wendy van Dijk, Chantal Janzen, Katja Schuurman, Marco Borsato en ook Guusje Nederhorst.
Woezel en Pip prentenboeken met cd’s
Een greep uit de selectie Woezel en Pip verhalen:
- Woezel en Pip: In de Tovertuin
- Woezel & Pip: Beste Vriendjes
- Woezel & Pip: Op Vakantie!
- Woezel & Pip: Hier is de Tovertuin!
- Woezel & Pip: Zomaar een dag...
- Woezel & Pip: Magneetboek
- Woezel & Pip: Ik Vind Jou Zo Lief
- Woezel & Pip: Eerste Woordjes
- Woezel & Pip: Samen spelen
- Woezel & Pip: Zoveel Kleuren
- Woezel & Pip: Avonturen in de Tovertuin
- Woezel & Pip: Samen Tellen
- Woezel & Pip: Feest in de Tovertuin
- Woezel & Pip: Voorleesboek
- Woezel & Pip: Alle Seizoenen – Puzzelboek
- Woezel & Pip: Groot worden met Woezel & Pip
- Woezel & Pip: SinterWoezel en Pietje Pip
- Woezel & Pip: Overal Vriendjes
- Woezel & Pip: Tegenstellingen
- Woezel & Pip: Welterusten
Woezel en Pip meer dan alleen een prentenboek
Met zoveel succes werd het derde boekje van Woezel en Pip in 2007 uitgebracht tegelijkertijd met de opening van de eerste Woezel en Pip minishop in de Bijenkorf. Al gauw namen alle grote speelgoedwinkels en babyspeciaalzaken Woezel en Pip producten op in hun assortiment. Niet veel later werd het merk ‘Woezel en Pip’ ondergebracht in een eigen bedrijf Dromenjager, onder leiding van Dinand Woesthoff. Dit zette Woezel en Pip nog groter op de markt: een theatershow, een televisieprogramma, nog meer boeken en natuurlijk ook nog veel meer Woezel en Pip producten.
Woezel en Pip op tv, in het theater, op internet en in de winkel
In 2010 waren Woezel en Pip voor het eerst te zien op de tv bij de KRO met stemmen van onder andere Willeke Alberti als Tante Perenboom en Edwin Rutten als de Wijze Varen. En ook de theatershow was een groot succes. Het kreeg zelfs een prijs: de ANWB Musical Award voor beste familie- en kindermusical. En een opvolger in de show ‘Alles is Fijn’. Natuurlijk blijven Woezel en Pip ook digitaal niet achter met een eigen website en apps. Intussen blijven de speelgoedwinkels en babyspeciaalzaken vol met de allerleukste Woezel en Pip hebbedingetjes. Van knuffels, tot spelletjes, etenswaren bij supermarktketen Jumbo tot zelfs een heuse echte tante perenboom voor in de tuin!
Lees verder